Arama sonuçları

2023 YKS: Baraj yok, 34 yaş üstü kadınlara özel kontenjan var

2023 YKS: Baraj yok, 34 yaş üstü kadınlara özel kontenjan var

ÖSYM, 2023 sınav takvimini açıkladı. Daha önce 17-18 Haziran olarak açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tarihinde bir değişiklik yok. Sınav, 17-18 Haziran 2023'de yapılacak.  Başvurular bugün başladı ve 8-23 Mart tarihlerinde alınacak. Sınavın sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak. 

Peki bu sınavda neler değişti, neler değişmedi? Bu yılın en önemli değişikliği 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde özel kontenjan getirilmesi oldu. Peki bu kontenjan nasıl olacak? 

34 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA ÖZEL KONTENJAN

1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadınlar” kontenjanı ayrıldı. 

BAŞARI SIRASI OLANLAR HARİÇ

Başarı sıralaması şartı aranan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk ve Öğretmenlik programları dışındaki programlar için bu kontenjan yer alacak. 

KİMLER YARARNABİLECEK?

Kimler yararlanabilecek derseniz; önce yararlanamayacakları söyleyelim. Bu kontenjanlara daha önce herhangi bir lisans programından mezun olanlar yararlanamayacak. Tercih etseler bile bu kontenjanlara yerleştirme yapılmayacak. Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler. 

NASIL YERLEŞTİRİLECEKLER?

Ayrıntılar tercih kılavuzunda ortaya çıkacak ama genel kontenjan (öncelikle) ve 34 yaş üstü kadınlar kontenjanı ile yukarıdaki açıklamalar göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilecek. 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan 34 yaş üstü kadınlar, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler. 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanlar merkezi yerleştirme işlemlerinde dolmaması veya kayıttan boş kalması durumunda ek yerleştirme işlemlerinde ilan edilir. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, 34 yaş üstü kadınlar için de geçerlidir.

NELER DEĞİŞMEDİ?

Peki bu sınavda neler değişmedi diye bakacak olursak; 15 dakika kuralı geçerli. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. 

0.5 HAM PUAN KURALI GEÇERLİ

0.5 ham puan kuralı geçerli olacak. TYT: Türkçe ya da matematikten en az iki testten 0.5 ham puan alanların puanı hesaplanacak. AYT’de ilgili testlerden en az bir testten 0.5 ham puan şartı var. 

BARAJ BU SENE DE YOK

Geçen sene YÖK, barajları kaldırmıştı. TYT için 150, AYT için 180 puan barajı vardı. Bu yıl da ön lisans ve lisans programlarını tercih etmek için baraj yok. Sadece 0.5 ham puan kuralı geçerli. 

Ön lisans programlarını tercih edebilmek için: TYT sınav puanının hesaplanmış olması yeterli. Yani yarım net çıkaran geçen sene olduğu gibi yine üniversiteli olacak. 

AYT için de 0.5 ham puan kuralını yerine getirenin puanı hesaplanacak.

TYT 165 DAKİKA

Geçen sene TYT süresi 30 dakika artırılmış ve 165 dakika olmuştu bu durum yine geçerli olacak. 

4 YANLIŞ, 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK

Sınav puanı hesaplanırken, 4 yanlış 1 doğruyu götürecek. 

SINAV TARİHLERİ NEDİR?

Temel Yeterlilik Testi (TYT): 17 Haziran 2023 (Cumartesi), 10.15, 165 dakika

Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 18 Haziran 2023 (Pazar), 10.15, 180 dakika

Yabancı Dil Testi (YDT): 18 Haziran 2023 (Pazar), 15.45, 120 dakika

SINAV ÜCRETİ NEDİR?

ÖSYM, bu yıl sınav ücretlerinde değişiklik yapmadı. Her bir oturum için 115,00 TL. Eğer 3 oturuma da girecekse adayın ödemesi gereken ücret 345 TL.  Ücret ödeme için son gün, 24 Mart 2023.

Deprem sebebiyle afet bölgesi olarak ilan edilen 11 il ve bir ilçede Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün il/ilçesinde bulunan adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacak.  Şunu unutmayın ÖSYM adayların bilgilerini kontrol edebilir ve gerçeğe uygun olmadığında sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek. 

4 İLDE SINAV YOK

Peki, deprem bölgesindeki öğrenciler sınava nasıl girecek? Depremin yaşandığı Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde YKS yapılmayacak. Adaylar istedikleri illeri tercih edip sınava girecekler. Depremden, enkazdan kurtulan bu öğrenciler ne yapacak, nerede kalacak?

GEÇ BAŞVURU GÜNÜ  VAR

23 Mart son başvuru tarihi. Ancak bu süreye kadar başvurumayanlar için bu yıl da geç başvuru olacak. Bunun tarihi ise 27 Mart-3 Nisan 2023 tarihleri arasında alınacak. Sınav ücreti ise aynı tarihler arasında yatırılacak. Bu yıl ÖSYM, geç başvuru ücretlerini zamlı almayacak, başvuru ücreti aynı kalacak.

TYT TÜM ADAYLAR İÇİN ZORUNLU

Tüm adaylar TYT’ye katılmak zorunda. Ön lisans programları ile özel yetenek sınavına girecekler, TYT puanıyla yerleşecekler. Ama özel yetenekte unutmamız gereken yükseköğretim kurumları bu sınavı yapacak ve bunun için puan şartı getirebilir. 

Lisans programı tercih edecekseniz hepiniz biliyorsunuz SAY,  SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenler AYT ve/veya YDT oturumlarına katılmak zorundu. 

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

ÖSYM sitesinden başvuru formuna ulaşabilirsiniz. 

ÖSYM aday işlemlerinde kaydınız varsa, süresi geçerli (son 50 ay) fotoğraf varsa başvuru işlemlerinizi internetten yapabilirsiniz. Okul bilginizi kontrol ediniz. 

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde hiçbir kaydınız yok ama fotoğraflı kimlik kartınız var yine e-devlet şifrenizle başvurunuzu yapabilirsiniz. 

TC kimlik kartınız e devlet şifreniz var (PTT’den şifre alabilirsiniz) yine kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Başvuru merkezlerinden de yapabilirsiniz. Okulunuz başvuru merkezi olarak da belirlenmiş olabilir. Sınav ücreti yatırılmadan başvurunuz tamamlanmış sayılmaz.

EĞİTİM BİLGİLERİNE DİKKAT

Eğitim bilgilerinizi kontrol edin. Değişiklik gerekiyorsa son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar ise İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine başvurarak MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayabilir. 

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ÖĞRENCİLER 

Adres ili veya okulunun bulunduğu il Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa olan adaylar hariç “Sınav Merkezi Tercihleri” alanlarına, adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilecek.

Adres ili veya okulunun bulunduğu il Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Elazığ, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa olan adaylar, bu alanlara istedikleri il/ilçe sınav merkezinin adını ve kodunu yazabileceklerdir.

İSTANBUL’DA SINAVA GİRMEK İSTEYENLER

İstanbul’da sınava girmek isteyenler için sınırlamalar var.  Kimler yazabilir?

— İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul’daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebileceklerdir. 

— İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul’daki bölgelerden yapabileceklerdir. 

— İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul dışı olan adaylar, İstanbul’da sınava girme tercihi yapamayacak.

DİKKAT EDİN

Aday başvuru formunda adayların sık yaptığı hatalardan birisi din kültürü ve ahlak bilgisi bölümünde oluyor. Bu dersten muafsanız 2 kodunu,, zorunlu aldıysanız 1 kodunu yazacaksınız. 

ŞİFRENİZİ SAKLAYIN

İnternet erişim şifrrenizi saklayın ve kimseyle paylaşmayın. Daha sonra tercih işlemleri ile değişikliklerin tümünü bu şifrenizle yapacaksınız. 

SINAV NASIL DEĞERLENDİRİLECEK? SINAV PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

- —Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

 —- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

 —- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

 — Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacak. 

—- TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacak.

- — A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacak.

- — AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.

— -A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacak. 

—- Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacak Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklar. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testi’nde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacak. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacak.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

Aday Başvuru Formunun “25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında; “1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; TYT’de Sosyal Bilimler Testinin ilk 20 sorusunu cevaplandırmakla yükümlü. Bu durumdaki adaylar 21., 22., 23., 24. ve 25. sorularda yer alan felsefe sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklar. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak. “2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım” seçeneğini işaretleyen adaylar ise; TYT’de Sosyal Bilimler Testinin ilk 15 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 21., 22., 23., 24. ve 25. felsefe sorularını cevaplandıracak. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 16., 17., 18., 19. ve 20. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak. 

—HANGİ SORULARI YANITLAYACAKLAR?

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine ilave Felsefe Grubu altındaki (Felsefe (2), Psikoloji (1), Sosyoloji (2), Mantık (1) sorularını cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda, AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde toplam 46 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 46 cevap alanı bulunacaktır. Bu Testi cevaplayan tüm adaylar, ilk 34 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. 

BUNLARA DİKKAT EDİN

Aday Başvuru Formunun “25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında; “1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar;

AYT’de Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe grubu sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacakla. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak. 

“2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım” seçeneğini işaretleyen adaylar ise; AYT’de Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 34 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe grubu sorularını cevaplandıracak. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 35, 36, 37, 38, 39 ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak.

BAŞARI SIRASI HANGİ PROGRAMLARDA VAR?

TYT: Puanının hesaplanması yeterli. Yani yarım net. 0.5 ham puan kuralı. Türkçe ya da matematik testlerinin en az birinden yarım net çıkarmak. 

Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için: İlgili puan türünde sınav puanının hesaplanmış olması gerekmekte (AYT, YDT)

Özel yetenek gerektiren öğretmenlik programlarına ön kayıt yaptırabilmek için: En düşük 800 bininci (800.000)** Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NEDİR?

Hukuk: En düşük 125 bininci

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil: en düşük 300 binini

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde: En düşük 250 bininci

Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde: En düşük 50 bininci

Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil: En düşük 300 bininci

Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde: En düşük 100 bininci

Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde: En düşük 80 bininci

08-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş