Arama sonuçları

2020 YKS’ye Doğru: Sınava nasıl hazırlanmalısınız?

2020 YKS’ye Doğru: Sınava nasıl hazırlanmalısınız?

2020 YKS’ye Doğru: Sınava nasıl hazırlanmalısınız? 2.5 milyonun katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için sayılı günler kaldı. Peki bu zamanı nasıl kullanmak gerekiyor? Nasıl bir çalışma programı olmalı?

Rehberlik uzmanı Jale Arslan pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz oldu ve sorularımızı yanıtladı. İşte Arslan’ın sınava girecek adaylara önerileri:

2020 YKS’YE DOĞRU: SINAVA NASIL HAZIRLANMALISINIZ?

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Şu anda mayıs ayındayız. Şu anda sadece deneme çözmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Sınav haziran sonunda. Öğrencilerden haziran ayında ve sınav yaklaşırken her gün deneme sınavı uygulamalarını isteyeceğiz. Mayıs sonuna kadar konu açıklarını kapatmak, genel konu tekrarı yapmak, ihmal ettiği derslere zaman ayırmak gerek. Örneğin sayısal öğrenciler için bazı sosyal dersler, eşit ağırlıklı, sözel ya da dil öğrencileri için kavram ezberleme, MEB kazanımlarını okuma gibi yani ağırlıklı konu tekrarı yapmaya devam etmeliler. Çalıştıkları konulardan da bol bol soru çözmeliler. Haziran ayında da çalışmalarını ders denemeleri ve tam denemeler çözerek kontrol etmeliler.

HAFTADA KAÇ KEZ DENEME OLMALI?

Mayıs sonuna kadar sabahları 40’ar soruluk ders denemeleri, hafta sonunda da örneğin Cumartesi 120 soruluk TYT, Pazar günü 80 soruluk AYT çözmeleri yeterlidir. Hazirandan itibaren deneme sayılarının artması, giderek her gün, süre tutarak ve sınav kurallarına uygun deneme sınavı çözmesi gerekir.  Ancak sadece deneme sınavı çözmek önemli değildir. Eğer aday her deneme sınavından sonra sınav analizi yapmıyorsa, hangi konudan yanlış ya da boş bıraktığını bilmiyorsa, yanlışlarını telafi etme yoluna gitmiyorsa bol bol deneme çözmüş çok anlamlı değildir. Mutlaka geribildirimlerini sağlıklı bir biçimde alması gerekir.

EVDE NASIL DENEME ÇÖZÜLMELİ?

 

Önce sınav yapacağı günü ve saati zihinde belirlemelidir. Yani canı istediği gün ve saatte değil, programladığı saatte sınav uygulamalıdır. Sınav kurallarına en üst düzeyde uymalıdır. Nedir  bu kurallar? Masası dağınık olmamalı, kurşun kalemi, silgisi, kalemtraşı hazır olmalı, bir bardak suyu yakınına koymalı, kapısına denem sınavı uyguladığını postit kağıda yazarak odaya girmek isteyen evdekileri uyarmalı. Alarmını kurup TYT ise 165 dk AYT ise 180 dk süre vererek. Sınav bitti alarmı çalışıncaya kadar masadan hiçbir sebeple kalmamalı.

MASKELİ SINAV İÇİN ÖNERİLER NEDİR?

Bu aşamada özellikle TYT ve AYT denemelerinde maske takıp süre bitinceye kadar çıkarmamalarını öneriyorum. Dediğiniz doğru gözlükle bazı problemler yaşayabilirler bunlarla nasıl başa çıkabileceklerini denemeleri gerekiyor. Ön alıştırma olarak 40 soruluk ders denemelerinde de takıp kısa süreli egzersiz de yapabilirler. Bir şeye alışmak tekrarla mümkündür o nedenle her denem sınavında maske kullanmakta yarar var diye düşünüyorum. Sıkılıp , bunaldıklarında pandemi sürecinde maske ile çalışmak zorunda kalanları, hastalık nedeniyle maske küçük çocukları hatırlayıp empati kurabilirler.

 

KONU SINIRLAMASI GELMESİ KİM İÇİN AVANTAJ

Mezun öğrencilerin bir kısmında geçen bu konularda daha başarılı olduğunu düşünen öğrenciler için başlangıçta dezavantaj gibi algılandı. Ancak anlatılsaydı çalışan 12. Sınıf öğrencileri de çıkartılan konulardaki soruları yapacaklardı. Ben, konu daraltılmasının mevcut konulardaki soru sayısının artmasını sağladığı için tüm adaylar için avantaj olacağını düşünüyorum.

 

GEÇMİŞ YILLARIN SORULARINI ÇÖZMEK GEREKİR Mİ?

TYT de değişen, çıkarılan konu yok o nedenle bu soruların incelenmesini, çözülmesini yararlı buluyorum. Özellikle Türkçe soruları ve sosyal soruları bence çözülmeli. Fen ve temel matematik soruların sorulma biçiminde değişiklik oldu. Yeni nesil denilen soru tipleri eski sistemle uyuşmuyor. Ancak yine de mevcut bilgiyi uygulamak için çözülebilir. Ancak AYT nin konuları azaltıldığı için o grupta ki sorular çözerken sıkıntı çıkarabilir. Soru grubunun içinde çıkarılan konularda var karışıklığa yol açabilir.

SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

 

Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin sınav sırasında kullanılmasını engelleyen, hatırlamasını zorlayan, hata yapmasına neden olan ve dolayısıyla başarısını düşüren kaygıdır. Sınava hazırlanmak kadar sınav sırasında kaygıyı kontrol etmek başarı üzerinde etkilidir. Bu nedenle adayları kaygı ile başa çıkmayı öğrenmeleri gerekir. Sınavı kişiliklerinin sınanması olarak görmeleri, sonucu iyi olmazsa yakınları tarafından sevgi ve değer kaygına uğrayacağını düşünmeleri, başarısının başkalarıyla kıyaslanacağından korkmaları, hayat başarısının sınav başarısına bağlı görmeleri, sınava olduğundan daha fazla anlam yüklemeleri, daha önce başarılı olmadığı olaylarla bağlantı kurup yine başaramayacağını düşünmeleri kaygıyı arttırır. Olumlu ve yapıcı düşünmeleri, sınavın sadece bilgi ölçtüğünü unutmamaları gerekiyor. Öncelikle kaygıysa sebep olan unsurları bulup bunlarla başa çıkma yoluna gitmelidirler. Olumsuz senaryo yazma davranışından vazgeçmeleri gerekir. Hedeflerini gerçekçi tutmaları, uyku düzenini korumalı, tüm enerjileriyle çalışmaya devam etmeleri, çalışmak vicdanlarını da rahatlatacaktır. Sınavlara olduğundan daha büyük anlamlar yüklememelilerdir.

 

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

19-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş