Arama sonuçları

2023 LGS: Sınav heyecanını nasıl yenersiniz?

2023 LGS: Sınav heyecanını nasıl yenersiniz?

4 Haziran Pazar günü yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için artık sayılı saatler kaldı. 1 milyonun üzerinde 8’nci sınıf öğrencisinin katılımı beklenen LGS öğrencileri de velileri de heyecanlı. Ancak sınavlarda en çok hata yaptıran da sınav stresi oluyor.

Peki sınav stresini yenmek için ne yapmak gerekiyor?  FMV Ispartakule Işık İlköğretim Okulu Koordinatör Rehber Öğretmeni Evşen Kaya Tabak, öğrenciler ve aileler için son 24 saate dair önerilerini paylaştı.

AZ HEYECAN İYİDİR

Bir miktar heyecanın sınava hazırlanan herkes için gerekli, hatta faydalı olduğunu vurgulayan Tabak öğrencinin heyecanını yönetmek ve motivasyonunu artırmak için ailelerin de bunu, çocuklarına hatırlatmaları gerektiğini belirtti. Tabak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuklarımıza sınav sonucundaki net sayılarının ötesinde, deneyimlerine ve emeklerine dair kazanımlarının önemini vurgulamayı tercih ettiğimizde heyecan yönetimi de daha kolay olur. Ebeveynlerin, öğrencilerin sınav deneyimlerine dair ayna tutan olumlu geri bildirimleri ise motivasyonun yükselmesi için çok önemli. Örneğin ‘Matematik testinde süre kullanımıyla ilgili başta zorlanıyordun ama sonra turlama tekniğini denedin ve çok faydasını gördün’ gibi geri bildirimler verilebilir. Ayrıca sınav sonrasında neler yapılacağına dair önceden planlar yapmak da öğrenciler ve ebeveynler için rahatlatıcı olacaktır.”

ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPTIM

Öğrencilerin kendi başlarına heyecanlarını kontrol edebilmelerinin de özellikle sınav esnasında önemli olabileceğini hatırlatan Tabak  şunları söyledi:

“Sınav öncesinde veya sınav sırasında aşırı heyecan, stres gibi bir duyguyla karşılaşan öğrenci hemen tek bir cümleyle ihtiyacı olan sakinliğe dönebilir. Örneğin “Elimden gelenin en iyisini yaptım ve kendime güveniyorum” şeklinde kendi kendine olumlu bir hatırlatma yapan öğrenci, sorulara kolaylıkla odaklanabilir” dedi.

SON 24 SAATE DİKKAT

Tabak son 24 saatte nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin şunları dile getirdi:

“Ruh, beden ve zihin bir bütündür. Dolayısıyla sınava birkaç gün kala sağlıklı beslenmenin yanında uyku düzenine de dikkat edilmeli. Sınavdan bir gün önce yemek yemekten kaçınılmalı. Gıda zehirlenmesi riskine karşı her türlü dondurulmuş gıdadan, süt ve süt ürünlerinden, aşırı yağlı ürünlerden uzak durulmalı. Bol bol su tüketmek, gece yatmadan önce kafein içeren ürünlerden, teknolojik aletlerden uzak durmak önemli olacaktır. Nefes egzersizleri, açık hava yürüyüşleri, müzik dinlemek ya da kitap okumak gibi iyi hissettirecek sakin aktivitelere yer verilmeli. Sınavdan iki gün önce ise ders çalışmayı bırakmak ve bedene odaklanmanın önemli olduğu unutulmamalı. En önemlisi de sınav öncesinde stres yaratacak, öğrencinin kaygısının artmasına sebep olacak ortamlardan ve kişilerden uzak durmasına, güvenli ve iyi hissettiği alanlara yönelmesine özen göstermek gerekir.”

NASIL BİR STRATEJİ İZLEMELİ?

Tabak öğrencilerin sınav sırasında heyecanlanmaları ve dikkatlerinin dağılması durumunda neler yapabileceklerini de şöyle sıraladı:

  • Sınava başlarken heyecan hissetmek normaldir. Bu heyecanla ilk birkaç soruyu çözemeyecek   gibi, her şeyi unutmuş gibi hissedebilirsin. Bu geçici bir durum, birkaç dakika sonra bu soruları çözebileceğini göreceksin.                                              
  • Heyecanlandığında, stres yaptığında derin nefes alıp yavaş yavaş vererek kan basıncını dengelemen heyecanını dengelemene yardımcı olacak.
  • Sınav anında rahatlamak için ellerini sıkıp bırakabilirsin, omuzlarını yukarı kaldırıp aşağı indirebilirsin. Bunlar, senin gevşemeni sağlayarak odaklanmanı kolaylaştıracak.
  • Bugüne kadar yapılan denemelerde dersleri hangi sırayla çözdüysen bu sırayla çözmeye devam etmen daha iyi olabilir.
  • Karşına zorlandığın bir soru geldiğinde bu zorluğun o soruya ait olduğunu ve sınavın geneliyle ilgili olmadığını unutmamalı ve motivasyonunu düşürmeden, zamanı planlayarak diğer soruya geçmelisin.
  • Takıldığın, zorlandığın, emin olmadığın ya da seni oyalayan sorular olabilir. Bu durumda bu sorulara belirli bir işaret koyarak geçmeli ve sınava devam etmelisin. Kalan zamanında bu soruları çözmeye vakit ayırabilirsin.
  • Soruyu okurken altı çizili sözcüklere, anahtar kelimelere ve soru kökünde yer alan olumlu ya da olumsuz ifadelere dikkat etmeli, altını çizmelisin.
  • Sorunun neye vurgu yaptığını ve ne istediğini anladıktan sonra soruyu çözmelisin.
  • Soruda anlamını bilmediğin bir sözcükle karşılaştığında sözcüğün içinde geçtiği cümleyi, bir önceki ve bir sonraki cümleyi okuyarak tahmin yürütebilirsin. Bu cümleler, sana mutlaka kelimenin anlamına dair bir ipucu verecektir.
  • Uzun metinleri, yönergeleri acele etmeden ve atlamadan okumalısın, sözcükler veya cümleler doğru yanıtı içeriyor olabilir.
  • Dört şıkkın hepsini okuyup değerlendirmeden cevabına karar vermemelisin.
  • Her soruyu çözdükten sonra cevabını optiğe geçirmen daha sağlıklı olur. Bu sayede kaydırma yapma riskin azalır.
  • Soruları kontrol ederken daha önce hiç çözmemişsin gibi baştan ele alarak çözmelisin, sadece cevabını kontrol etmemelisin.

 

 

01-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş