Arama sonuçları

2020 YKS şampiyonu Atik’in hayali: Türkiye’nin teknoloji şirketini kurmak

2020 YKS şampiyonu Atik’in hayali: Türkiye’nin teknoloji şirketini kurmak

2020 YKS şampiyonu Atik’in hayali: Türkiye’nin teknoloji şirketini kurmak. 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) şampiyonlarından Esad Yusuf Atik, pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz oldu ve sorularımızı yanıtladı. Atik bilgisayar mühendisliği okuyacak. Hayali ise tıpkı Google, Apple gibi dünya devleri arasında yer alacak bir teknoloji şirketi kurmak. Atik, “Sadece para kazanmak için değil, Türkiye’nin de şirketi olsun isterim” diyor.

Atik, sınava nasıl hazırlandığını anlatırken, gelecek yıl YKS’ye girecek öğrencilere de önerilerde bulundu. SAY puan türünde 3 birinci arasında yer alan Kabataş Erkek Lisesi mezunu.

2020 YKS ŞAMPİYONU ATİK’İN HAYALİ: TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ ŞİRKETİNİ KURMAK

Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın girdiği sınavda yerleştirme puanı olmadan sadece sınav başarısına göre TYT’de 5, SAY puan türünde 3, SÖZ puanında 1, EA puan türünde 1 ve DİL puan türünde 5 aday 500 puan alarak birinci oldular.

İşte SAY puan türünde sınavda 500 puan alan 3 öğrenciden birisi de Kabataş Erkek Lisesi mezunu Esad Yusuf Atik. Şampiyon Atik’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

ŞAMPİYON OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENDİ?

Sabah annem yanına gelerek uyandırdı. Sonuçların açıklandığını görmüş. Ben de ÖSYM’nin sitesine girdim. Birinci olduğumu birlikte gördük. Annem annem çok sevindi, çığlık attı. Onu duyunca babam da geldi. Ben sonuçların açıklandığını söylediğinde çok stres olmuştum şifremi yazarken. Sonucu görünce nutkum tutuldu diyebilirim. Hedefim ilk 100’e girmekti. Sınavı kontrol ettikten sonra, cevaplara baktıktan sonra ve üst dönemdeki arkadaşların da gazıyla ilk 10’a gireceğime inanmıştım. Ama bu sonuç daha da güzeli oldu.”

NE OKUYACAK?

Bilgisayar mühendisliği okuyacağım, o konuda kesinim. Üniversite konusunda da fikirlerim var ama biraz daha araştırıyorum, karar vermeye çalışıyorum.

GELECEKTE NE YAPACAK?

Ben biraz daha ekonomiyi ve işi seven bir insanım, kendi işim olsun istiyorum. Bunu sadece para kazanmak için istemiyorum. Teknoloji alanında pek çok ülkenin gelişmiş şirketleri var, Apple gibi, Google gibi. Ben de Türkiye’de böyle bir şeyin olmasını istiyorum, şimdiden de bu yönde çalışmalarım var. Şu anda bir start up’ta çalışıyorum, yeni bir şirket kuruyoruz. Üst dönemden ve kendi dönemden arkadaşlarım var, yatırımcılarımız var. Seth Robotics adı da. Şu an gelişme aşamasındayız, 1-2 seneye piyasada oluruz. Teknoloji ve lojistik alanında bu iş.

Okulunda da robotik kulübündeydin sanırım?

Dünya çapında FRC’ye katıldık ve takımımız Türkiye’de şampiyon oldu ve Amerika’ya gitme şansımız oldu, ama Kovid-19’dan dolayı gidişimiz de iptal oldu.

SINAVA NASIL HAZIRLANDI?

12. sınıfa geçtiğim yaz YKS’ye hazırlanmaya başladım. Matematikten 12. Sınıf konularını önceden öğrenerek biraz daha rahatladım, TYT’de biyolojide, sosyalde eksiklerim vardı. Yaz boyu bol bol TYT denemesi çözdüm. Sonra kendi tarzımı bulmaya başladım, denemelerde eksiklerimi gördükçe, farklı dönemlerde farklı şekillerde daha spontane çalışmaya başladım. Bunun bende daha verimli olduğunu fark ettim. Herkesin iyi olduğu bir çalışma yeteneği vardır, bence herkesin kendi çalışma tarzını bulması gerekiyor. Hedefimi belirledim, hangi okul, hangi bölüm. Birinciliği de hedefini ve çalışma stilini belirlemekle aldım diye düşünüyorum.

GÜNDE KAÇ SAAT ÇALIŞTI?

Spontane çalışıyordum. Çalışmadığım günler çok oldu. Yarım saat çalıştığım günler de oldu, 3-4 saat ya da daha fazla çalıştığım günler de. Yeni işlediğimiz konulara ve yorgunluğuma göre değişiyordu. Pazar günleri daha çok çalışıyordum. Cuma günleri pek çalışmıyordum, kendime zaman ayırıyordum, arkadaşlarımla gezmek için, dizi, film izlemek için.

NELERDEN FEDAKARLIK ETTİ?

Kulüpte 11. sınıfın sonuna kadar çok aktiftim. Ama bu sene de problemlerle karşılaşıldığında alt dönemlere rehberlik ya da tavsiye için gittim ama onun dışında kulüp aktivitelerini biraz duraklattım tabii.

SINAVA HAZIRLANANLARA ÖNERİSİ NEDİR?

Öncelikle kendilerine zaman ayırsınlar, kendilerini harap etmesinler ders çalışacağım diye. Arkadaşlarıyla bağlantılarını koparmasınlar ama derslere de gerekli önemi versinler. Bir yandan da kendilerini deşarj etmenin yollarını bulsunlar. Hedeflerini koysunlar ve çalışma stillerini belirleyip, buna göre hazırlansınlar.

28-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş