Arama sonuçları

2020 LGS: Yerleştirmede yaş kriteri değişmeyecek

2020 LGS: Yerleştirmede yaş kriteri değişmeyecek

2020 LGS: Yerleştirmede yaş kriteri değişmeyecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yerleştirmelerinde puanı eşit öğrenciler için kullanılan ‘yaş’ kriteninin değişmeyeceğini söyledi.

Bugün pervinkaplancom instagram adresinden yaptığımız canlı yayında konuğumuz Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk oldu. Selçuk, 20 Haziran’da uygulanacak Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) maske kullanımı başta kurallar ile ilgili bilgi verdi. Bu arada LGS puanıyla liselere yerleştirmelerde puanı eşit öğrenciler için kullanıcak “yaş” kriteninin değişmeyeceğini de açıkladı.

Bu yılın LGS’ye girecek öğrenciler açısından hem pandemi hem de öğrenci sayısındaki artış nedeniyle farklı olduğunu hatırlatarak, şu soruyu Selçuk’a yönelttik:

2020 LGS: YERLEŞTİRMELERDE YAŞ KRİTERİ DEĞİŞMEYECEK

“LGS’de bu yıl öğrenci sayısı açısından özel bir yıl. Puanı eşit öğrenciler aynı okulu tercih ettiklerinde 7 kriterden birisi yaşı küçük olana öncelik verilmesi. Bu yıl 600 bin öğrenci otomatik olarak eşit puan aldıklarında avantajlı olacak. Bu kural değişecek mi?”

YAŞ KRİTERİ DEVAM EDECEK

Selçuk’un yanıtı şöyle oldu:

“Yine devam edecek. Tabii. Yani biliyorsunuz bu yedi kriterden birisi, yaşı küçük olana öncelik verilmesi. Otomatik olarak eşit puan aldıklarında, elbette yaşı küçük olan, önceki senelerde nasılsa, yine öyle olacak. Ama kontenjanımız da fazla. Geçen seneki gibi değil. Öğrenci sayısı gibi kontenjanımızda da artış var.”

LGS YERLEŞTİRME KRİTERLERİ NEDİR?


LGS puanıyla yerleştirmelerde aynı okulu  tercih eden öğrencilerin puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla şu 7 kritere bakılıyordu.

 1) Ortaokul Başarı Puanı (OBP) (Bu puan 6-7-8 sınıf notları)

2) 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

3) 7’nci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

4) 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

5) Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına,

6) Tercih önceliğine,

7) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılacak.

YERLEŞTİRME KRİTERİ SORUN OLACAK MI?

Bu yıl da Bakan Selçuk, 7’nci kriter olan yaş kriterinin değişmeyeceğini söyledi. Ancak 600 bin çocuğun zaten yaşının 1.2 milyon öğrenciye göre daha küçük olması bu yılın tartışmalı yerleştirme kriterlerinden birisi. Geçen yıl 1 milyon öğrencinin girdiği sınavda tam puanla alan okullara yerleştirmelerde öğrenciler diğer kriterlere göre yerleştirilemedikleri için yaş kriteri kullanılmıştı. Tam puanlı öğrenci sayısı geçen yıl 565 olmuştu bu yıl daha fazla öğrencinin tam puan ya da aynı puan dilimlerinde toplandığında yerleştirme sorunun nasıl çözüleceği merak konusu.

 

 

 

 

 

05-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş