Arama sonuçları

2020 LGS: Matematikte bu soru tartışılıyor

2020 LGS: Matematikte bu soru tartışılıyor

2020 LGS: Matematikte bu soru tartışılıyor. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan ve 1.6 milyon öğrencinin girdiği tahmin edilen Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) bir soru tartışma yarattı.

İki oturumlu sınavın sayısal bölümünde 20 matematik, 20 fen bilimleri sorusu yer aldı. Matematikçiler ise bu bölümdeki matematik testinde bir sorunun hatalı olduğunu dile getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu soruya ilişkin ne açıklama yapacağı merak ediliyor.

2020 LGS: MATEMATİKTE BU SORU TARTIŞILIYOR

Matematik öğretmenlerinin bu soruyla ilgili yorumları şöyle:

“Soruda hata var. Farklı açıdan bakılabilir, birim verilmemiş bunu çocukların yakalaması çok zor, gerçi çocuklar bu soruyu çözerken hatayı fark etmediler ama bu soru aslında hatalı ve farklı sonuç elde edilebiliyor. Kurgulama hatası yapılmış. Soru kökünde problem var. Kenar uzunluklarıyla ilgili birim belirtilmeliydi. Birim verilmemiş, santimetre olarak birim vermesi gerekirdi. Hatta pozitif kuvvet diye yazmadığı için negatif kuvvet olarak da alınabilirdi. Buna göre afiş kare şeklinde çıkıyor.  Bu durumda ‘afis dikdörtgen seklinde’ yazıyor  diyenler olabilir. Fakat kare dikdörtgenin özel halidir ve 2018 LGS’de de 4. Soruda böyle kabul edilmişti.

Sorunun cözümünde bir kenarını 2*5 cm ve diğer kenarını 5*-5 km=32cm aldığımızda alanı 1050cm*2 den küçük bir kare elde edebiliyoruz. Soru kökü doğru değil. Konuştuğumuz öğrenciler cm olarak aldılar ama milimetre, kilometre olarak da alabilirlerdi. “

 

 

 

 

22-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş