Arama sonuçları

2022 AYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

2022 AYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri’ne  (AYT) katılan öğrenciler tıpkı TYT’de olduğu gibi matematik sorularının kolay olduğunu dile getirdi. Öğrenciler hem TYT hem AYT dikkate alındığında ise sınavın geçen seneye göre daha kolay olduğunu bunun da puanlarda yığılmalara neden olacağı endişesi taşıdıklarını söyledi.

Sonuçları lisans programlarını tercih etmekte kullanılacak olan AYT'de adaylara 180 dakika süre verildi. AYT'de "Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1" testi 40 sorudan oluştu. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1'den 10, coğrafya-1'den 6 soru yanıtladı. AYT'nin "sosyal bilimler-2" testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluştu. Sosyal bilimler testinde tarih-2'den 11, coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer aldı. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde oldu.

AYT'ye 2 milyon 56 bin 512 aday katıldı. Sınav, 6 bin 17 binada, 111 bin 531 salonda uygulandı ve sınavda 317 bin 765 kişi görev aldı. AYT'ye 7 bin 803 engelli aday girdi.

Peki eğitimciler de öğrencilerle aynı fikirde mi? Onlar AYT sorularını nasıl değerlendiriyor?

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİMCİLERİ NE DEDİ?

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2022 AYT ile ilgili derslere göre yorumları şöyle:

MATEMATİK (Bölüm Başkanları Ertuğrul Çelik -Kemalettin Ağaç): 2022 AYT Matematik soruları müfredata uygun, alan konularıyla ilgili kazanımları ölçecek biçimde hazırlanmış. Soru dağılımı önceki senelere benzerlik göstermekle beraber, sınavın geçen seneki AYT’ye göre kolay olduğu söylenebilir. Konulara hakim olan öğrencilerin çok fazla zorlanmadan yapabileceği bir sınav olmuş.

GEOMETRİ (Bölüm Başkanları Mehmet Güler-Öpcan Öncü): Soru dağılımları daha önceki senelere göre benzer. Zorluk derecesi geçtiğimiz seneye göre daha kolay sorulardan oluşuyor. Düzenli çalışan öğrencinin rahatlıkla yapabileceği bir sınav.

GEÇEN SENEYE GÖRE KOLAY

FİZİK (Bölüm Başkanları Ulaş Türken-Banu Metin): 2022 AYT Fizik soruları 11. Sınıf ve 12. Sınıf müfredatını kapsayan ve tüm konuları kapsayacak şekilde bir dağılım göstermiştir. Soruların zorluk düzeyi orta derecededir. Bilgiye sahip öğrencilerin yorum becerilerini ölçen, çok fazla işleme girilmeden sonuca ulaşılabilecek sorulardan oluşmuştur.

KİMYA (Bölüm Başkanı Gamze Çakır): AYT kimya soruları müfredata uygundu.  Soruların 8 tanesi 11. Sınıf, 5 tanesi 12. Sınıf konu kazanımlarını içermektedir. Geçen senelere göre bilgiyi biraz daha yorumlatmayı amaçlayan bir sınav olmuş. Konulara hâkim olan, yorumlayabilen öğrenciler için yapılabilir bir sınav.

BİYOLOJİ (Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz): 2022 YKS (AYT) Biyoloji soruları 11. Sınıf ve 12. Sınıf MEB müfredatı ile uyumludur. Biyoloji testinde 11. Sınıf ünitelerinden 7 soru, 12. Sınıf ünitelerinden 6 soru sorulmuştur. Çoğunlukla öğrencilerin biyoloji dersindeki alan bilgisini ve bilgiyi yorumlama gücünü ölçmeye yöneliktir.

Orta düzeyde zorluğa sahip biyoloji testindeki soruların konu bilgisi tam, düzenli çalışan ve özümsemiş bilgiyi yorumlama becerisine sahip adayların beklentisini karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (Bölüm Başkanı Mutlu Kılavuz ): 2022 AYT Türk Dili ve Edebiyatı testinin 6 sorusu Türkçe anlam bilgisi ile ilgili, 18 sorusuysa Türk Edebiyatı’yla ilgili konulardan oluşmakta. Soruların müfredata uygun olduğu ve çalışan öğrenci için çok zor olmadığı söylenebilir. Türk Edebiyatı sorularında şiir bilgisi ve divan edebiyatı daha ağırlıklı yer tutmuş.

TARİH (Bölüm Başkanı Ekber Zekioğulları): 2022 AYT tarih soruları müfredata uygun, ancak soru sayısı az olduğu için tüm konular taranamamış. Sınava giren öğrenciler tarih sorularında zorlanmış. Bilgiyi ölçen sorular sorulmuş. Konulara hakim olan öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav.

COĞRAFYA (Bölüm Başkanı Lale Erdemli): Geçmiş yıllarda çıkan sorulara benzer, kazanımlara uygun olarak düzenlenmiş, kolay ve orta zorluktaki sorulardan oluşan bir sınav hazırlanmış. Soruların 11. ve 12. Sınıf konularına dağılımı düzenlidir.

FELSEFE GRUBU  (Bölüm Başkanı Özlem Erdem): AYT felsefe grubu soruları geçen yıla göre daha temel bilgileri ölçmeye yönelik sorulardan oluşmuştur. Felsefe soruları 10. ve 11. Sınıf müfredatına uygundu ve yorumlayarak yapılabilir nitelikteydi. Psikoloji soruları temel psikoloji bilgilerinden hareketle yapılabilecek türdendi. Sosyoloji soruları daha önceki yıllardaki gibi parçaya dayalı olarak çıkarılabilecek yorum sorularından, mantık soruları ise oldukça basit bir dille ifade edilmiş ve temel mantık bilgileriyle çözülebilecek türden sorulardan oluşmuştur.

 

UĞUR OKULLARI AKADEMİK KURUL ÜYELERİ

Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel: 2022 Matematik AYT soruları, MEB kazanımlarına uygun olup çoğunlukla 11. ve 12. sınıfta işlenen tüm konuları kapsamaktadır. Sorular öğrencinin matematiksel bilgi seviyesini ve bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücünü ölçmüştür. Soruların bir kısmında konular birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Öğrenciler soruların net, anlaşılır ve zorluk seviyesinin orta seviyede olduğunu ifade etmişlerdir. Geometri soruları da ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıf konularından olup analitik geometri ağırlıklı, bilgiyi sorgulayan ve yorum yaparak çözüme ulaşmayı gerektiren sorulardan oluşmuştur. Geometride gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellere yer verilerek hazırlanmış sorular da vardır. TYT sınavındaki matematik ve geometri sorularını da dikkate alırsak soruların net ve anlaşılır olması, yapılabilirliğinin yüksek olması önümüzdeki sene sınava girecek öğrencilerin daha motive olarak hazırlanmasını ve kendilerine olan güvenlerinin artmasını sağlayacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu: Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre 2022 YKS-AYT’ deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusunun 6 sorusu paragraf, sözcükte anlam bilgisi ve cümlede anlam bilgisi sorularından; 18 sorusu ise edebiyat sorularından oluşmuştur. Sorular MEB müfredatına uygun olup bazı sorularda ezber bilgiden ziyade öğrencinin verilen metinlerden çıkarımlar yaparak sonuca varması istenmiş.  2022 AYT’ nin farklılığı olarak göze çarpan özellik ise Türk Dili ve Edebiyatı soruları içerisinde divan edebiyatı sorularının eleyici olduğu, gelen yorumlar arasındadır. Bazı soruların ise temel bilgiler kullanılarak çözülebilecek nitelikte olduğu duyumları alınmıştır. Bu nedenle 2022 AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı sınavının 2021 AYT’deki Türk Dili ve Edebiyatı sınavından zor ve seçici olduğu söylenebilir. 

Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay: Öğrencilerden aldığımız ilk bilgiler doğrultusunda 2022 YKS’de sürpriz herhangi bir soru olmadığı, soruların MEB’in yayımlamış olduğu kazanımlar çerçevesine bağlı kalınarak hazırlanmış olduğu görülmektedir. 11. ve 12. sınıf müfredatları tamamı üzerinde dengeli bir dağılım ile sorulan soruların bir bölümünün bilgi, yorum ve çıkarım açısından yüzeysel; az bir kısmının ise belirleyici nitelikte olduğu görülmektedir. Öğrencilerimizden gelen bilgilere göre belirleyici nitelikteki soruların yargılarında çeldiricilerin güçlü olduğu söylenebilir.2022 YKS’ de Fizik soruların elverdiği ölçüde tüm konuları kapsaması, soru dili ve netliği ile öncüllü soruların oranının doğru bir planlama ile dağıtıldığı söylenebilir.

SEÇİCİ SORULAR VARDI

Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil: 2022 AYT Kimya sorularının 8 tanesi 11. sınıf konularından, 5 tanesi 12. sınıf konularından sorulmuştur. AYT’ de sorulan sorular müfredata tamamen uyumludur. Sorular beklenildiği gibi öğrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanımları ve temel bilgileri sorguluyor. Öğrenciler soru ifadelerinin net ve anlaşılır olduğunu belirttiler. Çok iyi çalışan öğrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildiğini anlıyoruz. İyi bir eğitim alan, doğru kaynakları kullanan, bilgi boşluğu olmayan öğrencilerin başarılı olduklarını düşünüyorum.

Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç: 2022 AYT Biyoloji soruları 11 ve 12. sınıf müfredatını kapsamaktadır.  Klasik ÖSYM formatında ve müfredat ile uyumlu olan Biyoloji sorularının, AYT’ nin uygulandığı geçmiş yıllarla benzer olduğu görülmüştür. Öğrenciler bu sene AYT Biyoloji kapsamında genel olarak bilgi temelli sorular ile karşılaşmıştır. Müfredat kazanımlarına hakim olmayan öğrencilerin  yapamayacağı, orta zorluk düzeyinde olduğunu düşündüğümüz Biyoloji sorularının  açık ve net olduğunu söyleyebiliriz.

Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler: 2022 AYT Coğrafya soruları 11. ve 12. sınıf MEB  kazanım ve kaynaklarına  uygun sorulardır. Aldığımız duyumlara göre tartışmalı bir soru gözükmemektedir. Sınavlarda; Doğal Sistemler, Beşeri Sistemler, Küresel Ortam ve  Çevre ve Toplum ünitelerinin hepsinden soru yöneltilmiştir. Sorularda öğrencinin  bilmesi gereken kazanımlar ve temel bilgiler sorgulanmıştır.

Genel coğrafi bilgiye ve  harita okuryazarlığına sahip öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olmuştur. 

BİLGİYİ ANALİZ ETME SORULARI

 Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün: Öğrencilerden aldığımız duyumlara göre, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki Tarih sorularının konu dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredata uygundur. Tüm sınıf düzeylerinden sorular  sorulmuştur. Ağırlıklı olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmiş olup genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, kronoloji bilgisini ölçen ve temel bilgiler verilerek  yorumlanması istenmiştir.Özellikle sosyal bilimler 2 testinde üç sorunun belirleyici olacağı düşünülmektedir.Sorularda açık, net ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Ayrıca sınavda öncüllü, bilgiye dayalı yorum gerektiren  sorular da yer almıştır. Sınav, konu kapsamını bilen, düzenli çalışan, soru kökünü doğru okuyan, terim bilgisine hakim öğrencilerin yapabileceği bir sınavdır.Edebiyat -Sosyal bilimler 1 testi orta düzeydeyken Sosyal bilimler -2 Testinde zorluk seviyesi ortanın üstüdür.

Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç: Felsefe Grubu soruları; Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantıktan oluşmaktadır. Sorular 10. ve 11.Sınıf MEB müfredatına uygundur. Felsefe ve Sosyoloji soruları, paragrafa dayanarak temel bilgiyi ve yorum gücünü ölçer niteliktedir. Psikoloji ve Mantık sorularının tümü doğrudan bilgiyi ölçen sorularıdır. Soruların ifadesi net olup konuları bilen öğrencinin rahatlıkla çözebileceği düzeydedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir: 2022 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları öğrencinin hem bilgisini hem de yorum yapabilme becerisini ölçmeye yönelik tarzda hazırlanmıştır. Orta zorluk düzeyine sahip olan soruları cevaplamak isteyen öğrencinin müfredat dahilindeki konu ve kazanımlara hakim olması gerekmektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ait toplam altı sorunun dördünde direkt olarak bilgiyi sorgulayan sorular hazırlanmıştır. Diğer iki soruda ise muhakeme gücünü ölçen ve öğrencinin yorum yapmasını gerektiren sorulara yer verilmiştir. Bu sınavda öğrencilerden soruları dikkatli bir şekilde okuyarak bilgiyi analiz etmesi ve yorumlaması istenmiştir.

HANGİ DERSLER BELİRLEYİCİ OLACAK?

Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt:  2022 AYT’de genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı, sözel öğrenciler için Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih dersi belirleyici olacaktır. Sınav matematikte, matematiksel düşünceyi sorgulayan ve matematiksel bilgileri kullanıp yorum yapmayı gerektiren sorulardan; Türk Dili ve Edebiyatı  ise bilgi sorgulayan ancak aynı zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan oluşmuştur. Genel olarak AYT’de tüm derslerde sorular bilgiye dayalı sorulmuştur. Bu soruların çözülebilmesi için konuların dersin formatına uygun bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. AYT, öğrencilerin ders kapsamında öğrendikleri bilgileri soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren bir sınav olarak hazırlanmıştır. Biyoloji sorularının klasik ÖSYM formatında, AYT’ nin uygulandığı geçmiş yıllarla benzer, bilgi temelli ve orta zorluk seviyesinde olduğu görülmüştür. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin soruları beklenildiği üzere bilgi ve kavram ağırlıklı hazırlanmış olup konu eksiği bulunmayan öğrenciler tarafından çözülebilecek tarzda, orta zorluk derecesine sahip sorulardan oluşmuştur.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ AKADEMİK KADROSU NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI TUĞBA AKTAŞ: Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nin zorluk seviyesinin geçen seneki sorularla paralel olduğu görülmüştür. Bununla birlikte düzenli çalışıp tekrar yapan öğrencilerin güzel sonuç alacağı bir sınavdır. Soru dağılımının geçen seneki gibi 6 adet anlama ve yorumlama, 18 adet edebiyat sorusu şeklinde olduğu görülmüştür. Ağırlıklı konu yine şiir bilgisi ile divan edebiyatıyken her sınıf düzeyinde soru gelmiştir. Testin geneline baktığımızda zorlayıcı bir paragraf sorusunun dışında yeterli alan bilgisi olan, öğrencilerin yapabileceği bir sınav olduğu görülmektedir.

MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI TANER KAYIŞ: 2022 AYT matematik soruları orta güçlükte ve kazanımlara uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Sorularda ifadeler oldukça açık ve anlaşılır olup uzun metinli karmaşık sorulara yer verilmemiştir. Geçen sene ile karşılaştırıldığında soruların daha kolay olduğu söylenebilir. Düzenli bir şekilde derslerini takip ederek test çözen ve soruları dikkatlice okuyan her öğrencinin başarılı olacağı bir sınav olmuştur. Matematik soruları ağırlıklı olarak 11. ve 12.sınıfa ait öğretim programlarına uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Sınavda 27 adet Matematik sorusu ve 13 adet Geometri (4 adet Trigonometri olmak üzere) sorusu yer almıştır.

GEOMETRİ BÖLÜM BAŞKANI ÖMER ARAT: 2022 AYT Geometri sorularının 4 tanesi Trigonometri konusundan sorulmuştur. 11. ve 12. Sınıf Öğretim Programı çerçevesinde hazırlanan soruların üç tanesi Analitik Geometri ve iki tanesi Geometrik Cisimler konularını içermektedir. Trigonometri sorusunun dışında sınavın kalan sorularında üçgenle ilgili soru sorulmamıştır.  Sorular, güncel hayat problemleri ile ilişkilendirilmiş olup yeterli düzeyde çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği niteliktedir.

FİZİK BÖLÜM BAŞKANI RAFET SAYAR: 2022 AYT Fizik soruları, matematiksel işlem gerektirmeyen, kazanımların günlük hayatla ilişkilendirildiği, öğrencilerin kazanımlara dair hâkimiyetini ölçen ve bilginin yorumlanmasını gerektiren niteliktedir. Soruların tamamı bilgiyi yorumlama ve bilgiyi günlük hayattan verilen örnek içinde muhakeme etmeye zorlayan sorular şeklinde sorulmuştur. Hikâyeleştirilmiş yeni nesil sorulara da yer verilmiştir. Orta güçlükte sorulardan oluşan sınavda, beklenildiği üzere 11. ve 12. Sınıf Fizik Öğretim Programları’nda yer alan konuların kazanımlarını içeren sorular sorulmuştur. Geçen yıl her iki sınıf seviyesine ait konulardan 7 şer soru çıkmış iken bu yıl 12.sınıf konularından 8 soru ve 11.sınıf konularından 6 soru sorulduğu görülmüştür. Sınavda öğretim programı dışı veya belirtilen kapsam dışında soru bulunmamaktadır.

Sonuç olarak 11.sınıf ve 12.sınıf konularına hâkim, kazanımları tam olarak özümsemiş, konuya dair günlük hayatla ilgili yaşamsal örnekleri anlamış, düzenli ve yeterli sayıda soru çözen öğrencilerin yapabileceği güzel bir sınav olmuştur.

KİMYA BÖLÜM BAŞKANI YASEMİN KESKİN ÇİNKAYA: Fen Bilimleri testinin 13 adet kimya sorusunun 8 tanesi 11.sınıf, kalan 5 tanesi ise 12.sınıf Kimya Dersi Öğretim Programı kazanımlarıyla uyumludur. Sınavda 9 ünitenin tümünden en az birer adet soru yer almasına karşın geçen yıllardan farklı olarak soruların ünitelerdeki konulara dağılımlarında farklılaşmalar göze çarpmaktadır. Elektrokimya ünitesinden eski yıllarda olduğu gibi yine 2 soru gelmiştir ancak her iki sorunun da Elektrokimyasallar Piller konusundan ve benzer nitelikte sorular olduğu görülmüştür. Aynı ünite kapsamında hemen her yıl soru gelen Elektroliz ve Redoks konularına da yer verilmemiştir. Benzer bir durum da Kimyasal Denge ünitesinde göze çarpmaktadır, her yıl AYT Kimya testinde yer alan Asit-Baz konusuna bu yıl yer verilmemiştir. Ayrıca Organik Bileşikler ünitesi kapsamındaki 2 sorunun da eski yıllardan farklı olarak Hidrokarbonlar yerine Fonksiyonel Gruplar ünitesinden sorulması tercih edilmiştir. Sınavın 11.sınıf düzeyindeki 8 sorusu, kolay ve orta düzey zorluktadır buna karşın konuyu iyi kavramış öğrencilerin yapabileceği detayları ve formülleri de içermektedir. Tüm soruların yaklaşık yarısı işlem becerisi gerektiren sorulardır. 12.sınıf düzeyinde sorulmuş 2 soru oldukça belirleyici niteliktedir ve birden çok kazanım hedefi aynı soruda ölçülmektedir. Nernst Eşitliği kullanılarak çözülmesi beklenen ilk soruda öğrencilerin ayrıca logaritmik işlem becerisi de önem arz etmedir. Diğer belirleyici soruda ise Aldehitlerin belirteç tepkimesi sorgulanırken, uzun yıllardır sınavlarda sık görmediğimiz mol-hesaplama ve yapı izomerliği de aynı soruda sorgulanmıştır. Kimya testine genel olarak bakıldığında yeni nesil soru içermeyen, klasik tipte sorulardan oluşan, doğrudan bilgiyi ölçen, tahminlerimiz doğrultusunda öngördüğümüz ve sınavlarımızda da sıklıkla sorguladığımız kazanımları ölçen sorularımızla da yüksek oranda benzerlik gösterdiği görülmektedir. Sınavda yer alan kimya sorularının 2021_YKS’nin AYT kimya sorularıyla karşılaştırıldığında kısmen farklılıkları olsa da kapsam ve zorluk düzeyi bakımından büyük ölçüde benzerlik gösterdiği ayrıca YKS hazırlık sürecinde düzenli ve planlı çalışan sayısal alan öğrencilerinin de çok da zorlanmadan çözebileceği nitelikte, temel bilgi ve beceri düzeyine hitap eden, açık, anlaşılır olduğu söylenebilir.

 BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI MELİKE KILIÇ: Biyoloji soruları MEB Biyoloji Dersi Öğretim Programı’na uygun olup 11. ve 12. Sınıf müfredatına ait kazanımlar dengeli şekilde yer almıştır. Biyoloji testi, öğrencilerin temel bilgilerini sorgulayan, kolaylıkla yapabilecekleri sorular içermesinin yanı sıra kavrama düzeyinde bilgilerin sorgulandığı, dikkat isteyen ve yorum yapmalarını gerektiren nitelikte sorular da içermektedir. “Komünite Ekolojisi” konusuna ait sorudaki “avcılık baskısı” ifadesi yapılacak farklı yorumlarla hatalı cevaba yönelmeye neden olabilir. Ayrıca “Enzim olarak görev yapan RNA molekülleri bulunmaktadır.” bilgisi bu yıl ilk kez sorgulanmıştır. Zorluk düzeyi bakımından sınava iyi hazırlanan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği kolay ve orta düzey soruların yanı sıra “kan pH değerinin düşmesine bağlı hemoglobinin oksijen doygunluğu” ile ilgili soruda olduğu gibi doğru yorumlanması gereken ve dikkat isteyen sorular eleyici olabilir.

TARİH SORULARI NASILDI?

 TARİH BÖLÜM BAŞKANI KAHAR ALKAN: TARİH AYT-1: AYT-1 Tarih testi, sınavdaki soruların 3’ü değerlendirme ve yorum becerisi gerektiren sorulardan oluşurken 7 sorunun çözümü için kavram bilgisi gerekmektedir. Millî Mücadele Dönemi’ni kapsayan kazanımlardan gelen soruların sınavın belirleyici soruları olduğu söylenebilir. AYT-1 Tarih testi MEB kazanımlarıyla örtüşmekte olup testin bütününe bakıldığında soruların zorluk derecesinin orta düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.

TARİH AYT-2: AYT-2 Tarih testinin tamamı kavram bilgisi ölçen sorulardan oluştuğundan bu bölümün sorularının güçlük derecesini zor olarak değerlendirebiliriz. Osmanlı Tarihi ile Millî Mücadele Dönemi’ni kapsayan kazanımlardan gelen soruların sınavın belirleyici soruları olduğu söylenebilir.

AYT Tarih sorularının geneline bakıldığında; kazanım dışı soru olmamakla birlikte daha önceki yıllarda hazırlanmış güncel konuları kapsayan ve harita okuma, eşleştirme, grafik yorumlama gibi yeni nesil soru tarzlarına yer verilmediği görülmüştür. Türk Tarihinde dönüm noktası olan antlaşma, savaşlar ve temel kavramları kapsayan kazanımlar üzerinden bir sınav oluşturulduğu ve zorluk derecesinin önceki yıllara göre daha düşük olduğu söylenebilir.

COĞRAFYA BÖLÜM BAŞKANI ÜMİT SOYKAN: Coğrafya dersine ait 2022 AYT Sosyal Bilimler-1 testindeki soruların 11. ve 12. sınıf kazanımlarına eşit oranda dağıldığı, her üniteden soruya yer verildiği görülmektedir. Bu testte ekstrem doğa olayları ve kültür bölgeleri konularına ait soruların seçeneklerinde, diğer sorularla karşılaştırıldığında biraz daha güçlü çeldiricilere yer verilmiştir. Sosyal Bilimler-1 testindeki coğrafya sorularının genel olarak orta güçlük düzeyinde olduğu söylenebilir. Sosyal Bilimler-2 testinde 11. sınıf Öğretim Programı’ndaki kazanımlara ait soruların 12. sınıfa göre daha fazla olduğu bununla birlikte her üniteden soruya yer verildiği görülmektedir. Ulaşımı etkileyen doğal faktörlerle ilgili sorunun çeldiricisinin güçlü olması nedeniyle, bazı öğrencilerin iki seçenek arasında kararsız kalabilecekleri tahmin edilmektedir. Sosyal Bilimler-2 testinde de coğrafya sorularının genel olarak orta güçlük düzeyinde olduğu söylenebilir.

Her iki testin sorularına da bakıldığında, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuyla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili üç soruya yer verilmesi dikkat çekmektedir.

Dün gerçekleştirilen TYT oturumu ile karşılaştırıldığında AYT coğrafya soruları arasında kolay olarak nitelendirilebilecek düzeydeki soruların oransal olarak daha az olduğu görülmektedir.

 FELSEFE BÖLÜM BAŞKANI FİLİZ YILDIRIM: Felsefe soruları, 2021 AYT felsefe sorularına benzer tarzda olup felsefe öğretim programı kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sorular, öğrencilerin okuduğunu anlama ve alan bilgisini ölçmeye yönelik olarak hazırlanmış, paragrafların içinde cevapların bulunabilmesi için küçük ipuçlarına da yer verilmiştir. Terimlere 2021 yılına göre daha fazla yer verilmiş olsa da paragraf içinde ve seçeneklerde terimlerin açıklamalarına yer verilmiştir.

Psikoloji ve mantık soruları, 2021 AYT sorularında olduğu gibi kısa ve öğrencilerin alan bilgisini ölçen, yoruma yer vermeyen sorulardan oluşturulmuştur. Sorular MEB öğretim programı kazanımlarına uygun ve anlaşılırdır. ‘’Çok Değerli Mantık’’ konusuna ait soru uzun yıllar sonra ilk kez sorulmuş olsa da çalışan bir öğrencinin takılmadan yapabileceği bir soru tarzı seçilmiştir.

Sosyoloji soruları, 2021‘de olduğu gibi öğrencilerin paragrafı okuyarak yapabilecekleri ve doğrudan ilgili kazanımı ölçen bir yapıda hazırlanmıştır. 

 

BİLFEN LİSELERİ BÖLÜM BAŞKANLARI

 

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI BİRSEN ÇİÇEK: 2022 AYT’de bu sene de 24 sorunun 6’sı anlama ve yorumlamaya dayalı paragraf ve anlam bilgisinden, 18’i ise edebiyat bilgi ve becerisini ölçmeye dayalı sorulardır. Türk Edebiyatı Dönemlerinin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı bu sınavın, Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği Türk Dili ve Edebiyatı dersi kazanımlarına göre hazırlandığını söyleyebiliriz. Sınavda söz sanatından 1, şiir bilgisinden 4, edebiyat akımından 1, İslamiyet öncesi edebiyattan 1, divan edebiyatından 5, geleneksel tiyatrodan 1, Tanzimat edebiyatından 1, Servetifünun edebiyatından 1,  Millî Edebiyat’tan 2, Cumhuriyet edebiyatından 2 soru sorulmuştur. Sınavda yeni nesil sorulara yer verilmemiştir. Sınavın belirleyicisi divan edebiyatı soruları olacaktır.

TARİH / BÖLÜM BAŞKANI  TURGUT ÖZEL: TARİH: (2021 AYT sınavına göre sorular daha kolaydı) Ed-Sos1 bölümünde   bazı bilgi soruları öğrencileri zorlayabilecek niteliktedir. Öncelikle Beylikten - Devlete Geçiş ünitesinde doğrudan padişahın yapmış olduğu savaşın adı sorgulanmış. Ayrıca İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine yeni katılan ünitelerden biri olan” iki savaş arasında Türkiye ve dünya” ünitesinden 1939 - Fransa - İngiltere - Türkiye Antlaşması ile ilgili doğrudan bilgi sorusu sorulmuştur. (AYT tarih bölümünde öğrencilerin en çok zorlanacakları soru olacaktır). Online süreçte çalışma disiplinin koruyan öğrencilerin daha başarılı olacaklarını düşünüyoruz. Sınavda 4 yılın kazanımlarına yer verilmiştir. Sorularda doğrudan tarih bilgisini sorgulamanın yanında, farklı disiplerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücü de ölçülmüştür. TYT sınavında olduğu gibi kronolojik bilgi burada da sınanmıştır. Kısaca alanına hâkim düzenli çalışan öğrencilerin başarabileceği bir sınav olarak görülmektedir.

AYT Sosyal Bilimler -2 bölümünde tarih-2 soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi genel tarih ve kronoloji bilgisi sorgulanmıştır.

COĞRAFYA / BÖLÜM BAŞKANI EMİN AVNİ ATALAR: 2022 AYT Ed-Sos. Coğrafya 1 (6 soru) ve Coğrafya 2 (11 soru) soruları, 11. ve 12. sınıflarda okutulan MEB müfredatındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Coğrafya-1 soruları içinde dünya haritası üzerinde kültürel bölgelerin dağılışının sorgulandığı bir harita sorusu gelmiştir. Sos-2’de ise  Türkiye ve dünya haritaları üzerinde bölge ve yer bilgisi sorgulanmıştır.  Hem bilgiye hem de yoruma dayalı sorularda sebep sonuç ilişkileri sorgulanarak öğrencinin bilgi düzeyi ve yorum gücü ölçülmüştür. Zorluk derecesi orta düzeyde olan sorular, alan bilgisini ölçmeye yönelik, net ve anlaşılır niteliktedir.

FELSEFE / BÖLÜM BAŞKANI – HÜLYA GÜÇKAN TAŞKIN: FELSEFE 2022 AYT SOS2 sınavında çıkan felsefe sorularından 3 soru metinden akıl yürütme ile sonuç çıkarabilme biçiminde sorulmuş, 3 soru da kolay nitelikte sorular olarak değerlendirilebilir.

PSİKOLOJİ: Psikoloji soruları bilgi gerektiren ancak kolay nitelikte sorular olarak tanımlanabilir. Bilen öğrencinin zorlanmayacağı türden sorular sorulmuş.

SOSYOLOJİ: Kolay soruların sorulduğu kümenin sosyoloji soruları olduğu söylenebilir. Metin analizi, metinden sonuç çıkarma şeklinde sorulara yer verilmiştir.

MANTIK: Geçen yıl olduğu gibi sembolik mantık ve niceleme mantığı konuları bu sene de sorulmadı. Sorular, klasik mantık ve çok değerli mantığın konularını içeriyor. Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerisi sorgulanmış. Soruların tamamı kolay nitelikte sorulardan oluşmaktadır.

DİN KÜLTÜRÜ YERİNE ÇÖZÜLECEK FELSEFE GRUBU SORULARI: Felsefeden 2 soru sorulmuş. 2 sorunun da paragraftan sonuç çıkarma şeklinde olup kolay sorular olarak niteleyebiliriz. Psikolojide 2 soru sorulmuş, her ikisi de bilgi gerektiren ancak  kolay sorulardan oluşuyor. Sosyoloji ve mantıktan birer soru sorulmuş ve her iki soru da kolay sorular olarak tanımlanabilir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ / BÖLÜM BAŞKANI SELAMİ ÖĞREDEN: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden AYT 2 ‘de toplam 6 soru sorulmuştur. Sorulardan 4’ü bilgi 2’sinin ise yorum olduğu görülmüştür.  Sorulardan 2’sinin kolay, 3’ünün orta 1’inin ise zor olduğu değerlendirilmektedir. Sorular 11 ve 12.sınıf müfredat konuları içerisinde yer almıştır.

MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI MAHMUT ŞİŞMANOĞLU: Geçen yıla göre, daha kolay görünen bu sınavda sorulan 31 matematik sorusunun yaklaşık  yüzde 50’si  12.sınıf kazanımlarından sorulmuş olup içlerinde 3 - 4 tane seçici soru bulunmaktadır. Geometri soruları ise matematik sorularına göre daha yaratıcı ve yeni nesil formda hazırlanmıştır. Sınav soruları yine meb müfredatına uygun bilgi ağırlıklı olarak hazırlanmıştır.Emek verip çalışan öğrencinin iyi neticeler alabileceğini düşünmekteyiz. Sonuç olarak matematik ortalamasını 2021 AYT ortalamasının üzerinde olacağını tahmin ediyoruz.

FİZİK BÖLÜM BAŞKANI HAKAN ÖZDEMİR: 2022 AYT sorularını incelediğimizde 2021 ve 2020 yılındaki sınavlarla benzer mantıkta hazırlandığı görülmektedir. 14 sorunun 6’sı 11.sınıf, 8’i 12. sınıf kazanımlarına yönelik ve işlem gerektirmeyen sorulardır. 11. sınıfa ait olan basit makineler, itme ve momentum konularından birer; kuvvet, elektrik ve manyetizma konularından ise ikişer adet soru sorulmuştur. 12. sınıfa ait olan basit harmonik hareket, elektromanyetik dalgalar, atom fiziği, görüntüleme teknolojileri konularından birer; dairesel hareket, modern fizik, konularından ise ikişer adet soru sorulmuştur.

Sınavda yer alan soruların çoğunun kazanımlarla gündelik yaşamı özdeşleştiren yapıda, bir kısmının da doğrudan bilgi sorusu olduğu görülmektedir. Kazanımları hakkıyla öğrenmiş, gündelik yaşam ile ilişkilendirebilen ve iyi gözlem yapabilen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdır.

KİMYA BÖLÜM BAŞKANI DEMET AKÇAYÖZ: 2021-2022 Öğretim Yılı sonunda 19 Haziran 2022 tarihinde yapılan AYT sınavında kimya testi, temel kavram ve ilkeleri iyi kullanan, ayrıntıları görebilen, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen ve iyi işlem becerisine sahip olan öğrencilerin çözebileceği düzeydedir. Sınavdaki sorular, müfredata uygun olup 11. ve 12. sınıf  kimya dersi kazanımlarını ölçmektedir. 11.sınıf müfredatından 8 soru, 12.sınıf müfredatından 5 soru sorulmuştur. Testin eleyici ve seçici soruları 12. sınıf müfredatından gelmiştir. Sınavda öncüllü soruların olması, sayısal sorulara ağırlık verilmesi sınavı zorlaştırmıştır. Bilgi donanımı iyi olan ve düzenli çalışan öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdır.

BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI TANER ALTUNBARAN: 2022 AYT biyolojide sorulan 13 sorunun; 7’ si 11. sınıf konularının, 6’ sı ise 12. Sınıf konularının kazanımlarından sorulmuştur. Sınav sorularının tamamının kazanımlara uygun olarak hazırlandığı görülmüştür. Geçen senenin sınavına göre bu yıl sorularının bilgi ve yorum açısından  çok daha derinlik isteyen sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Sorularda birden çok kazanım sorgulanmış ve çeldiricilerin güçlü olduğu tespit edilmiştir.

Sınav sorularının kazanımlara göre dağılımı aşağıdaki gibidir;

  1. Solunum gazlarının taşınma mekanizmasını kavrar.    11. sınıf
  2. Dişi üreme sistemini etkileyen hormonları bilir.  11. sınıf
  3. İskelet sistemi yapısını ve işlevini kavrar. 11. sınıf
  4. Kulağın yapısını ve işlevini kavrar. 11. sınıf
  5. Büyük ve küçük kan dolaşımını kavrar. 11. sınıf
  6. Popülasyon dinamiğine etki eden faktörleri analiz eder. 11. sınıf
  7. Komünite yapısını kavrar ve buna etki eden faktörleri analiz eder. 11. sınıf
  8. Canlılığın devamı için enerjinin gerekliliğini kavrar. 12. sınıf
  9. Genetik şifre ile protein sentezi arasındaki ilişkiyi kavrar. 12. sınıf
  10. Çiçekli bir bitki üzerinde bitkinin temel kısımlarını gösterir, bu kısımların yapı ve görevlerini belirtir. 12. sınıf
  11. Çiçekli bir bitki üzerinde bitkinin temel kısımlarını gösterir, bu kısımların yapı ve görevlerini belirtir. 12. sınıf
  12. Fotosentez ile kemosentezin karşılaştırılmasını yapar. 12. sınıf
  13. Nükleik asitlerin çeşitlerini inceler ve görevlerini araştırır. 12. sınıf

19-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş