Arama sonuçları

2023 LGS: Nasıl bir sınav sizi bekliyor?

2023 LGS: Nasıl bir sınav sizi bekliyor?

4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek olan Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) 8’nci sınıfta okuyan 1 milyonun üzerinde öğrencinin katılması bekleniyor. Bu yıl 6’ncı kez yapılacak LGS’de tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi öğrenciler birinci dönem konularından sorumlular.  Yani 2023 LGS bu anlamda 2020 LGS’ye benziyor. Ancak unutulmaması gereken nokta konu sınırlamasının gelmiş olması soruların da kolay olacağı anlamına gelmiyor. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı “Öğrencileri zorlamayacağız” demiş olsa da bunun bir sıralama sınavı olduğunu unutmamak gerekiyor. Çok kolay bir sınavın beraberinde sıralamada sorunlar getirdiğini unutmamak gerekiyor. Çünkü kolay sınavda tıpkı 565 birincinin çıktığı 2019 yılında olduğu gibi sınav başarısının önüne, okul notları bile değil, doğum tarihleri geçiyor. Bu nedenle de sınavın sıralama sınavı mantığına uygun yapılacağını umut etmek lazım.

İKİ OTURUM, 90 SORU

İki ayrı oturumda gerçekleştirilecek LGS’de öğrenciler 6 dersten çoktan seçmeli toplam 90 soru yanıtlayacak. İlk oturum sözel bölüm saat 09.30’da başlayacak ve 50 soru yöneltilecek. Süresi 75 dakika olacak. Soru başına 1.5 dakika süreniz olacak. 20 soru Türkçe , 10’ar soru da TC  İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerinde çıkacak.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin sözel bölümde süresi 60 dakika olacak. Bu öğrenciler sözel bölümden 15 dakika önce çıkacak.

İkinci oturum sayısal bölüm 11.30’da başlayacak. 40 soru yöneltilecek süresi 80 dakika.  Soru başına 2 dakika süreniz olacak. 20’şer soru Matematik ve Fen Bilimleri testinde yer alacak.

İKİ OTURUM ARASINDA 45 DAKİKALIK MOLA

İki oturum arasında 45 dakikalık bir mola olacak. Öğrenciler okul bahçelerine çıkabilecekler, ihtiyaçlarını giderebilecekler. Ancak bu molada yapılmaması gerekenlerin başında sınav kritiği yapmamak geliyor. Burada ailelere de büyük görev düşüyor. Onların da çocuklarına sınavın nasıl geçtiğine ilişkin soru sormaları gerek. Çünkü molanın ardından öğrenciler bir sınava daha girecekler.

4 FARKLI KİTAPÇIK

Sınavda kopyayı engellemek için 4 farklı kitapçık kullanacak. Çoktan seçmeli sorularda cevaplar 4 seçenek olacak.

BİLMEDİĞİNİZ SORULARI BOŞ BIRAKIN

Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden sınavda bilmediğiniz soruları boş bırakmak yanlış yapmaktan daha avantajlı olacak. Yani boş bırakmak, yanlış cevaptan daha değerli olacak.

SAAT 09.00'DA YERİNİZDE OLUN

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Sınava giriş belgeleri okul müdürleri tarafından alınarak, sıralarınızın üzerine konacağı için yanınızda sınava giriş belgesinin çıktısını getirmenize gerek yok.

HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Ancak öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

Her yıl “Kimlik belgesinde fotoğraf şart mı?” diye sorulur önemli olan kimlik numarası olması. Yine sık sorulan soru “Uçlu kalem kullanabilir miyiz?” Evet.

Şeffaf, ambalajı çıkarılmış, pet şişede su getirebileceksiniz.

BU HATALARI YAPMAYIN

Sınavda en sık yapılan hatalar arasında soruları sonuna kadar okumamak yer alıyor. Soruların tümünü okumalı ve seçeneklerin tümüne göz atmalısınız. Çünkü bu sınavlarda çeldiriciler güçlü oluyor. Bir başka hata ise işlem hataları oluyor. Bu nedenle de ne kadar basit olursa olsun mutlaka kalem kullanın.

Yine olumsuz soru kökleri bir başka hata nedeni. Bu yüzden soruları sonuna kadar okumak önemli. Unutmayın örnek sorularda başta İngilizce olmak üzere olumsuz soru köklerine çok yer verildi.

KİTAPÇIKLAR BİR GÜN SONRA

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da öğrenciler, sınav kitapçıklarını bir gün sonra sınava girdikleri okullardan alabilecek. 4 Haziran öğleden sonra ise cevap anahtarını Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.

81 BİN 570 SALONDA YAPILACAK

LGS, 15 bin 532 okulda, 81 bin 570 salonda gerçekleştirilecek. İki oturumda toplam 465 bin 274 görevli yer alacak. Bu yıl 8'inci sınıfta 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin yaklaşık 256 bini deprem bölgesinde bulunuyor. Bu öğrencilerden 67 bini, 71 ilde sınava girecek.

ÖĞRETMENLER BAŞKA OKULLARDA

Sınavda görevli öğretmenler kendi okulları dışındaki okullarda görev yapacak.

SINAV SONUÇLARI 26 HAZİRAN’DA

Sınav sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak. Bunun anlamı tercih için yine sıkışık bir takvim demek çünkü 27 Haziran arife ve 1 Temmuz’da bayramın son günü olacak. Yine özel okulların kayıtları ile devlet liselerinde tercih dönemi çakışacak. Özel okula kayıt yaptıran devlet tercihi yapamayacak. Ancak kaydını sildirirse ya da nakiller döneminde devlet liseleri için tercih yapılacak.

SINAV HANGİ LİSELER İÇİN YAPILIYOR?

LGS puanıyla öğrenci alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları İle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programlarına yerleştirmelerde kullanılacak.

LGS puanı 500 tam puan üzerinden açıklanıyor. Bu puan hesaplanırken, okul notları dikkate alınmayacak. Sınav performansı önemli olacak.

ÖZEL LİSELERDE KULLANACAK

Aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullar da LGS puanıyla öğrencilerini alacak. Ama onlar merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar 26 Haziran’da LGS puanlarının açıklanmasının ardından kendi puanlarını açıklayacak.  ve açıklanan puanlara göre okullara ön kayıt yaptıracaksınız. Okullar, iki kez önkayıt-kesin kayıt dönemi, ardından da boş kontenjan için 3 kez serbest kayıt dönemi yapacaklar.

01-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş