Arama sonuçları

2020 LGS yerleştirmeleri: Alternatifleri meslek liseleri mi olacak?

2020 LGS yerleştirmeleri: Alternatifleri meslek liseleri mi olacak?

2020 LGS yerleştirmeleri: Alternatifleri meslek liseleri mi olacak? Bu yıl liseye geçiş sistemi olarak nitelendirilen LGS’de yaşanacak en büyük sorunların başında öğrenci sayısının geçmiş yıllara göre yaklaşık 600 bin artması olacak. Her yıl ortalama 1.2 milyon öğrenci ilkokul birinci sınıfa başlarken, 2012-2013 öğretim yılında başlayan 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte 60 ve 66 aylıklar da 1’e başladı. Bu nedenle de yaklaşık 600 bin “fazla” öğrenci okullu oldu. Bu öğrenciler şimdi 8’nci sınıfta ve gelecek yıl liseye başlayacak.

Hem bu yıl 7 Haziran’da yapılacak 2020 LGS’ye girecek öğrenci sayısı artacak hem de 1.8 milyon öğrenci liseli olacak.

2020 LGS YERLEŞTİRMELERİ: ALTERNATİFLERİ MESLEK LİSELERİ Mİ OLACAK?

En çok tartışılan konulardan biri de bu öğrencilerin yerleştirmelerinde yaşanacak sorunlar. Bu soruların sık gündeme gelmeye başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iki “haber” duyurdu. Bunlardan birinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “sayının fazla olduğunu bildikleri için” LGS yerleştirmeleriyle ilgili çalışmalara erken başladıklarını söyledi.

MEB: EK KAPASİTE YARATTIK

Ek kapasite oluşturduklarını belirten Özer, bu kapasitenin hangi okul türlerinde olduğuna ilişkin bilgi vermedi. Özer’in açıklaması şöyle oldu: "Mart ayı itibarıyla, sınavla ve sınavsız öğrenci alacak okullar ve kapasitelerini belirleme çalışmaları tamamlanmış olacak. Tüm süreç planladığımız gibi ilerliyor. Herhangi bir ciddi kapasite sorunu öngörmüyoruz."

MESLEK LİSELERİ YAPILIYOR

Bir başka haber ise yine Bakan Yardımcısı Özer’in bakanlığın yatırımlarıyla ilgili verdiği bilgileri içeriyor. Buna göre “2020 Yılı Yatırım Programı"nda Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) mesleki ve teknik eğitim yatırımları arasında 61 ilde 4 bin 217 derslikli mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurulması var. Bütçeden bu yıl eğitime 11 milyar 49 milyon 400 bin liralık yatırım yapılması öngörülüyor.

Mesleki ve teknik eğitim başlığındaki yatırım projelerine 909 milyon 500 bin lira kaynak aktarması planlanıyor. Bakanlığın mesleki ve teknik Anadolu lisesi ve çok programlı Anadolu lisesi inşaatları için 61 ilde yürüttüğü planlamalara bu yıl 636 milyon lira harcanması hedefleniyor.

Bu yatırımlar arasında 7 anaokulu, 1 anasınıfı, 154 atölye binası, 1 çok amaçlı salon, 1 konferans salonu, lojman, 4 bin 217 derslikli mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 7 bin 480 öğrenci kapasiteli öğrenci pansiyonu, 31 spor salonu, 210 yataklı uygulama oteli bulunuyor. Mesleki eğitim kurumlarına dönüştürülen 25 ildeki 71 atölye inşaatı için geçen yıl yaklaşık 55 milyon lira kaynak ayıran Bakanlık, bu yıl 20 milyon lira harcamayı öngörüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı mesleki ve teknik eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, 2020 yatırım programına ilişkin değerlendirmede bulundu. Mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının yüzde 17 artığını söyleyen Özer, ASELSAN ve İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin yüzde 1'lik dilimden öğrenci aldığını hatırlattı.

Bu açıklamalar bize yatırımların mesleki ve teknik Anadolu liselerine yapıldığı anlaşılıyor. Ailelerin özellikle tercih ettiği Anadolu, sosyal bilimler ve fen liseleri ile ilgili yatırımdan söz edilmiyor. Bu 3 okul türünün sayısı ve kontenjanları artacak mı bilinmiyor. Ancak sürekli mesleki ve teknik liselerin vurgulanması ve yatırımların bu okul türüne yapılması da akla “Anadolu, sosyal ve fen liseleri yerine öğrenci ve ailelere meslek liseleri mi alternatif gösteriliyor?” sorusunu akla getiriyor.

Peki lise türleri ve bunların kontenjanları nedir? Bu yılın kılavuzu henüz çıkmadığı için 2019 LGS’de sınavla öğrenci alan toplam okul sayısı 1526, bu okulların kontenjanları da 139 bin 600 olmuştu. Bu kontenjanların okullara göre dağılımı ise şöyle:

ANADOLU LİSELERİ: 42.460                                

FEN LİSELERİ: 34.590                                

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ: 9.420                       

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ: 28.770                     

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ: 24.360

 

 

 

17-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş