Arama sonuçları

2022 LGS: Nisan ayı örnek sorularını eğitimciler nasıl değerlendirdi?

2022 LGS: Nisan ayı örnek sorularını eğitimciler nasıl değerlendirdi?

Ekim ayından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı, (MEB) 5 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için örnek soruları yayımlıyor. Eğitimciler LGS örnek sorularını nasıl değerlendirdi?

ARI OKULLARI EĞİTİMCİLERİ SORULARI NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRKÇE: METNİ YORUMLAMA ÖNEMLİ

 “2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınava Yönelik Nisan Ayı Örnek Soruları”na baktığımızda soruların öğrencilerin okuduklarını anlama, yorumlama, derinlemesine düşünme, grafik-tablo okuma, bir işin iş ve işlem basamaklarını takip etme, metinle ilgili sorular sorma, parça-bütün ilişkisi kurma, doğru analiz ve sentez yapabilme, ilişkilendirme, dikkat, zaman yönetimi ve akıl yürütme becerilerini sorguladığını ayrıca disiplinler arası yaklaşımla hazırlandığını görmekteyiz.

Paragraf sorularında öğrencilerden yardımcı düşünceleri bulmaları, paragraftaki mantık çerçevesinde boşlukları doldurmaları, paragrafın yazılış amacını kavramaları, çıkarımları birleştirmeleri ve yeni çıkarımlar oluşturmaları, metnin içeriği ve biçimi üzerine düşünmeleri, metni yorumlamaları ve değerlendirmeleri istenmiştir.

OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİ

Nisan ayı örnek sorularında, diğer aylarda da olduğu gibi öğrencilerin bilgiden ziyade çıkarım yapma ve okuduğunu anlama becerileri yoklanmıştır. Soruların dili açık ve anlaşılır, zorluk derecesi genel olarak her öğrencinin yapabileceği orta güçlüktedir. Dil bilgisinden “cümle türleri” kazanımına ait bir soruyu görmekteyiz. Türkçede satır sonu hece bölünmesiyle ilgili bir yazım kuralı sorusuyla da karşılaşmaktayız. Genel olarak sorulara baktığımızda bir işin iş ve işlem basamaklarını takip etme, dikkat ve zaman becerisini ölçen  3, 6 ve 8. soruların belirleyici olduğu görülmektedir.

SORULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

  1. soruda öğrenciden, yabancı sözcükler ve anlamlarından hareketle bu sözcüklerin Türkçe karşılıklarını tahmin etmesi beklenmektedir. Öğrencilerin kelime bilgisini ölçen bir sorudur.
  2. soruda ise öğrenciden metnin içeriğini yorumlayarak boş bırakılan yere metinle ilgili soru cümlesi getirmesi beklenmektedir. “Metinle ilgili sorular sorar.” kazanımını yoklayan bir sorudur.
  3. soruda öğrencinin tabloda verilen bilgileri yorumlayıp, iş ve işlem basamaklarına dikkat ederek çıkarım yapması beklenmektedir. Öğrencinin zaman yönetimi ve dikkat becerisini de ölçen beceri temelli bir sorudur.
  4. soru birden çok kazanımı yokladığı için dikkat çekmektedir. Öğrencilerden hem düşünceyi geliştirme yolu hem cümlede anlam hem de yazarın üslubu ve anlatımı ile cümlelerin özelliklerini bilmesi beklenmektedir.

Birkaç kazanımı bir arada yoklayan sorular; kurgulama yoluyla ilişkilendirme, farklı açılardan bakabilme gibi üst düzey düşünme becerilerini yoklamaya yöneliktir.

  1. soru “Metindeki yardımcı fikirleri belirler.” kazanımıyla ilgilidir. Öğrencilerin okuduklarını anlama ve yorumlama becerisini ölçmektedir.
  2. soruda öğrencilerden metinde verilenlerden hareketle, iş ve işlem basamaklarını takip ederek cümleleri sıralaması beklenmektedir. Soru, öğrencilerin zamanı yönetme ve dikkatini kullanma becerisini ölçmektedir.
  3. soru “Metindeki yardımcı fikirleri belirler.” kazanımıyla ilgilidir. Okuduklarını anlayıp yorumlayan öğrenciden “empati”, “askıya almak”, “özdeşleşmek” gibi sözcük ve söz öbeklerinin anlamını metinden hareketle tahmin etmesi de beklenir.
  4. soru “beceri temelli” bir soru olup, öğrenciden verilen metni ve grafiği ilişkilendirdikten sonra bilgi ve yönergeleri kullanarak doğru yanıtı bulması beklenmektedir. Soru, öğrencinin zamanı yönetme ve dikkatini kullanma becerisini ölçmektedir. Dikkatli okunduğu takdirde yapılabilecek bir sorudur. “Metindeki iş ve işlem basamaklarını kavrar.” ve “Grafikte sunulan bilgileri yorumlar.” kazanımları ile ilişkilidir.
  5. soru dil bilgisi sorusu olup öğrencinin cümle türlerinin alt başlıklarının tamamına dair bilgisini yoklayacak bir sorudur.
  6. soru yazım kuralları ile ilgilidir. Öğrencinin öncülde yer alan satır sonu hece bölünmesiyle ilgili bilgileri, soruya transfer etme becerisi ölçülmektedir.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: ÇELDİRİCİLERİ GÜÇLÜ

MEB’in nisan ayı örnek soruları incelendiğinde soruların tamamının “Demokratikleşme Çabaları” ünitesinden, çok partili siyasi hayata geçme denemeleri, çok partili düzenin ülkenin demokrasisine katkıları, ordunun siyasetten ayrılması ve kurulan partilerin genel özellikleri içeriklerine sahip olduğu görülmektedir. Bu içeriklerle soruların çoğunluğu öncül, tablo ve paragraftaki bilgilerden hareketle doğru bilgiye ulaşma özelliği taşıyan, çeldiricisi çok güçlü olmayan, orta güçlükte olduğu düşünülen sorulardan oluşmaktadır. Konuya hâkim olmak, kavram ve kelime bilgisini doğru kullanmak, metni dikkatli okumak geçmiş yıllardaki örnek sorularda olduğu gibi önemini korumaktadır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: ÇIKARIM YAPMA BECERİSİ

Örnek soruların, MEB Talim Terbiye Kurulunca yayımlanan nisan ayı sonuna kadar işlenmesi gereken 1, 2, 3 ve ağırlıklı olarak 4. ünitenin konu ve kazanımlarını içerecek biçimde hazırlandığı görülmektedir.

Sorularda tablo ve şemaya yer verilmiş, hikâyelerden uyarlamalar yapılarak öğrencilerin çıkarım yapma becerisinin ölçülmesi hedeflenmiştir.  Daha önceki örnek sorularda olduğu gibi öğrencinin kavram bilgisine sahip olmasının yanı sıra ayetlerden ya da verilen metinlerden okuduklarını ilişkilendirmeleri ve yorum yapabilmeleri beklenmiştir. Nisan ayı örnek sorularının farklı güçlük düzeylerinde hazırlandığı düşünülmektedir.

 

İNGİLİZCE: BECERİ TEMELLİ SORULAR

Yayımlanan İngilizce örnek sorularının 8. sınıf İngilizce MEB Öğretim Programı kazanımlarına paralel olduğu gözlemlenmektedir. Sınav kapsamı içinde bulunan 4, 5 ve 7. ünitelerden birer, 6. üniteden ikişer örnek soru sorulmuştur.

İngilizce soru örneklerinde dijital okuryazarlığın ön planda olduğu, beceri temelli sorulara ağırlık verildiği için sorular birkaç adımda yanıtlanabilen yapıdadır. 1.sorudan yola çıkacak olursak örnek soruların uzun olduğu ve ayrıntı içerdiği gözlemlenmektedir. Soruların dili, açık ve anlaşılırdır ancak birden fazla işlem basamağı gerektirmektedir Bu nedenle öğrencilerin soruları adım adım dikkatlice okuyarak yanıtlamaları, yanılgıya düşmemeleri için tüm çeldiricileri özenle okumaları ve anlamaları önemlidir. Ayrıca pek çok sorunun temelini, bağlamlar içinde sunulan kabul etme-reddetme, mazeret sunma gibi iletişimsel işlevlerle ilgili yapılar oluşturduğu söylenebilir.

Sözcük bilgisi ölçen sorular tek bir sözcüğü ölçmekle kalmayıp, hedef sözcükle ilişkili diğer sözcükleri, sözcük gruplarını bilmeyi gerektirmektedir. Verilen örnek sorular sözcük bilgisini dolaylı bir biçimde ölçerken, 3. soru grafik okuma becerisini, 4. soru ise anket sonucu okuma ve anlama becerisini ölçmeye yöneliktir. 5. soru ise verilen bilgilere göre konu başlığını bulmaya yönelik bir sorudur.

Örnek sorulardan 2. ve 5. soruda olumsuz soru kökü karşımıza çıkmaktadır ve bu soru köklerindeki olumsuz belirteçler çok dikkat edilmesi gereken çeldiriciler olarak görülmektedir. Bu nedenle soru köklerinin de iyi okunması oldukça önemlidir.

MATEMATİK: KAZANIM BİLGİLERİ YOKLANIYOR

Nisan ayı matematik dersi örnek soruları görsele ve dikkate dayalı olmakla birlikte, öğrencilerin iç içe geçmiş kazanım bilgilerini yoklamaktadır.  Ayrıca nisan ayı sorularının öğrencilerin zamanı etkin kullanmalarını gerektiren sorular olduğunu belirtebiliriz.

1. soru kazanım eksiği olmayan her öğrencinin yapabileceği 7. sınıf yüzdeler konusunu da içeren birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem sorusudur.

2. soru ise yine çok zor kabul edilemeyecek ortalama bir eşitsizlik sorusudur.

3. soru üçgen eşitsizliği sorusu olup öğrencileri zorlayabilecek düşündürücü bir sorudur.

4. soru doğrusal denklem sorusu olup yine öğrencilerin zorlanacağı türde işlem yoğunluğu fazla olan bir sorudur.

5. soru eğim kazanımına sahip olan orta güçlükte bir sorudur. Eğim kavramını bilmenin yanı sıra değer verme ve uzunluk hesaplama da bu soruda önem kazanmaktadır. Soruda “prizma” ifadesi geçse de çözümde kullanılmadığı için öğrenciler tarafından zor olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.

6. soru yaklaşık değer hesaplandıktan sonra çözüme kolaylıkla ulaşılabilen kareköklü sayılarda eşitsizlik sorusudur.

7. soru fazla işlem gerektirdiği için uğraştırıcı ve zaman alıcıdır.

8. soruda kullanılacak ön bilgi; sorunun giriş kısmında verildiğinden öğrenciler, bu bilgiden faydalanabilmektedir. Görsele dayalı çözülebilecek bir dikkat sorusudur.

9. sorunun cebirsel ifade ve özdeşlikler içeren, görselle desteklenmiş, çok zor olmayan ve işlem gerektiren bir soru olduğu görülmektedir.

10. soru düşündürmeye yönelik ve güçlüğü yüksek olan bir olasılık sorusudur.

 

FEN BİLİMLERİ: SOMUT ÇIKARIMLAR GEREKİYOR

Nisan ayı fen bilimleri örnek sorularının tamamı, 6. ünite konularından oluşmaktadır. Kazanım kavrama sorularının yoğunlukta olduğu örnekler arasında deney düzenekleri, görsel yorumlama soruları geçmiş örneklerle benzer niteliktedir. Soruların genelinin orta güçlükte hazırlandığı düşünülmektedir. Örnekler arasında güçlü çeldiricisi olan sorular da yer almaktadır. Özellikle doğru yanıtı C olarak verilen 2.soruda öğrencilerin D seçeneğine de yönelebilecekleri düşünülmektedir.

Grafiklerde sayısal değerlerin net belirtilmesi öğrencilerin somut çıkarımlar yapmasını desteklemekteyken 4.soruda bu değerlerin belirtilmemesi sorunun güçlüğünü artırmıştır. 5. soruda öğrencinin grafiği yorumlayabilmesi için etil alkol fermantasyonu, laktik asit fermantasyonu ve oksijenli solunum olayında tepkimeye giren ve açığa çıkan maddelerin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bilginin yanı sıra grafiğin yorumlanması da istendiği için zorluk seviyesinin yüksek olduğu düşünülmektedir.

Fotosentez ve solunum olaylarına dair verilen deney düzenekleri öğrencilerin analiz yapmasını, aşamalar arasında bağlantı kurmasını, okuduğunu anlamlandırmasını ve görselleri inceleyerek yorum yapmasını sağlar niteliktedir. Örneklemek gerekirse su döngüsü görselini yorumlayarak yanıta ulaşmasını sağlayan klasik bir yöntem yerine, beherler içinde verilen sıvıların buharlaşması sonucu su döngüsü olduğu çıkarımının öğrenciye yaptırılması; bahsedilen becerilerin ön plana çıkmasını sağlamıştır.

Özellikle 7, 8, 9 ve 10. sorularda verilen görsel ve grafik içeriği, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini sorgulamaya yöneliktir.

04-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş