Arama sonuçları

2020 LGS: Özel okullar ‘lisede’ doldu

2020 LGS: Özel  okullar ‘lisede’ doldu

2020 LGS: Özel  okullar ‘lisede’ doldu. Yabancı özel liselerde sadece 3 boş kontenjan var. Türk özel okullarının ise hazırlık ve 9’ncu sınıfları doldu ve birçok okul ek sınıf açtı. Buna karşın özel okullar anaokullarında öğrenci kaybetti.

2020 Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında devlet liseleri için nakil uygulamasının ilki sonuçlandı, ikincisi için tercihler başladı. 21 Ağustos’a kadar son merkezi nakil tercihleri yapılacak. Sonuçlar ise 24 Ağustos’ta açıklanacak. Bu tarihten sonra ise artık liselerin taban puanları oluşacağı için okullarda boş kontenjan olsa da ancak bu puana eşit ya da üzerindeki öğrenciler Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre nakil olabilecek. Peki liselerde durum nedir, kontenjan var mı, ikinci nakil tercihlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bu soruların yanıtlarını pervinkaplancom instagram yayınına katılan Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan ile konuştuk. İşte bu yayından satır başları:

2020 LGS: ÖZEL OKULLAR ‘LİSEDE’ DOLDU

İlk nakil sonuçları açıklandığında tüm kontenjanlar dolu görünür ancak bu süre içinde de özel okula gidenler olabiliyor. Örneğin Galatasaray Lisesi’nde 5 kontenjan boşalmıştı. Bu yüzden ilk günler tercih yapmak yerine biraz beklemek, oluşacak kontenjanları takip etmek gerekiyor. Bu yüksek puanlı liselere yerleşen öğrencileri özel okullar burs ve başka imkanlar sunarak alabiliyor. Pandemi nedeniyle aileler de yatılı okula göndermekten yerleştikten sonra vazgeçebiliyor.

Bu sene Galatasaray Lisesi’nin 100 kontenjanının 81’i il dışından yerleşti ve 5’i yerleştikten sonra kaydını aldı. Geçen sene 100 kontenjanın tümü 500 tam puanlı öğrenci ile dolmuştu, bu sene ilk yerleştirmede 30 tam puanlı öğrenci yerleşti. Bu öğrencileri özel okullar çekmiş. Kabataş Erkek’te de 202 kontenjanın 115’i 80 erkek, 35 kız olmak üzere İstanbul dışından.  

DİKKATLİ TERCİH YAPILMADI

Bu yıl veliler bu yıl çok dikkatli okul tercihi yapmamışlar. Okulların puanlarına ve oturdukları semtlere bakarak tercih yapmışlar. Sonra okulların durumlarına bakmışlar ve okul değiştirme talep etmişler.

ÖZEL OKULLARDA EK SINIFLAR AÇILDI

Bugüne kadar Türk özel okulları hakkında konuşmadık. Bu okullarda lise kayıtları tamamen dolmuş ve ek sınıf açıldı. Okul öncesinde çok öğrenci kaybı var ama Türk liseleri doldu. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi özel okulların pandemi şartlarında sınıf ortalamaları 15-16 kişi. Bazılarında Türkiye’de lise ortalaması 15-16 kişi civarında. En kalabalık olanı 24. Veliler özel okullarda öğrenci sayısının az olmasını, hijyen şartlarını dikkate almış olabilir. Bir de uzaktan öğretim sürecekse özel okullar bu konuda daha iyiler. Bu da etkili olabilir. Resmi okullardaki gibi kayıtlar 24 Ağustos’ta bitmiyor, sürekli kayıt devam edecek. Bu tarihten sonra da özel okula gidebilirler.

24 AĞUSTOS’TA TABAN PUANLAR OLUŞACAK

Devlet liselerinde 24 Ağustos’taki yerleşmeden sonra taban puanlar oluşacak. Artık boş kontenjan olsa da bu puana eşit ve yüksek öğrenciler ancak başvurabilecek. LGS nakil uygulaması döneminde bu kural yok. Kendi puanınızdan yüksek okul da yazabilirsiniz.

PUANLAR NE OLUR?

Geneline bakınca ilk nakil uygulamasında gpuanlar az düşebilir ama üçüncü yerleştirmede yükselebilir. İlk nakilde Kabataş Almanca puanı yükseldi. Almanca eğitim yapan  Cağaloğlu’nun puanı değişmedi aynı kaldı, Burak Bora Fransızca’da çok az düşme var. Çemberlitaş Almanca puanı yükseldi. Baktığımızda Almanca bir talep görüyor.

NASIL TERCİH YAPILMALI?

İkinci nakil döneminde okulların puanları biraz yükselebilir dedik. Ama hayallerinden vazgeçmesinler. Ama bunun da sınırı olsun. 420 puanım varsa 440 puanla tercih yapmam kayıptır. Ama 421, 422, 423, 424 bir tane hakkımı kullanabilirim. Kendi puanımdan düşük okul da yazabilmeliyim. Okul değiştirmek isteyen veli vazgeçmesin, denemeye devam etsin. Son bir kez daha şanslarını denesinler.

YEREL TERCİH ZORUNLU İSE DİKKAT

Sanat ve spor lisesine yerleşenlere de yerel tercih yaptırmış bakanlık. Yerlerinden memnun olanlar yerel tercih zorunluluğu yüzünden tercihte bulunmuyorlar. Özel okulda kayıtlı öğrenci yerel tercih yapmak zorunda değil. Yerel tercih zorunluluğu olmazsa özel okuldakiler de tercih yapabilirler. Ama yerel tercih zorunlu ise çok riskli olur. Çünkü sınavla öğrenci alan liseler tutmazsa yerel tercihle yerleştirilirler ve özel okuldaki haklarını kaybederler. Buna dikkat etsinler.

İKİNCİ NAKİLE DE KATILABİLİRSİNİZ

İlk nakile katılıp yerleşemeyen ikinci nakile katılabilir. İlk nakilde yerleştiniz, ikinci nakile katılmanızın da önünde engel yok. Ama okulunuzdan memnunsanız sadece şansınızı denemek için katılmayın. Çünkü yerleştirseniz son okula kaydınız alınır ve eski okulunuzdaki kaydınız silinir.  O memnun olduğunuz okulunuzu kaybedersiniz.

OKULLAR AÇILMALI MI?

Örneğin Edirne’de hiç vaka yok. Buradaki okullar neden açılmasın. Ya da özel okullardaki fiziki koşullar uygun. MEB, bunları dikkate alarak belli yerlerdeki belli okulların açılmasına izin verebilmeli.

18-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş