Arama sonuçları

2021 TYT: Kimya öğretmenlerinden ‘itiraz var’

2021 TYT: Kimya öğretmenlerinden ‘itiraz var’

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Fen Bilimleri Testi’nde yer alan bir kimya sorusuna eğitimcilerin itirazı var. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Kimya Bölüm Başkanı Nihal Şen, 8’nci soruda “azot trihidrür” olarak yapılan sistematik adlandırmanın “trihidrojen mononitrür” olması gerektiğini söylüyor.

Bu yanlış tanımlamanın da öğrencilerde kavram kargaşına neden olduğunu ifade ediyor.

 

BU SORULARI UZMANLAR HAZIRLAMIYOR MU?

Kimya öğretmenleri de bu konuya dikkat çekerek, şu yorumda bulunuyor: “H atomu katyon olduğunda yani + yüklü olduğunda hidrojen olarak okunurken, anyon olduğunda yani - yüklü olduğunda hidrür olarak adlandırılır. N atomu, H e göre daha elektronegatif olduğu için N eksi yüklenirken H artı yüklenmektedir NH3 bileşiğinde. Bu yüzden önce katyon (+) olan element okunması gerekir ve okunuşu Trihidrojen mononitrür olur. Milli Eğitim Bakanlığı kitabında da bu şekilde geçmektedir.”

Öğretmenler, bu yanlışlıktan dolayı öğrencilerin soruyu anlamaması gibi bir problem olmayacağını, basit bir soru olduğunu ama sistematik adının kullanılmamasının soruyu hatalı kıldığını dile getiriyor.

Uzmanların hazırladığı, kontrollerinin yapıldığı sorularda ise böyle bir hata yapılmasını da eğitimciler eleştiriyor.

27-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş