Arama sonuçları

2021 YKS: Tercihler yarın gece son buluyor. Nelere dikkat etmelisiniz?

2021 YKS: Tercihler yarın gece son buluyor. Nelere dikkat etmelisiniz?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanıyla tercih yapan üniversite adayları için 5 Ağustos’ta başlayan süreç yarın saat 23.59'da son bulacak. Yerleştirme sonuçları ise 4 Eylül’den önce açıklanacak. Çünkü yükseköğretim kurumlarına kayıtlar 4-10 Eylül tarihlerinde yapılacak.

BAŞARI SIRANIZI KULLANIN

Tercihlerinizi yaparken puanlarınızı değil, başarı sıralarınızı kullanacaksınız. 24 tercih hakkınız var ama yerleştiğinizde kayıt olmayacağınız bölümü tercih listenize almayın. Aksi halde kayıt yaptırmasanız bile ek yerleştirmeye katılamazsınız ve gelecek sene de sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) yarıya düşer.

Tercihlerinizi son güne bırakmayın. Ancak son güne kadar da değişiklik yapabileceğinizi unutmayın.

- Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve üzeri puan alanlar Tablo 3’teki ön lisans programlarını; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan alanlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecek. Tercihler her iki tablodan karışık şekilde yapılabiliyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih yapacak aday sayısı geçen yıla göre çok azaldı.

2021 YKS verilerinine göre  2021 TYT’de 150 puan barajını aşarak tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 1 milyon 627 bin 539. Dil puanıyla tercih yapacak aday sayısı da bu yıl 70 bin 842.

BARAJI GEÇENLERİN SAYISI AZALDI

Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanları dikkate alındığında ise başta tıp, eczacılık, mühendislik ve mimarlık programlarını tercihte kullanılacak Sayısal (SAY) puan türünde bu yıl 180 puan barajını aşarak tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 390 bin 132. Bu sayı geçen yıla göre göre 295 bin kişilik azaldı.

İletişim başta olmak üzere Sözel (SÖZ) puanla öğrenci alan programları için 2021 SÖZ puanında barajı aşan sayısı 563 bin 808. Geçen seneye göre 254 bin azalma var.

Başta hukuk olmak üzere Eşit Ağırlık (EA) puanıyla öğrenci alacak programları tercih edebilecek aday sayısı bu yıl 587 bin 678 oldu. Burada barajı aşan sayısı da geçen yıla göre 401 bin kişi azaldı.

Bu durum tercih yapacak adaylar açısından avantaj olarak yorumlanıyor ve başarı sıralarının üstünden tercihlerine başlamaları öneriliyor.  Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adaylara başarı sıralarını nasıl kullanmaları gerektiğini şöyle anlatıyor:

BAŞARI SIRANIZI NASIL KULLANACAKSINIZ?

Puan türlerine göre başarı sıralarını karşılaştırdığımızda gerek TYT gerek diğer puan türlerinde olsun çok çarpıcı bir durumla karşılaşıyoruz. Örnek üzerinden gidecek olursak; SAYISAL puan türünde 2020’de 347 puan alan bir aday 162.701. olurken 2021’de aynı puanı alan 94. 866. olmuş. Eşit Ağırlık puan türünde 2020’de 222, 924 puan alan bir aday 457.311. olurken, 2021’de 260.220. olmuş.

SIRALAMALAR DAHA YÜKSEK

Bu yıl 180 puan barajını geçen aday sayısı az olsa da barajı geçenlerin sıralamaları çok daha yüksek. 2021 YKS tercihlerinde biraz daha farklı bir strateji izlemek gerekecek. Bunun en büyük nedeni yukarıda da belirttiğimiz gibi 180 puan barajını geçen aday sayılarındaki dramatik düşüş ve bu yıl adaylara geçen yıla göre çok daha iyi başarı sıralamalarının gelmesi.

LEHİNİZE KULLANABİLİRSİNİZ

Öğrenciler tercih yapacak aday sayısındaki azlığı lehlerine kullanabilirler. Geçmiş yıllarda genellikle başarı sırasının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlanmasını ve yüzde 100’ün de altına kadar inilmesini öneriyorduk.  

Bu yıl yapılması gereken ise her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamasını ve 200 binlerin de altına inmesini söylemeliyiz. Her puan türü için geçerli bir strateji bu şekilde olmalı. 

Özellikle bazı vakıf üniversitelerinin % 50 burslu programlarının kontenjanlarında boşluklar  kalabileceğini de düşündüğümüzde adaylar geniş ve alternatifli bir liste yaparak bu durumdan yararlanabilirler. 

İSTEK SIRANIZA GÖRE YAPIN, İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN

24 tercih hakkınız var. Tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Ayrıca istemediğiniz bölümü listenize almayın.

Tercihler istek sırasına göre yapılmalı. Örneğin aday 18 binden alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.

KONTENJANLARA DİKKAT EDİN

Programların son iki yılının  kontenjanlarına da dikkat edilmeli. Örneğin 2020’de 100 kontenjanı olan bir bölüm 2021’de 80 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği yorumu yapılabilir. Programların özel koşullarını mutlaka okuyun.

- Kontrollerinizi yaptıktan sonra ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki ekranda “2021-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini mutlaka görün. Yazıcıdan tercih listenizin bir çıktısını alarak saklayın.

19-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş