Arama sonuçları

2020 LGS başvuruları: Nasıl olacak, nelere dikkat edeceksiniz?

2020 LGS başvuruları: Nasıl olacak, nelere dikkat edeceksiniz?

2020 LGS başvuruları: Nasıl olacak, nelere dikkat edeceksiniz? Bu yıl Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvuru yapmayacaksınız. Sınav başvurusu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından otomatik olarak yapılacak. Tüm 8'inci sınıf öğrencileri için bakanlık bu başvuruyu otomatik olarak merkezi şekilde gerçekleştirilecek. Başvuruları bakanlık tarafından gerçekleştirilecek öğrencilerin sınav başvurusu için ayrıca bir işlem yapmasına gerek yok. Sınava başvuru yapıldığı için girme zorunluluğu da yok. İstemeyen öğrenciler sınava girmeyecek.

2020 LGS BAŞVURULARI: NASIL OLACAK, NELERE DİKKAT EDECEKSİNİZ?

Tüm öğrenciler, 6 Nisan 2020 tarihinden itibaren LGS başvurularına dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebilecek. Başvuru bilgileri 6 Nisan’da yayınlanacak olup öğrenci ve velilerin bu bilgileri kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle fotoğraf, öğrenci bilgileri, yabancı dil seçimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi muafiyeti ve özel durumu olan öğrencilerin durumlarının kontrolü önemli. Bunlarda güncel olmayan bilgiler varsa kayıtlı olduğunuz okulun müdürlüğüne bildirmeniz gerekiyor.

Okul müdürlükleri de bu bilgileri kontrol ederek, 22 Nisan’a kadar güncelleme işlemlerini yapacak.

SINAV GİRİŞ BELGESİ NE ZAMAN ALINACAK?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Salgın sürüyor olursa ve okullar açılmazsa bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çözüm üretecektir.

SINAVA GİRİŞ BELGENİZDE NELER OLACAK?

Sınav giriş belgenizde kimlik bilgileri ile sınava gireceğiniz sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Bu belgede yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava gireceksiniz.

KARANTİNA KILAVUZA GİRDİ

Bu yıl koronavirüs salgını da kılavuza “karantina” kelimesinin girmesine neden oldu. Kılavuza göre doğal afet, karantina, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonu’nun teklifi üzerine bakanlık öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecek.

Fotoğraflı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler, belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüklerinden alabilecek.

Sınava giderken yanınızda şeffaf şişede su götürebilirsiniz.

SINAVDA YANINIZDA OLMASI GEREKEN BELGELER

-Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi.

-Geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi)

Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlu kare kodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabilecek.  

-T.C. İçişleri Bakanlığı 5490 sayılı “Nüfus Hizmetleri Kanununa ve Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” gereği 15 (on beş) yaşından itibaren nüfus cüzdanlarında/T.C. kimlik kartlarında fotoğraf bulundurulması zorunlu.

Ancak MEB yetkilileri bu konuda kolaylık sağlanacağını söylediler. Malum salgın ve kimse evinden çıkıp, gitmek istemiyor. Böyle bir zorunluluk gelirse o zaman kalabalıkta olmak gerekecek.

- En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi. Birçok öğrenciden “uçlu kalem ile girebilir miyiz?” sorusu geliyor. Bakanlık gereken kolaylığın gösterileceğini söylüyor. Geçmiş yıllarda da bazı salonlarda görevliler öğrencilerin uçlu kalemlerle sınava girmesine izin vermişti. Ama bu sınav görevlisinin kararına bağlıydı.  Bu uygulamanın da netleşmesi gerekiyor.

-Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

BU SORULAR DA YANIT BEKLİYOR

Bu arada kılavuzda bazı soruların yanıtları yer almıyor. Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cem Gülan, yanıtsız soruları sıraladı:

Bunlara bir bakalım:

Din Kültürü ve Ahlak bilgisinden muaf öğrencilere verilen 60 dakikalık sınav süresi kılavuzda belirtilmiş ancak bu öğrenciler ayrı salonda mı sınava alınacak diğer öğrencilerle berber mi sınava alınacak belirtilmemiş. Aynı salonda girerlerse karışıklık, ayrı salonda sınava alınırlarsa ayrımcılık yaratmaz mı?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÜRÜYORSA

Yurtdışında okuyan öğrencilerin başvuruları 03-14 Nisan tarihlerinde konsolosluklara yapılacak deniyor. O ülkelerde sokağa çıkma yasağı varsa ne olacak?  Yurtdışında sınav giriş belgelerinin alınacağı ya da sınav günü hala sokağa çıkma yasağı varsa bu öğrencilerin durumu ne olacak?

Kılavuzda şöyle bir madde bulunuyor:  9. maddesi “s” fıkrası “ii” bendinde sınav evrakı dönüş zarfına konup kapatılacak hükmüne bold yazıyla “sınav salonundan dışarı çıkarılmadan” ibaresi eklenmiş. Acaba bir sıkıntı mı yaşandı?

Kılavuzun 10 maddesinde “ı” fıkrası yeni eklenmiş. Herhangi bir nedenle bir sınava katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenci için MSP yani sınav puanının hesap edilmeyeceği yazıyor. Bunun nedeni acaba birinci oturumu iptal edilen öğrenciler ikinci oturumda puanlarının hesaplanmasını mı istiyordu?

ANADOLU 40, ÖZEL OKULLAR 24

Anadolu liselerinde kontenjan artışı ile sınıf mevcutları 40’a çıkmış durumda. Oysa özel okullarda bu kural 24 öğrenci. Devlet liselerinde durum böyle iken, özel okullarda bu şart neden duruyor?

04-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş