Arama sonuçları

2020 LGS: Sınavla öğrenci alan liselerde kontenjan ne olacak?

2020 LGS: Sınavla öğrenci alan liselerde kontenjan ne olacak?

2020 LGS: Sınavla öğrenci alan liselerde kontenjan ne olacak? Bu yıl Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında ortaöğretim kurumlarına geçecek öğrenci sayısı yaklaşık 1.8 milyon. 7 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) ise yaklaşık 1.6 milyon öğrencinin girmesi bekleniyor.

Geçmiş yıllara göre öğrenci sayısının 600 binin üzerinde artış olması da doğal olarak ailelerin sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanlarını sorgulatıyor. Bu kontenjanların artıp artmayacağını sürekli Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) soruyorlar.

Bu soruya yanıtı ise bugün AA Editör Masası’na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi. Sınavla öğrenci alan liselerde kontenjan artışının nasıl olacağını da şöyle açıkladı:

2020 LGS: SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELERDE KONTENJAN NE OLACAK?

“Vatandaşlarımızın şöyle bir beklentisi var, 'Geçen sene yaklaşık 120 bin civarında öğrenci, sınavla alan okullara yerleştirildi fakat bu sene öğrenci sayısı arttı. Bu 120 bin öğrenci devam ettiğinde öğrencilerin stresi artıyor ve 'biz o 120 binin içine nasıl gireceğiz?' Bu işin müjde tarafı şu, biz 120 bin olarak bakmıyoruz, yüzde 10 civarında olarak bakıyoruz. Yani öğrencinin sınavla alınacak kısmının yüzdelik dilimi önemli. Yani okullarımızda 120 bin kişilik kontenjan var, dolayısıyla yine 120 bin kişi alacağız diye bir bakış açımız yok. Geçen sene yüzde 10 civarında aldıysak, bu sene de bütün öğrencilerimizin yüzde 10'unu alacağız"

GEÇEN YIL KONTENJAN NE OLMUŞTU?

Geçen yıl sınavla öğrenci alan liselerin sayısı 1526, bu okulların kontenjanları da 139 bin 600 olmuştu. Ancak 139 bin 600 kontenjanın ise 86 bin 470’u 3 okul türüne Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine ait. Yani bu yıl bu 3 okul türünde kontenjan artışı olmazsa ve sınava girecek öğrenci sayısı da 1.6 milyon olursa yaklaşık 18 öğrenciden ancak 1’i bu 3 okul türünden birine yerleşebilecek.

HANGİ OKULLARIN KONTENJANI ARTACAK?

Bakan Selçuk’un yüzde 10 hesaplamasına göre de eğer sınava giren öğrenci sayısı 1.6 milyon olursa, sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanı 160 bin, tüm 8’ler dikkate alındığında ise 180 bin mi olacak? Ve burada asıl soru şu: Artacak kontenjanın ne kadarı Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde olacak?

Çünkü 2019 yılında da bir önceki yıla göre okul sayısı ve kontenjan artmış ancak bu artış meslek liselerinde gerçekleşmişti. Geçen yıl sınavla öğrenci alan liselerin sayısı bir önceki yıla göre 159 artmış ancak okulların yüzde 56'sını meslek ve imam hatip liseleri oluşturmuştu. Kontenjanın da yalnızca 7 bini Anadolu liseleri için artmıştı.

2020 LGS için de artış sadece meslek liselerinde mi olacak? İşte bu sorunun yanıtı merak ediliyor.

20-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş