Arama sonuçları

2021 YKS: Eşitsizlik gölgesinde yapılacak

2021 YKS: Eşitsizlik gölgesinde yapılacak

Eğitimciler, uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler arasındaki eşitsizliklerin daha da derinleştiğine dikkat çekerek, merkezi sınavların da bu eşitsizlikler gölgesi altında yapılacağını dile getiriyor. Bu hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılacak 2.6 milyon adayın da eşit olmayan bir yarışta olacağını dile getiren Eğitim Sen, sınav yoluyla yapılan eleme ve yönlendirmeler, zaten eşit olmayan bir eğitim sistemi içinde yeni eşitsizlikler ve adaletsizlikler yarattığına dikkat çekiyor. Sendikanın “Eğitim Sen Uzaktan Eğitime Yakından Bakıyor” başlığı ile  duyurduğu araştırma sonuçlarında, lise öğretmenlerine göre öğrencilerin uzaktan eğitime ortalama katılım oranının oldukça düşük olduğunu gösterdiği belirtilen sendika açıklamasında şu bilgiler yer alıyor:

EŞİT OLMAYAN BİR SINAV

“Öğretim düzeyleri arasında en düşük çevrimiçi ders izleme oranı lise öğrencilerinde görülmektedir. Öğretmenlerin %70’inin görüşlerine göre, öğrencilerin en çok %20’si çevrimiçi derslere katılmaktadır. Yani öğretmenlerin oldukça büyük bir kısmına göre öğrencilerin çevrimiçi derslere katılımı, sınıf listesinin %20’sinin altında kalmıştır. Bu çok çarpıcı bir orandır. Derslere öğrencilerin %21 ile %40’ı arasında katıldığını ifade eden lise öğretmenlerinin oranı %18’dir.

LİSELİ ‘UZAKTA’ KALDI

Lise öğrencilerinin %41’den daha fazlasının derslere katıldığını belirten öğretmenlerin oranı sadece %12’dir. Çalışmanın en önemli sonuçlarından birisi, liselerde kısmen düzenli bir uzaktan eğitim aldığını ifade eden öğrencilerin oranının sadece %12 olmasıdır. Bu bulgulara göre “uzaktan eğitim” liselerde neredeyse yoktur.

Bu araştırma sonuçları da göstermektedir ki; eğitimde uzun yıllardır var olan eşitsizlikler salgın ve uzaktan eğitim sürecinde daha önce hiç olmadığı kadar derinleşmiştir. Buna rağmen uzaktan eğitim koşullarının sonuçları üzerinden yapılacak olan YKS sınavında müfredat ve ders içerikleri tüm farklılıklar dikkate alınarak değerlendirilmemiştir. Uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin içinde bulunduğu koşullar dikkate alınmamıştır. Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişimde çok ciddi sorunlar yaşadığı bir dönemde her şey yolundaymış gibi hareket etmek doğru değildir. Yüz yüze eğitimle kıyaslanamayacak kadar dar ve sınırlı olanaklarla yapılan uzaktan eğitimde ve canlı derslerde, bilgisayarı, interneti ve hatta televizyonu olmadığı için derslere katılamayan öğrencileri yok saymak, sınavda sorumlu oldukları müfredatı yüz yüze eğitime göre değerlendirmek büyük bir haksızlıktır. “

 

25-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş