Arama sonuçları

2022 YKS: Ek yerleştirmeye kimler katılabilir? Kuralları nedir?

2022 YKS: Ek yerleştirmeye kimler katılabilir? Kuralları nedir?

Yükseköğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlar için yapılacak ek yerleştirme için tercihler kılavuzun çıkmasının ardından başladı. 2022-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2022-2023 akademik yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül arasında yapılacak.

Ek yerleştirme tercihlerinin takvimini ilk kez geçtiğimiz günlerde ÖSYM değil,  YÖK açıklamıştı. Bugün de ÖSYM, adayların tercihlerinde kullanacakları kılavuzu yayımladı. Buna göre ek yerleştirme ücreti 30 TL. Ek yerleştirme ücreti, 14 Eylül 2022 tarihi saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından yerleştirme ücreti alınmayacak.

BOŞ KONTENJANLAR İÇİN YAPILACAK

Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2022-YKS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile kayıt hakkı kazandığı halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle boşalan kontenjanlara gerçekleştirilecek.

KİMLER KATILABİLECEK?
 

2022-YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2022-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekmekte. Adayların en fazla 24 tercih hakkı var.

Ek yerleştirmeye herhangi bir programa yerleşen adaylar başvruramayacak. Bu adayların kayıt yaptırmasalar bile ek yerleştirmeye başvurma hakkı yok. YKS ek yerleştirmeye tercih yapan ama bir yükseköğretim programına yerleşemeyen ya da hiç tercih yapmamış adaylar katılabilir. Aynı zamanda özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşen adayların da katılma hakkı var.

EN KÜÇÜK PUAN NEDİR?

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan ön lisans ile lisans programlarını, ilgili programın puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek.

KOŞULLARI İNCELEYİN

Ek yerleştirmede tercih yapacak adayların tıpkı ilk yerleştirme tercihlerinde olduğu gibi programların özel koşullarını dikkatle incelemeleri ve buna göre tercihlerini yapması gerekiyor.

NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

Adaylar TC Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Ek yerleştirme sonucunda bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 25-28 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 26-30 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacak. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde kayıt yaptırmamaları halinde haklarını yitirecek.

07-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş