Arama sonuçları

2019 YKS Tercih Kılavuzu: Bu sütunların anlamını öğrenin

2019 YKS Tercih Kılavuzu: Bu sütunların anlamını öğrenin

2019 YKS Tercih Kılavuzu: Bu sütunların anlamını öğrenin. 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarınızla tercih yaparken sizlere YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yol gösterecek. Bu kılavuzda tercihleriniz için önemli olan çok sayıda bilgi de yer alıyor. Bunların tümünü o programın karşısında yer alan sütunlarda verilen bilgilerde bulacaksınız. Peki bu sütunlarda hangi bilgiler veriliyor?

 

2019 YKS TERCİH KILAVUZU: BU SÜTUNLARIN ANLAMINI ÖĞRENİN

 

Programların karşısında yer alan sütunlarda seçtiğiniz bölüm ile ilgili verileri bulacaksınız. Bu gördüğünüz rakamların ve bazı kısaltmaların ne anlama geldiğine ilişkin bilgiler de her tablodan sonra yapılan açıklamalar kısmında yer alıyor.

Gelin bu programların karşısında yazan bilgilerin ne anlama geldiğine bakalım: Öncelikle Tablo-3 ön lisans, Tablo 4 lisans programlarını veriyor.

 

ÖN LİSANS TERCİHİ YAPARKEN BU BİLGİLERİ DİKKATE ALACAKSINIZ

Tablo 3’te ön lisans programları yer alıyor. Bu programları TYT puanı 150 ve üzerindeki adaylar tercih edebilir. Bu tablodaki programlara ek puanları ile yerleşme hakkı olanlar kendi alanları ile ilgili yükseköğretim programlarını Tablo-6C’de bulabilir.

 

ÖN LİSANS BİLGİLERİ 9 SÜTUNDA YER ALIYOR

Bu tablodaki bilgiler, 9 sütun halinde düzenleniyor.

İşte bu sütunlar ve hangi bilgileri içerdikleri:

-Tabloda, her üniversitenin adından sonra bu üniversitede yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarının kodları (1) numaralı sütunda.

-Adları (2) numaralı sütunda.

-Programın öğretim süresi (3) numaralı sütunda.

-Programın puan türü (4) numaralı sütunda.

-Programın genel kontenjanı (5) numaralı sütunda.

-Okul birincisi kontenjanı (6) numaralı sütunda.

-Programla ilgili özel koşul ve açıklamaları (7) numaralı sütunda. (Bu koşul numaralarının içeriği "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında numara sırasına göre verilmiştir.)

-(9) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2018 yılındaki en küçük puanları.

-(8)  numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor.

Burada (---) işareti varsa bunun anlamı o program yeni açılmış ve ilk kez 2019 YKS ile öğrenci alacak demektir. Kontenjanı dolmayan bölümlerin karşısında puan ya da başarı sırası da olmaz. Kontenjanı 2018-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.

2019-YKS'de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.

 

LİSANS PROGRAMLARI SÜTUNLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Tablo 4 lisans programlarına yer veriyor. Bu tablodaki bilgiler, 22 sütun hâlinde düzenleniyor.

-Her üniversitenin adından sonra bu üniversitede bulunan programların kodları (1).

-Bu programların adları ise (2) numaralı sütunda.

-(3) numaralı sütunda programın öğretim süresi.

-(4) numaralı sütunda programa hangi puan türüne göre öğrenci alınacağı.

-(5) numaralı sütunda genel kontenjandan alınacak öğrenci sayıları.

-(6) numaralı sütunda okul birincisi kontenjanından alınacak öğrenci sayıları.

-(7) numaralı sütun, belli koşulları sağladığı takdirde Millî Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) burslu statüde destek verilecek öğrenci sayısı.

-(8) numaralı sütünde her bir programla ilgili özel koşul ve açıklama  numaraları. Bu numaralar 1, 2, 3, ..... şeklinde belirtiliyor. Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra, "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında, numara sırasına göre veriliyor. Bu bölüm önemli çünkü bir programın aradığı koşulları taşımıyorsanız yerleşseniz bile kayıt olamazsınız.

-(10) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2018 yılındaki en küçük puanları.

-(9)  numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor.

YENİ AÇILAN PROGRAMLAR (-----) İŞARETİ

2019-YKS'de yeni açılan programların karşısında (- - - -) yer alıyor. Kontenjanı 2018-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.

2019-YKS'de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.

-11, 12, 13, 14 numaralı sütunlarda programın öğretim üyesi sayısı (yabancı uyruklu öğretim üyeleri hariç) yer alıyor. Ancak yüksekokul altındaki programlar, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının programları ile KKTC uyruklu, İkinci Öğretim, Açıköğretim, Uzaktan Öğretim, Çift Diploma (UOLP, Suny vb.), MTOK, Devlet üniversitelerinde Türkçe ve yabancı dilde olan programlardan yabancı dilde olanların, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu ve İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi programları ile eğitim-öğretime başka yükseköğretim kurumunda devam eden programlarda Öğretim Üyesi sayısına ilişkin bilgi verilmiyor.

Görevlendirme (GRV) sütununda “*” işareti bulunan programlarda eğitim-öğretim, mevcut kadronun yanı sıra bir kısım öğretim üyesi görevlendirmeleri ile sürdürülmekte.

 

AKREDİTASYON BİLGİSİ BULUNUYOR

 

-15 numaralı sütun o programın akreditasyon bilgisine yer veriyor. Yani o program ulusal ya da uluslararası bir değerlendirme kurumuna gidip, “Benim eğitimimin standartlarını denetle” demiş ve uygunluğuna ilişkin belge almış. 12 ulusal, 10 da uluslararası olmak üzere 22 kurumun akreditasyonuna yer veriyor.

-16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 numaralı sütunlarda ise seçtiğiniz bölümün mezunlarının ÖSYM’nin yaptığı sınavlardaki başarı durumları gösteriliyor. Bunun anlamı da bir üniversitenin çıktısının yani mezununun eğitiminin ne durumda olduğunu göstermek.

Hangi sınavlar var bu sütunlarda:

TUS TT1: TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp Fakültesi mezunları)

TUS TT2: TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp dışı meslekler)

TUS KTP: TUS Klinik Tıp Bilimleri Puanı

DUS: Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) Puanı

AB AYP: Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı Puanı

KPSS-1: 2018 yılı Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden hesaplanan puanların ortalaması (KPSSP1, KPSSP2, KPSSP3 puanlarının ortalamasıdır.)

KPSS-2: 2018 yılı KPSS121 Puan ortalaması

 

(----) İŞARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

2019-YKS'de yeni açılan programlarda (- - - -) yer alıyor. Yani bu programlar ilk kez bu yıl öğrenci alacak.

Kontenjanı 2018-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmuyor.

2019-YKS'de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.

 

BUNLARI DA DİKKATE ALIN

 

Elbette bu tablolarda yer alan başarı sırası ile puanlar 2018 YKS verileri. Bunlar bir programın ne derece tercih edildiğini gösteriyor. Ama bunların 2018-YKS sonucu ortaya çıkan değerler olduğunu unutmayın. Tercihler yapılırken 2018 başarı sıraları ile karşılaştırma yapmak yol gösterici olacak.

Ancak yeni programlar açılması yara kapanması, puan türü değişikliği, kontenjanın azalması, artması, programa kabul koşullarındaki değişiklikler, ek puanlı öğrenci sayısındaki değişiklik, aynı ya da yakın alanda yeni açılan bölümler ve öğrenim ücretleri değişiklikleri gibi birçok faktör de bu yıl oluşacak başarı sıralamalarını da değiştirebilir.

 

20-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş