Arama sonuçları

2022 LGS: Son örnek soruları eğitimciler nasıl değerlendirdi?

2022 LGS: Son örnek soruları eğitimciler nasıl değerlendirdi?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 5 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için son örnek soruları yayımladı. Yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin katılacağı sınav için mayıs ayı örnek sorularını eğitimciler değerlendirdi.

ARI OKULLARI EĞİTİMCİLERİ NASIL DEĞERLENDİRDİ?

TÜRKÇE: BİRDEN FAZLA SORU

Sorulara baktığımızda soruların öğrencilerin okuduklarını anlama, yorumlama, derinlemesine düşünme, dil bilgisine bağlı anlatım bozuklukları ile ilgili bilgileri ölçme, noktalama işaretlerini doğru ve yerinde kullanma, parça-bütün ilişkisi kurma, doğru analiz ve sentez yapabilme, okuduklarından çıkarım yapma, ilişkilendirme ve akıl yürütme becerisini sorguladığını ayrıca 5. sorudan hareketle disiplinler arası yaklaşımla oluşturulduğunu  görmekteyiz.

METİNDEN BİRDEN FAZLA SORU

1 ve 2. sorularda “bir metne bağlı birden çok soru” ile karşılaşıyoruz. 1.soru bağlamdan yararlanarak altı çizili söz öbeği ile anlatılmak isteneni yoklarken 2. sorunun bir yardımcı fikir sorusu olduğunu görüyoruz. Bu sorularla öğrencilerin okuduklarını anlama ve yorumlama becerileri ölçülmek istenmiştir.

3. soruya baktığımızda bir infografik (bilgilendirici görsel) sorusu görüyoruz. Soruya hızla göz gezdirildiğinde dil bilgisi konusu olan “fiilimsi” ile ilgili bir soru gibi görünmesine rağmen işlem basamaklarını takip ederek çözülen bir anlam sorusu ile karşılaşıyoruz. Soruda öğrenciden  metinde verilen bilgi ve yönergeleri kullanarak doğru yanıtı bulması beklenmektedir. Zaman yönetimi ve dikkat becerisi gerektiren bir sorudur.

ANLAM BÜTÜNLÜĞÜNÜ YAKALAMA

Paragrafla ilgili olan 4.soruda yanıta ulaşabilmek; metindeki ifadelerden hareket etmeyi, metindeki anlam bütünlüğünü yakalayabilmeyi, okuduklarını anlamlandırıp metinle ilişkilendirerek metni tamamlamayı gerektirmektedir.

5.soru disiplinler arası bir yaklaşımla verilen bilgilerin, tablo üzerinde eşleştirilerek yani işlem basamakları takip edilerek çözülen bir sorudur. Yine 3. soruda olduğu gibi zaman yönetimi ve dikkat becerisi gerektirmektedir.

6. soru birden fazla kazanımın tek bir soruda yoklandığı bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Parçada anlam, anlatıcı, atasözü, özdeyiş, anlatım nitelikleri konularını görmekteyiz. Soruyu doğru çözebilmek için verilen yönergenin çok dikkatli bir biçimde okunması gerekmektedir. Dikkat ve analiz-sentez becerisi ölçülmek istenmiştir.

SÖZEL MANTIK SORULARI

7. soru, bir sözel mantık sorusudur. İş ve işlem basamakları dikkatle takip edilerek ve zaman iyi kullanılarak çözüme kolayca ulaşılan bir sorudur.

8.soruda öğrenciden soru kökünde verilen yanıt cümlesini metinle ilişkilendirmesi ve cümlenin hangi soruya yanıt olabileceğini bulması istenmiştir. Okuma-anlama becerisini ölçen bir sorudur.

9.soru, verilen bilginin soruya transferini gerektiren dil bilgisine bağlı bir anlatım bozukluğu sorusudur.  Tek bir anlatım bozukluğu sorusu ile birden fazla dil bilgisi konusu da -fiilimsi ve fiilde çatı- yoklanmıştır.

10. soru, bir noktalama işareti sorusudur. Yine 9. soruda olduğu gibi bir soruda birden fazla noktalama işaretine dair bilgi yoklanmıştır. Bu soruda seçeneklerde işlevi de verilen noktalama işaretlerinin numaralanmış yerlere getirilmesi istenmiştir.

Bilgiden ziyade okuduğunu anlayıp yorumlama becerisini ölçen mayıs ayı örnek sorularına genel olarak bakıldığında soruların dilinin açık ve anlaşılır olduğu görülmektedir. Ayrıca soruların zorluk derecesinin de orta düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.

 

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: TABLOLARA DİKKAT

Sorular kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Soruların tamamı  “Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası” ünitesinden gelmiştir.  Mayıs ayı örnekleri; okuma akıcılığı olan metindeki bilgilerden, alıntılardan, tablolardan hareketle akıl yürütme, analiz etme, çıkarımlarda bulunma ve bu süreçler sonrası öğrencilerin doğru bilgiye ulaşma yeterliliğini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Yayımlanan örnek soruların “Yabancı Okullar Sorunu”, “Musul Sorunu”, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi”, “Balkan Antantı” ve “Misak-ı Milli’nin Son Zaferi: Hatay” konu başlıklarından geldiği görülmüştür.

Soruların özellikle dikkat ve yorumlama gücünü ölçtüğü, orta güçlükte olduğu düşünülmektedir. Bu nedenlerle sorular; çok dikkatli okunmalı, çeldiricilere takılmadan tüm seçenekler dikkate alınarak yanıtlanmalıdır.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: ÇIKARIM YAPMAK GEREKİYOR

Sorularının, MEB Talim Terbiye Kurulunca yayımlanan mayıs ayı sonuna kadar işlenmesi gereken 5. ünitenin konu ve kazanımlarını içerecek şekilde hazırlandığı görülmektedir. Zekât ve sadaka ünitesinden sorulan soruda kavram-metin ilişkilendirebilme becerisinin ölçülmek istendiği görülmektedir. Daha önceki örnek sorularda olduğu gibi peygamberlerin mesajlarının değerlendirilmesinin beklendiği sorulara yer verilmiştir.

Genel olarak örnek olaydan çıkarım yapılabilecek orta güçlükte sorular olduğu düşünülmektedir.

 

İNGİLİZCE: BECERİ TEMELLİ SORULAR

Mayıs ayında yayımlanan İngilizce örnek sorularının 8. sınıf İngilizce MEB Öğretim Programı kazanımlarına paralel olduğu gözlemlenmektedir. Sınav kapsamı içinde bulunan 7 ve 8. üniteden ikişer, 9. üniteden ise bir örnek soru sorulmuştur.

İngilizce örnek sorular öğrencilerin günlük hayatlarında karşılarına çıkabilecek metin türlerini içeren, beceri temelli, birkaç adımda yanıtlanabilen yapıdadır. Örnek sorulardan 1.soru’da öğrencilerin anket sonuçlarını karşılaştırarak incelemeleri beklenmektedir. 7. ünite kapsamındaki “travel” konulu sözcük grupları ve dil bilgisi olarak da karşılaştırma yapıları ölçülmek istenmiştir. 2. örnek soruda ise yine aynı ünite kapsamındaki sözcükler ve  “would rather, prefer”  gibi kalıplar kullanılarak tercih bildirme ile ilgili bir diyalog verilmiştir. 3. soru ise 8. ünitenin “Chores”  sözcüklerinin ağırlıklı olarak ölçüldüğü WH soru yapısının kullanıldığı bir sorudur. 4.soruda verilen notlar da 8. ünite kapsamındaki, ev işleri sözcüklerinin ve yapılarının ağırlıklı olduğu bir sorudur. 5.soru 9.ünite “Bilim” ünitesiyle ilgili olup bir bilim insanı ile ilgili verilen kısa metne göre 5N 1K sorularından hangisinin yanıtının olmadığı sorulmaktadır.

Örnek sorulardan 3, 4 ve 5. sorularda olumsuz soru kökü karşımıza çıkmaktadır ve bu soru köklerindeki olumsuz belirteçler, çok dikkat edilmesi gereken çeldiriciler olarak kabul edilmektedir. Genel olarak soruların dili açık, net ve anlaşılırdır.

MATEMATİK: GÖRSELLERLE DESTEKLENİYOR

MEB mayıs ayı örnek soruları incelendiğinde soruların genel olarak yine görsellerle desteklenmiş beceri temelli sorulardan oluştuğu görülmektedir. 1.soru, dik prizma türü olan kare dik prizmanın temel elemanlarını bilen bir öğrencinin, cebirsel ifadeler ve özdeşlikler konusu ile çözebileceği orta düzeyde bir sorudur.

2.soru veri analizi konusu ile ilgili olup olasılık ve birinci dereceden denklem konusundan da faydalanarak çözülebilecek, birden fazla kazanım içeren orta düzeyde bir sorudur.

3.soru açı kenar bağıntısı ile ilgili kolay bir sorudur. Öğrencilerin üçgenin iç açılarını hesaplarken hata yapmadıkları takdirde rahatlıkla çözebileceği bir soru niteliğindedir.

GRAFİKLERE DİKKAT

4.soru grafiği verilen bir doğrunun denklemini yazabilen bir öğrencinin sorun yaşamadan çözebileceği, doğrusal denklem konusu içeren bir soru türüdür. Daha önceki yıllarda yayımlanan örnek sorulara benzer niteliktedir.

5. soru dikdörtgenler prizması, Pisagor teoremi ve birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler kazanımlarını içermektedir. Çözüm sırasında, dikdörtgenler prizmasının açınımına dair kenar uzunluklarının doğru yerleştirilmesi gerekmektedir. Pisagor teoremi uygulanan bir özel üçgen de içerdiğinden rahatlıkla çözülebilmektedir.

6. soru basit bir öteleme ve yansıma sorusudur. Sorudaki adımlar yerine getirildiğinde sonuç rahatlıkla bulunmaktadır.

7.soru eşitsizlik konusundandır. Öğrencilerin öncelikle bu soruda tabloyu okuyarak yorum yapmaları gerekmektedir. Yaptıkları yorumla birlikte işlemleri yerine getirerek çözebilecekleri bir sorudur.

8.soruda eğim ve Pisagor teoremi kazanımları aynı anda uygulanmalıdır. Öğrencilerin kullanacakları bilgiler, sorunun başlangıcında verilmiştir. Görsellerle zenginleştirilen bu soru, öğrencilerin rahatlıkla çözebilecekleri bir sorudur.

9. soru eşkenar üçgenin özelliklerinin bilinmesi ile çözülebilecek kolay bir eşlik ve benzerlik sorusudur.

10. soru Pisagor teoremi, dikdörtgenin alanını hesaplama ve denklem çözümü içeren orta güçlükte bir soru olarak değerlendirilebilir.

FEN BİLİMLERİ: OKUDUĞUNU ANLAMA

İlk 6 üniteden hazırlanan mayıs ayı fen bilimleri örnek soruları, genel olarak okuduğunu anlama, teorik bilgiye hâkim olma ve kazanım kavrama üzerine hazırlanmış günlük hayat ile ilişkilendirilen soruları içermektedir. Temel becerilerin ölçülmesinden çok kazanım kavrama sorularının daha yoğun yer aldığı mayıs örneklerinin 2021 LGS soruları ile benzer yapıda olduğu görülmektedir.  

4. soruda doğal seçilimin hayatta kalan canlılar ve yaşamını yitiren canlılar için ortak olduğunu ifade etmesi, bir kavram yanılgısını da ortadan kaldırmayı sağlamaktadır. 8. soruda verilen düzeneklerin çok iyi incelenmesi gerekmektedir, tüm seçenekler okunmadan yanıtlandığı takdirde öğrenciyi yanlışa sürükleyebilecektir. 5. soruda ise farklı bir basınç sorusu yer almaktadır. Piezoelektrik mantığı ile çalışan bir su şişesinin sıvı basıncı ve elektrik ile ilişkilendirilerek birden fazla konuya ölçülmek istenmiştir. Genel olarak soruların zorluk seviyesinin kolay ve orta düzey olduğu, güçlü çeldiricilerin yer almadığı düşünülmektedir.

FMV ISPARTAKULE IŞIK ORTAOKULU EĞİTİMCİLERİ

TÜRKÇE: OKUMA ANLAMA BECERİSİ ÖLÇÜLÜYOR

Türkçe-Sosyal Bilimler Bölümü Başkanı Handan Kızıl: Mayıs ayı örnek soruları değerlendirildiğinde soruların 8.sınıf öğretim programında belirlenen kazanımlar esas alınarak orta zorlukta hazırlanmış olduğu görülmektedir. Örnek soruların ağırlığı yine öğrencinin okuduğunu anlama becerisini ölçecek biçimde hazırlanmıştır.

İlk iki soru aynı metne bağlı olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerin alışık olduğu tarzda metinden altı çizili söz grubunun anlamı ve metinde vurgulanan düşünce sorulmuştur.

Üçüncü soruda bir tekniğin uygulama aşamaları verilmiştir. Verilen bu aşamalara göre sorunun çözülmesi beklenmektedir. Yönerge okumanın önemli olduğunu gördüğümüz bir sorudur.

Dördüncü soru, alışılagelen bir paragrafta yapı sorusudur. Paragrafın dil ve düşünce bağına dikkat edilerek sonunun tamamlanması istenmiştir.

Beşinci soruda öğrenciden verilen metne göre tablo oluşturulması beklenmektedir.

METNİ ÖĞRENCİNİN OLUŞTURMASI İSTENİYOR

Altıncı soru, paragrafta dil ve anlatım sorusudur. Ancak bu soru alışılagelen sorulardan farklı olarak özellikleri verilen bir metni, öğrencinin oluşturmasını isteyen bir sorudur. Bir yazının ilk paragrafının özellikleri verilmiş, bu özelliklere göre oluşturulan yazının hangi seçenekte olduğu istenmiştir.

Yedinci soru, mantık muhakeme sorusudur. 

Sekizinci soruda metne bağlı olarak oluşturulan bir yanıtın sorusu öğrenciye buldurulmak istenmiştir. Verilen metinle bağlantılı olarak hazırlanan sorular seçeneklerde verilmiş, soru kökündeki yanıtın sorusunun bulunması istenmiştir.

5, 6 ve 8. sorular özellikle öğrencilerin alıştıkları soru modellerinden farklı olarak hazırlanmıştır. Bu sorularla öğrencinin aslında bilgiyi transfer etmesi beklenmektedir.

BİRKAÇ KAZANIMIN ÖLÇÜLMESİ İSTENİYOR

Dokuzuncu soru, 8.sınıf dil bilgisi konularını harmanlayan bir sorudur. Öncülde bilgiler verilmiş, buna göre metindeki hangi cümlede çatı uyumsuzluğundan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu olduğu sorulmuştur. Bu soru, LGS sınavında 8.sınıf dil bilgisi konularının bir soruyla birkaç kazanımın ölçülebileceği biçimde hazırlanabileceğini düşündürmektedir.

Onuncu soru, noktalama konusunda hazırlanmıştır. Metinde boş bırakılan yerlere getirilecek olan noktalama işaretlerinin görevini sorgulamaktadır.

FEN BİLİMLERİ: DİKKAT GEREKTİREN SORULAR

Fen Bilimleri - Matematik Bölüm Başkanı Sezin Şahin: Mayıs ayı örnek sorularının tamamı müfredata ve MEB kazanımlarına uygundur. Konu dağılımı Mevsimler ve İklim ünitesinden 2, DNA ve Genetik Kod ünitesinden 2, Basınç ünitesinden 2, Madde ve Endüstri ünitesinden 2, Basit Makineler ünitesinden 1, Enerji ve Çevre Bilimi ünitesinden 1 adettir. 8. sınıf fen bilimleri müfredatının son konusu olan Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinden soru yayınlanmamıştır.

GÖRSEL YORULLAMA, GRAFİK OKUMA VE TABLO YORUMLAMA

Önceki aylarda olduğu gibi sorularda görsel yorumlama, grafik okuma ve tablo yorumlama sorularına yer verilmiş, günlük hayat örneklerinin yorumlanmasına yer verilmiştir.

Mevsimler ve iklim ünitesi sorularında sütun grafiği yorumlama ve günlük hayat örneklerinden çıkarım yapmaya yer verilmiş olup soruların geneline göre daha kolay ve orta seviyede oldukları görülmektedir. DNA ve Genetik Kod ünitesi sorularından biri temel kazanım sorusu olup, diğerinde “kesinlikle” ibaresine yer verilerek öğrencinin temel bilgi ve becerilere hakimiyeti önem kazanmaktadır. Basınç ünitesi soruları düzenek karşılaştırma ve yorumlamaya yöneliktir. Önceki yılların örnek sorularında da karşılaşıldığı gibi katı basıncı sorusunda basıncın yapıldığı yere bağlı olarak öğrencilerin dikkati ve okuduğunu anlama becerisi de ölçülmüştür. Sıvı basıncı sorusunda ise “kesin değildir” ifadesi kullanılmıştır. İki soruda “kesinlik” ifadesinin kullanılması öğrencilerin konuya hakim olmalarının önemini vurgulamaktadır. Madde ve Endüstri ünitesi sorularında günlük hayat örneklerinin ve deney düzeneklerinin yorumlanması ve görsel okumaya yer verilmiştir. İfadelerin ve görselin yorumlanması dikkat gerektirmektedir. Basit makineler ünitesi sorusu bileşik makineler üzerinden sorulmuş olup bir soruda dört ayrı basit makine örneğine yönelik bilgi ve beceriler sorgulanmıştır. Öğrencilerin konu bilgisi, analiz ve yorumlama becerileri önem taşımaktadır. Mayıs ayı örnek sorularının en ayırt edici sorusu diyebileceğimiz Enerji ve Çevre Bilimi ünitesi ile ilgili 10. soruda grafik okuma ve görsel okuma becerileri birleştirilerek soru üst düzey hale getirilmiştir.

Mayıs ayı fen bilimleri örnek soruları genel olarak değerlendirildiğinde; öğrencilerin konuya ve kazanımlara hakim olması, görsel yorumlama, tablo yorumlama, deney yorumlama becerilerinin gelişmesi beklenmektedir.

MATEMATİK: OKUDUĞUNU ANLAMA VE  İŞLEM BECERİSİ ÖLÇÜLÜYOR

Matematik Öğretmeni Gülhan Demirel Dilek: Mayıs 2022 LGS örnek matematik soruları genel olarak kısa sorulardan oluşmaktadır. Önceki yıllara kıyasla daha kısa sorulardan oluşmaktadır. Tüm sorularda güncel hayat konularına yer verilmiştir. Beceri temelli sorular; okuduğunu anlama, yorumlama ve işlem becerileri üzerine kurgulanmıştır. Mantıksal muhakeme, akıl yürütme ve şekil yorumlama da ön plana çıkmaktadır.

1. soru daha önceki yıllarda LGS’de sorulmayan bir kazanım olan 8.sınıf matematik müfredatının son  konusu geometrik cisimlerle ilgili, akıl yürütme gerektiren bir sorudur.

2. soru iki çeşit veri gösterimi verilen, olasılık konusu ile çoklu konu kazanımı ölçülen bir veri analizi sorusudur. LGS’de benzer şekilde çoklu konu kazanımlarının ölçülebileceği soruların çıkma ihtimali yüksektir.

3. soru okuma-anlama becerisinin ölçüldüğü, matematiksel anlamda temel bilgi ile yapılabilecek, öğrencilerin kısa zamanda çözebileceği bir sorudur.

4. soru doğrusal denklemler ile ilgili sıklıkla karşımıza çıkan, öğrencilerin mutlaka görmüş olduğu soru kalıplarından biridir. 

5. soru çoklu kazanım bilgisi ve 3 boyutlu düşünme becerisinin gerektiği, pisagor ve geometrik cisimler konularının kazanımlara hakim bir öğrencinin kısa zamanda cevaplayabileceği bir sorudur.

6. soru uzamsal şekil ve düşünme becerisi gerektiren dönüşüm geometrisi ile ilgili temel düzeyde bilgi ölçmektedir.

7. soru mantık muhakeme ve işlem becerisine sahip, eşitsizlik konusuna hakim öğrencilerin yapabileceği bir sorudur.

8. soru eğim ve pisagor konusunda temel  bilgiye sahip tüm öğrencilerin kısa sürede yapabileceği bir sorudur.

9. soru, 2021 LGS’ de en çok zorlanılan matematik sorusuna benzeyen, bilgi ve işlem becerisinin ölçüldüğü bir sorudur.

10. soruda mantıksal muhakeme ve görsel okuma becerisinin ölçülmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda çoklu kazanım bilgisi ve yorumlama becerileri gerektirdiği için Mayıs ayı matematik örnek soruları içerisinde öğrencilerin en çok zorlandığı soru olabilir.

Mayıs ayı matematik örnek soruları genel olarak değerlendirildiğinde; öğrencilerin konuya ve kazanımlara hakim olması, görsel yorumlama, mantıksal muhakeme, uzamsal şekil ve düşünme, işlem becerilerinin gelişmesi beklenmektedir.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK : ÇIKARIM YAPMA BECERİSİ

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sevda Kantarcıoğlu: Mayıs ayı örnek LGS sorularına baktığımızda; Soruların tamamı Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası adlı 6.ünite kapsamından sorulmuştur. Sorular daha önceki örnek sorularla benzer formattadır. Öğrencilerimizin yıl boyunca öğrendikleri konularla ve çözdükleri sorularla paralellik göstermektedir.

Verilen metinlerin okuduğunu anlamaya yönelik olduğu görülmektedir.  Soruların çıkarımda bulunma becerilerini ölçtüğü gözlemlenmektedir. Verilen metinden doğru çıkarım yapabilmek için öncüllerle birlikte metnin tek tek karşılaştırılmasının yapılması gerekmektedir. Ayrıca sorularda kavram bilgisi de önemli bir yer tutmaktadır. Öğrenci kavramlara ve konu hâkimiyetine sahip olmalıdır. Bir sorunun yeni nesil soru örneklerinden infografik formatlı  hazırlandığı görülmektedir.

1.soru Balkan Antantı ile ilgilidir. Öğrencilerle bilgi karşılaştırmasını ve yorumlamasını doğru yapmalıdır aksi takdirde yanlış cevaba gidebilir. Yani ayırt edici bir sorudur.

İNGİLİZCE: METİN VE GRAFİKLERDEN ÇIKARIM YAPMA BECERİSİ

Yabancı Diller Bölüm Başkanı Hande Ergün: Mayıs ayı örnek sorularına bakıldığında İngilizce soruların tamamının beceri temelli olduğunu görüyoruz. Soruları doğru cevaplayabilmek grafik okuma, verilen bilgilerden çıkarım yapabilme, tabloda verilen bilgiyi yorumlama ve okuduğunu anlama becerilerine dayanmaktadır. Yayımlanan 5 İngilizce örnek sorusunun 3 tanesinin olumsuz soru kalıbıyla yazıldığını görüyoruz. Ayrıca 2 sorunun seçenekleri soru cümlelerinden oluşmaktadır ve öğrenciden beklenen, verilen bilgiye göre cevaplanamayacak sorunun hangisi olduğunu bulmasıdır.

  1. soruda doğru cevaba, verilen infografikten doğru bilgi çıkartılarak ulaşılıyor.
  2. soruda farklı kişilerle ilgili verilen bilgilerden çıkarım yapılması gerekiyor. Bu soru cevaplanırken tatil yerleriyle ilgili kelime ve kelime gruplarını bilmek öğrencinin soruyu çözmesini kolaylaştırıyor.

GÖRSELLERİ OKUMAK ÖNEMLİ

3 soruda öğrenciler verilen tablodaki bilgilerden hangi sorunun cevabının olmadığını bulmalılar.

Bu tip sorular olduğunda seçeneklerde verilen soruların 3 tanesinin cevabını mutlaka metinde ya da tabloda bularak cevabın sağlamasının yapılmasını öneriyoruz.

4 soru verilen görseldeki kısa metinlerde okuduğunu anlamaya yönelik ve olumsuz soru köküyle sorulmuş bir sorudur. Ev işleriyle ilgili kelime ve kelime gruplarını iyi bilen öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği bir sorudur.

5 soru 3. sorunun bir benzeridir. Tablo yerine metin verilmiş ve öğrencilerin seçeneklerdeki sorulardan hangisinin cevabının metinde yer almadığını bulmaları gerektiği bir sorudur. Diğer 3 seçeneğin cevabı metinde bulunarak sağlaması yapılabilir.

Beceri temelli soruların doğru cevaplanabilmesinde kelime bilgisi önemli rol oynamaktadır. Öğrencilere tavsiyemiz çözdükleri sorularda karşılarına çıkan bilmedikleri her kelimenin anlamını araştırıp kelime defterlerine not etmeleri ve kelime çalışmaları yapmalarıdır. Ayrıca soruları doğru ve dikkatli okumak da öğrencileri doğru cevaba daha çabuk götürecektir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: SONUÇ ÇIKARMA BECERİSİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Fikri Cesur: Mayıs ayı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi örnek sorularına bakıldığında okuduğunu anlama, yorum yapma ve sonuç çıkarma becerilerini geliştirmeye yönelik olduğu görülmektedir. Sorular, Zekat ve Sadaka adlı 2.ünite, Hz.Muhammed’in Örnekliği adlı 4.ünite ve Kuran-ı Kerim ve Özellikleri adlı 5. üniteden sorulmuştur. Daha çok 5. ünite konularına ağırlık verilmiştir.  Dersi takip eden her öğrencinin yapabileceği nitelikte sorulardır. Tek bir kazanım yerine diğer kazanımlar arasında bağlantı kurulmasını gerektiren sorulardır. Yeni nesil sorulara benzer özellikler taşımaktadır. Sadece bir görsele yer verilmiştir. Orta düzey zorlukta hazırlanmış sorulardan oluşmaktadır.

09-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş