Arama sonuçları

2024 LGS tercihleri nasıl yapılacak? Değişiklik var mı?

2024 LGS tercihleri nasıl yapılacak? Değişiklik var mı?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklanmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tercih yapacak velilere "Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu" adı altında bir kılavuz çıkardı. Bu kılavuzda LGS yerleştirmeleriyle ilgili bilgiler de yer alıyor. Kılavuzda yer alan bilgiler yerleştirme sisteminin geçtiğimiz yıllardaki gibi olacağını ilk merkezi yerleştirmenin ardından da iki kez nakil dönemi uygulanacağını gösteriyor.

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kılavuzda yerel yani sınavsız yerleştirme için tercih sayısı geçmiş yıllarda olduğu gibi 5 olarak görülüyor ancak sınavla öğrenci alan liseler için kaç tercih yapılacağı belirtilmemiş. Geçtiğimiz yıllarda LGS puanıyla öğrenci alan liseler için 10 tercih yapılıyordu, şu anda bu sayı belirtilmiyor, burada değişiklik olup olmadığını LGS yerleştirme kılavuzu çıktığında göreceğiz.

YERLEŞTİRMELER 3 ŞEKİLDE YAPILACAK

Liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak.

YEREL-SINAVSIZ YERLEŞTİRME NEDİR?

Sınavsız yerleştirme tercihini tüm veliler yapmak zorunda. Yani sınavla öğrenci alan okulları sadece tercih edeceğim diyemezsiniz. Bir tane de olsa tercih yapmak zorundasınız. Ancak ondan sonra size sınavla öğrenci alan liselerin ekranı açılacak. 

Tercih yaparken 3 farklı renk ile tercihler belirleniyor. Bunu çember gibi düşünün. Yeşil renk “Kendi Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtecek. 

Mavi renk, yani bir sonraki çember “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları belirtecek. 

 Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtecek. 

EN FAZLA 5 OKUL, 3 OKUL TÜRÜ 

Bu yerleştirmede en fazla 5 okul tercih edilecek. İlk 3 okulu kendi kayıt alanınızdan seçmek zorundasınız. Yani yeşil alandan. 

Bu 5 tercihinde en fazla 3’ü aynı okul türünden yani Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olabilir. 

Yani tümünü Anadolu lisesi seçemezsiniz. 

Bir de eğer kendi kayıt alanınızda örneğin Anadolu lisesi seçeceksiniz ama 3 tane yok, mavi ya da kırmızı alanda var. O alanlardan seçebilmek için önce kendi kayıt bölgenizden 3 okulu seçeceksiniz. 3 Anadolu lisesi yoksa peki, o zaman tamamlamak için meslek ya da imam hatip seçmek zorundasınız ki, komşu ve diğer alanlardaki Anadolu liselerini seçebilesiniz. 

3 KRİTERE GÖRE YERLEŞTİRME 

 Yerleştirme ise 3 kritere göre yapılacak. Bunlar, öğrencilerin 

• İkamet adresleri

Okul Başarı Puanı (OBP) 

Devam-devamsızlık kriterleri

MERKEZİ YERLEŞTİRME- SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA YERLEŞTİRME

LGS puanı geçerli. Burada yerleştirme okulların belirlenen kontenjanlarına ve puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Burada il ilçe sınırlaması yok. Türkiye genelindeki tüm okulları seçebilirsiniz. Ancak velilere yönelik bu kılavuzda kaç tercih yapılacağı yazmıyor. Önceki yıllarda 10 tercih yapılıyordu. Değişeğini düşünmem ama yine de yarın yerleştirme kılavuzu çıktıktan sonra bunu görürüz. 

PANSİYONLU OKULLARA YERLEŞTİRME: 

Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme veya merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, tercih yapmaları durumunda pansiyonlu okullara yerleşebilirler. Bu alandan tercih yapmak zorunlu değil.

Pansiyonlu okullar tercih ekranında yalnızca ‘Diğer Kayıt Alanı’ndaki pansiyonlu okullar yer alacak.

İKİ KEZ NAKİL YAPILACAK

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra iki kez nakil uygulaması yapılacak. Yerleştirmeye esas nakiller adını taşıyan bu sistemde tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın seçilebilecek.

TERCİHLER NEREDEN YAPILACAK?

Okul tercihleri bireysel olarak yapılabileceği gibi kayıtlı olunan ya da herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinde de yapılabilecek. Ancak yaptığınız tercihlei onaylatmanız gerekiyor. 

YETENEK SINAVIYLA ALANLAR

Yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi özel proje uygulayan okullar tercih ekranlarında görünmeyecek, okullar ile iletişime geçilerek gerekli şartları sağlayan öğrencilerin kayıt süreçleri tamamlanacak.

ÖZEL OKULA KAYITLAR

Özel öğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler ancak kayıtlarını sildirdiği takdirde tercih yapabilecek. Bir başka seçenek de iki kez yapılacak nakiller döneminde devlet tercihleri yapabilecekler. 

27-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş