Arama sonuçları

2025 LGS: İlk örnek soruları eğitimciler nasıl değerlendirdi?

2025 LGS: İlk örnek soruları eğitimciler nasıl değerlendirdi?

15 Haziran’da yapılacağı açıklanan ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılması beklenen 2025 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için ilk örnek sorular yayımlandı. Peki soruların yapısında bir değişiklik var mı? LGS için nasıl hazırlanacaksınız? İşte tüm bu konuları eğitimcilerle değerlendirdik.

FMV IŞIK ORTAOKUL EĞİTİMCİLERİ

TÜRKÇE: DİKKAT GEREKTİREN SORULAR

FMV Ayazağa Işık Ortaokulu Türkçe Bölüm Başkanı Sennur Karanlık: Örnek sorulara bakıldığında şimdiye kadar yayımlanmış örnek sorularla aynı doğrultuda olduğu söylenebilir. Soru sayısının yine 10 soru olduğunu görüyoruz.  Yayımlanan örnek sorularda üst düzey beceri ölçen sorulara çok yer verilmemiştir. Sorular, MEB 8. sınıf Türkçe dersi kazanımlarıyla örtüşmektedir. Soruların dili açık ve anlaşılır niteliktedir.  

İlk soru, “Sözcüğün mecaz anlamını ayırt eder.” kazanımı ile ilişkilidir. Örnek cümledeki “çekirdek” sözcüğü ile aynı anlama gelecek bir sözcük bulunması beklenmektedir.  Soru, kolay bir sorudur.

2. soru söz sanatlarından kişileştirme ile ilgilidir. Şıklara bakıldığında deniz kavramı, B şıkkı dışında insana ait utanmak, oynamak, yorgun olmak özelliği ile kişileştirilirken B şıkkında kişileştirme yoktur.

3. soru “karışık olarak verilen cümlelerden anlamlı bir metin oluşturma” kazanıma yönelik anlam akışına göre sıralama sorusudur.  Drina Köprüsü ilk üç cümleyi birbirine bağlayacak anahtar sözcüktür. Kolay bir sorudur.

DİKKAT GEREKTİREN SORULAR

4. soru anlatım biçimlerinden açıklayıcı anlatımı buldurmaya yönelik bir sorudur. Paragrafta “ocak” sözcüğünün anlamına ilişkin açıklamalar verilmiştir. Bilgilendirme amacı taşıyan metinde örnekleme de yapılmıştır. Verilen paragrafta farklı düşüncelerin karşılaştırılması yoktur, güncel bir sorundan bahsedilmemiştir. Örnek verilse de çürütme yapılmamıştır. Dolayısıyla öğrenciler, doğru yanıt olan C şıkkına kolayca ulaşılabilir.

5. soruda dikkat edilmesi gereken “kesinlikle” ifadesidir. Öğrencilerin çıkarım yaparken bu ifadeye odaklanması gerekmektedir. Verilen metinde sanatçı Avni Lifij ile ilgili olarak farklı sanat dallarında eserlerinin bulunduğundan bahsedilmektedir.

6. soruda verilen metinde eleştirilen durum sorulmuştur.  Metinde geçen “sanatçının hayatından işe girişerek eseri anlatmaya çalışmak hep yanlış sonuç vermiştir.” İfadesi, eleştirilen duruma ulaşılmasını sağlamaktadır. Soruyu dikkatli okuyan öğrenciler için C şıkkına ulaşmak kolaydır.

7.soru verilen görselle ilişkili işlem basamakları sıralama sorusudur. Ancak soruda tüm basamakları sıralama istenmemekte varsayımsal olarak iki basamağın gerçekleşmesi durumu sorulmaktadır.  Soru, ayırt edici soru olma özelliği taşımaktadır. 

8. soru dil yapısı sorusudur, fiilimsilerden sıfat fiili bulmaya yönelik bir sorudur.

9. soru grafik okuma sorusudur. 2016 Yılı Deniz Suyu Sıcaklık Ortalamaları verilmiş ve 2017-2018 yıllarına ait deniz suyu sıcaklık ortalaması grafiği sorulmuştur. Dikkat gerektiren orta zorlukta bir sorudur. Verilen bilgide Akdeniz’de deniz suyu sıcaklık ortalamasının sürekli artış gösterdiği söylenmiştir. Bu sebeple B ve D şıkları elenebilir. C şıkkına bakıldığında “Akdeniz haricindeki diğer denizlerimizde en düşük deniz suyu sıcaklığı ortalaması 2017 yılına aittir.” ifadesine ulaşmak mümkündür.

10. soru yazım yanlışı konusuyla ilgilidir. A şıkkında “ki” bağlacı, B şıkkında birleşik fiil, D şıkkında tarihlerin yazımında büyük harflerin kullanımı yer almaktadır ve bu şıklarda hata yapılmıştır. C şıkkında “Güneydoğu Asya” doğru yazılmıştır.

Örnek sorulardan yola çıkarak LGS’de de yer alacak soruların okuma alışkanlığı olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği, okuduğunu anlama ile düşünme becerilerini ve dikkatini de ölçen sorular olacağını söyleyebiliriz.

LGS’ye girecek öğrencilere test çözerken çok soruya değil kaliteli sorulara yönelmelerini, çalışma ortamlarının dikkat ve odaklarını dağıtmayacak bir şekilde tasarlanmış yerler olmasını, kendilerine düzenli bir çalışma programı oluşturmalarını ve Türkçe test başarısını artırmanın yolunun çok okumaktan geçtiğini hatırlatıyoruz. Ayrıca her yıl yazım kuralları ve noktalama işaretleri konularından soru çıktığından özellikle bu iki konunun çok iyi kavranması gerekmektedir.

MATEMATİK: MATEMATİK OKURYAZARLIĞI ÖNEMLİ

FMV Erenköy Işık Ortaokulu Matematik Bölüm Başkanı R. Yiğit Yılmaz: MEB tarafından yayımlanan örnek soruları incelediğimizde kazanımlara uygun olduğu görülmektedir. Genellikle kolay düzey sorulardan oluşmakla birlikte, matematiksel okuryazarlık, işlem ve şekil yeteneği gerektiren sorular vardır.  Kazanımlar bir soru hariç direkt sorgulanmamış, basit problemlerin içlerine gömülerek sorgulanmıştır. Matematiksel okuryazarlık ve yorum yeteneği gerektiren sorular bulunmaktadır. Okuduğunu anlamanın ne kadar önemli olduğu tekrar vurgulanmıştır.

Geçen yıl olduğu gibi formüllerin verilmediği görülmüştür. Birim dönüşümü gerektiren onuncu soruda birim dönüşüm detayları da verilmemiştir. Dolayısıyla öğrencilerin alt seviyelerde öğrendikleri çevre, alan, hacim, birim dönüşümleri, yüzdeler, oran orantı gibi temel kazanım konularını tekrar etmeleri faydalı olacaktır. İşlemlerde de kolay işlemlere kaçılmamış, üst düzey denebilecek işlemlere yer verilmiştir. Sınavın süre sınavı olduğu göz önünde bulundurulursa öğrencilerin işlem ve etkin okuma hızlarını artırmaları gerektiği aşikârdır.

Aşağıda yayımlanan örnek soruda sorgulanan kazanımlar ve zorluk düzeyleri verilmiştir.

1. Soru: Çarpanlar ve Katlar (EKOK Problemi)

Orta düzey bir sorudur. Ek kriterlere göre oluşan farklı durumları inceleten, klasik tarz diyebileceğimiz bir EKOK problemidir. 

2. Soru: Üslü Sayılar (Problem)

Kolay düzeyde bir işlem sorusudur. Okuduğunu anlama ve matematiksel okuryazarlık gerektirmektedir.

3. Soru: Kareköklü Sayılar (Geometrik Problem)

Kolay düzeyde bir işlem sorusudur. Kareköklü ifadelerde bölme ve toplama işlemlerini yapmayı gerektiren temel düzeyde bir kazanım sorusudur.

4. Soru: Veri ve Grafikler (İkili Grafik Analizi)

Orta düzey bir sorudur. Dikkatli okuma gerektiren çoklu grafik sorusudur.

5. Soru: Olasılık (Görsel Yetenek)

Orta düzey bir sorudur. Detaylı işlem gerektiren ve parçadan bütüne gitmeyi gerektiren dikkat ve kazanım sorusudur.

6. Soru: Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler (Çarpanlara Ayırma- Diyagram)

Kolay düzeyde bir temel kazanım sorusudur fakat ağaç diyagramı ile verilmiştir. 

7. Soru: Rasyonel Denklemler (işlem- Kazanım)

Kolay düzeyde bir kazanım sorusudur.

8. Soru: Eşitsizlikler (Problem- Kazanım)

Kolay düzeyde bir temel kazanım sorusudur. Kazanım problem ile sorgulanmıştır. 

9. Soru: Üçgenlerde Eşlik ve Benzerlik (Problem- Görsel Yetenek)

Kolay düzeyde bir sorudur. Öğrencilerin 6. sınıf kazanımlarından küpün hacmini ön bilgi olarak bilinmesi gerekmektedir.  Görselli problem şeklinde verilmiştir.

10. Soru: Üç Boyutlu Cisimlerde Hacim (Silindirin Hacmi- İşlem)

Orta düzeyde olmasına rağmen işlem kısmı seviyeden beklenen düzeyin üzerindedir. Kazanım problem ile sorgulanmıştır. 

FEN BİLİMLERİ: MEB KİTAPLARI ÖNEMLİ

FMV Ispartakule Işık Ortaokulu Fen Bilimleri-Matematik Bölüm Başkanı Nihan Karaca: 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Kasım ayında yayımlanan fen bilimleri dersi örnek soruları MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış ve tüm senenin konularını içermektedir.

Örnek sorularda ünite dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • Mevsimler ve İklim ünitesi: 1 soru
  • DNA ve Genetik Kod ünitesi: 2 Soru
  • Basınç ünitesi: 2 Soru
  • Madde ve Endüstri ünitesi: 2 Soru
  • Basit Makineler ünitesi: 1 Soru
  • Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi ünitesi: 1 Soru
  • Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesi: 1 Soru şeklindedir.

Geçen yılın 1. örnek sorularında Basınç ünitesinden 1, Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinden 2 soru varken bu yıl farklı olarak Basınç ünitesinden 2, Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinden 1 soru sorulduğu görülmüştür.

Son 2 yıldır çerçeve planlarla birlikte son ünite olan Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitesinin tamamı LGS konu içeriğine dâhil edilmiştir. Son kısmından soru gelmemiştir. Bu iki yılda da yayımlanan örnek sorularda tüm ünitelerden soru yer aldığı görülmektedir.

 

Soru değerlendirmeleri aşağıda yapılmıştır.

1. soru: “Mevsimler ve İklim” ünitesinden olup geçen sene yayımlanan örnek soruya benzerlik göstermektedir. Soru kökünde yer alan bilgi, sorunun çözümüne yönelik olmayıp kanıtlanması gereken “hipotez” yerine kullanılmış bir ifadedir. Öğrencilerin bir kısmında üst bilgileri okumama alışkanlığı olduğu için bu soruda okumanın önemi anlaşılmaktadır.

2. soru: 2. ünite alt başlıklarından “DNA” modeli ile ilgili görsel okuma sorusudur. Sadece görselden çıkarılabileceklerin sorulduğu bir sorudur. Öğrencilerin bildiklerini düşünmeden görsele odaklanmaları gerektiği “sadece” soru kalıbı ile sorulan sorularda hata yapma ihtimalleri artmaktadır.

3. soru: 2. ünite alt başlıklarından “Biyoteknoloji” konusu ile ilgili görsel okuma sorusudur. Neredeyse MEB kitabındaki görselin aynısı kullanılarak hazırlanmıştır. LGS’de biyoteknoloji ile ilgili sorularda daha önce de sorgulanan, çeldirici ifadelerin yer aldığı görülmektedir.

4. soru: 3. ünite alt başlıklarından “Katı Basıncı” ile ilgili bir deney düzeneği sorusudur. LGS’de her yıl hipotez test etme, düzenek kurma soruları yer almaktadır. Genellikle bu sorular basınç ünitesinde kullanılmaktadır. Geçen yıl 2 basınç sorusu da bu yılki örnek sorularda yer alan basınç sorularına benzerlik göstermektedir. Görsel okumanın yanı sıra dikkatli okuma gerektiren bir sorudur. Kolay görünümlü bir soru olmasına rağmen görsel altındaki ifadelerde cismin ortadan ikiye kesildiği belirtilmektedir. Bu bilgi okunmadığında yanlış cevaba götürecek, çeldiricisi kuvvetli bir sorudur.

5. soru: 3. ünite alt başlıklarından “Sıvı Basıncı” ile ilgili bir deney düzeneği sorusudur. Geçen yılın örnek sorularında olmayan bir konudur. Sorunun çözümünü etkilemeyecek ancak müfredat gereği genellikle parantez içinde yer alan sıvıların yoğunluk ilişkisi bilgisi, bu soruda öğrencinin çıkarımda bulunmasını gerektirecek şekilde metinde yer almaktadır. Metin okumanın önemi bu soruda da görülmektedir.

6. soru: 4. ünite alt başlıklarından “Periyodik Sistem” konusu ile ilgili görsel bulunduran bir sorudur. Sorunun çözümüne yönelik bilgi üst metinde yer almaktadır. Kolay diyebileceğimiz bir soru olmasına rağmen “kesinlik” içeren soruların çeldiricilerinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz.

7. soru: 4. ünite alt başlıklarından “Asit ve Bazlar” ile ilgili bir deney gözlem sorusudur. Soru kökünde çözüme yönelik bir yol gösterici bilgi yer almaktadır. Daha önce de benzer bir soru LGS’de sorulmuştur.

8. soru: 5. ünite “Basit Makineler” konusu ile ilgili çıkrık sorusudur. Daha önce LGS’de birkaç öncül ile sorgulanan soru burada daha basit düzeyde karşımıza çıkmaktadır. Basit makinelerin günlük hayatımızdaki kullanım alanları ile ilgilidir. Eski örnek sorularda da benzerleri yer almaktadır.

9. soru: 6. ünite alt başlıklarından “Besin Zinciri” ile ilgilidir. Görselsiz verilmiş olup verilen bilgilere göre öğrencinin besin zincirini görselleştirmesi ve çıkarımda bulunması istenmiştir. Son yıllarda LGS’de görselsiz sorular yer almaktadır.

10. soru: 7. ünite alt başlıklarından “Elektriklenme” ile ilgili görselle metnin birlikte düşünülmesi gereken bir sorudur. Soru kökünün dikkatli okunması gerekmektedir. LGS’de elektrikle ilgili eleyici sorular sorulmuş olmasına rağmen bu soru MEB kitabındaki sorularla benzerlik göstermekte olup temel bilgileri içermektedir.

GÖRSELLERİ BOL SORULAR

Soruların büyük bir kısmında görsellerin yer aldığı görülmektedir. Konu açıklaması içeren uzun metinler yerine soru çözümüne yönelik bilgilerin yer aldığı ifadeler kullanılmıştır. LGS’de yer alan “sadece görselden çıkarılabilir?”, “kesinlikle doğrudur?” gibi soru kalıplarının yer aldığı görülmektedir. Örnek sorular bu yönleri ile LGS sorularına benzerlik göstermektedir. Soruların geçen senelerden farklı olarak çoklu kazanım yerine daha çok tek kazanım içerdikleri dikkat çekmektedir. Grafik okuma sorusuna yer verilmediği görülmektedir.

Geçen seneki ilk örnek sorularla karşılaştırıldığında daha kolay olduğu, daha açık ifadelerin yer aldığı görülmektedir.

Soruların özellikle MEB kitabı ile uyumlu olduğu görülmektedir. Bakanlığın açıklamalarında yer alan MEB kaynaklarındaki sorularla paralellik göstermektedir.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: ANLAMA VE ÇIKARIM YAPMA

FMV Florya Işık Ortaokulu Türkçe-Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Erdinç Yakasız:

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi alanında 5 adet örnek soru yayımlanmıştır. Bu soruların MEB T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin kazanımlarına uygun olduğu görülmüştür. Sorular genel anlamda açık ve anlaşılırdır. Sorular her ne kadar okuduğunu anlama temeline dayalı olsa da dersin temel kavramlarını içermesi yönüyle de temel kavramları içermektedir. Bu nedenle soruları doğru çözülebilmesi için öncelikle temel kavramlara hâkim olmak gereklidir.

1.soruda Birinci Dünya Savaşı ile ilgili metin verilmiş ancak öğrencinin hem metni anlaması hem de temel bilgilerine dayanarak yorumlaması beklenmektedir. Bu nedenle “dini, siyasi, askeri, hukuki” gibi dersin temel kavramlarına hâkim olmak gerekmektedir. Soru metninde yer alan “sermaye, sanayi ve üretim” gibi kavramlar B şıkkına ulaşmada öğrencilerin işini kolaylaştıracaktır.

2.soru okuduğunu anlama ve çıkarım yapma üzerine kurgulanmıştır. Yine dersin temel öğretilerine dokunan ancak diğer yandan ağırlık merkezini okuduğunu anlama üzerine kurulu bir sorudur. Soru metninde yer alan "uluslararası önlemler", "insanlığın bütününün refahı" gibi ipuçları kolayca A şıkkına ulaşılmasını sağlayacaktır.

3.soru yine okuduğunu anlama ve çıkarım yapma üzerine kurgulanmış bir sorudur. Ayrıca soru dolaylı yoldan kronoloji bilgisini de ölçmektedir. Çünkü Başkomutanlık Yasası çıkarıldığında henüz ülkede rejim tartışmaları yaşanmamaktadır. Bu durumu yakalayan bir öğrenci doğru şık olan D’ye kolayca yönelecektir. Ayrıca bu soruda öğrencilerin soru köküne de dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü soru kökü olumsuz bir ifade içermektedir.

4.soru Atatürk ilkelerinden “halkçılık” üzerine kurgulanan soruda öğrencinin hem okuduğu metni anlaması hem de yorumlayarak doğru olan B’ye ulaşması beklenmektedir. Soru metninde yer alan “kanunların çizdiği sınırlar çerçevesinde insanların özgürlüklerini kullanmalarını” ifadesi doğru şıkka öğrencileri kolayca yönlendirebilecek bir ifadedir.

5.soruda geçen “dünyadaki çağdaş toplumlarla uyumlu” ifadesi doğru ifade olan “evrenselliğine” (A şıkkı) ulaşmada öğrencilerin işini kolaylaştırmaktadır. Burada sözcüklerin anlam bilgisi ön plana çıkarken yine metni okuma, anlama ve çıkarım yapma gibi temel ders becerilerine yönelik bir soru olarak kurgulanmıştır. 

NASIL HAZIRLANMAK GEREKİYOR?

Genel bir bakış açısı ile öğrencilerimize verebileceğimiz tavsiyeler şunlardır: Öncelikle verilen metni doğru okumaya ve anlamaya yönelmek gerekmektedir. Dersin temel kavramlarına hâkim olmak soruları çözmekte işinizi kolaylaştıracaktır. Konu tekrarları sırasında hangi kavramın hangi olayla ilişkili olduğunu kenara not alarak çalışmak zamanla soruları çözmede hız kazanmanızı sağlayacaktır. Soru köklerine dikkat etmek, olumsuz ifadelerin yanına (-) işareti koyarak ilerlemeniz soruları doğru yanıtlamanızı kolaylaştıracaktır. MEB’in yayımladığı soruları çözmek zamanla karşımıza çıkabilmesi olası soruları daha rahat anlayabilmemizi ve kavramamızı sağlayacaktır. Bu süreçte Cumhuriyet Tarihi dönemine ilişkin roman, hikâye ya da anı tarzı kitaplar okuyarak zaman geçirmemiz dönem olaylarına hâkim olmamızı ve daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Bol bol soru çözümü yapmak, yanlış yaptığımız sorulara ilişkin konulara dönerek tekrar etmek de eksik öğrenmelerin önüne geçecektir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: KAVRAM VE AYET YORUMLAMA

FMV Işık Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Tarık Dikci: 2024 Kasım ayı örnek soruları MEB kazanımlarına paralel hazırlanmıştır. Sorular, bütün ünite kazanımlarını kapsamaktadır. Kasım ayı örnek sorularında bilgi, çıkarım yapma, konuyu ayet ile bağdaştırma soruları bulunmaktadır. 1. soru ilk ünite “Kader ve Kaza İnancı”nı kapsayan bir sorudur ve kavram bilgisidir. Bu soruda öğrencinin 5.sınıfta öğrenmiş olması gereken bir kavram sorulmaktadır.  2. soru “Zekât ve Sadaka” ünitesindeki “Zekât ve sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.” kazanımından sorulmuştur. Öğrencinin bu kazanıma ait bilgiye hâkim olması istenmektedir. 3.soru “Din, Birey ve Toplum” ünitesini kapsamaktadır. Soruda, ayet ve hadis verip asıl anlatılmak isteneni sorarak öğrencinin kavrama boyutu ölçülmeye çalışılmaktadır. 4. soruda Hz. Muhammed’in hayatından örnek bir kesit verilerek olay üzerinden yorumlama yapılması istenmektedir. 5. soru ise “Kur’an’ı Kerim ve Özellikleri” ünitesindendir ve öğrencinin verilen bilgiden çıkarım yapması istenmektedir. Örneğin 1.ünite olan kader ve kaza ünitesine çalışırken genellikle kavramlar ve ayetlerin yorumlarından yola çıkarak çalışmak daha pratik olacaktır.  Ayet-el Kürsi’de ayetin anlamı içerisinde yer alan sıfatlar üzerinden yorum yapmak faydalı olacaktır.

Metinler genellikle günlük hayatla ilişkilendirilmiş ayet ve hadislerden seçilmiştir, her öğrencinin okuyup anlayabileceği uzunluktadır. Seçenekler açık, cevaplar nettir. Soruların önceki yıllarda yayımlanan örnek sorulara kıyasla zorluk derecesinin daha düşük olduğu görülmektedir.

İNGİLİZCE: BİLGİ VE BECERİ ÖLÇEN SORULAR

FMV Işık İlkokulu ve Ortaokulu Yabancı Diller Bölüm Başkanı Esra Kartal: Örnek sorular incelendiğinde bütün sorularda okuduğunu anlama, görseller aracılığıyla verilen bilgileri yorumlama, transfer edebilme ve analiz-sentez becerilerinin ölçüldüğü görülmüştür. Görsel içerikli sorularda verilen bilgilerin dikkatli okunup anlaşılmasının yanı sıra öğrencilerin bilgileri doğru analiz etmesi gerekmektedir.

Yayımlanan örnek sorularda müfredatın farklı ünitelerinden kazanımların dâhil edildiği görülmüştür. Okuma becerilerinde okuduğunu anlamanın ve detayları fark edebilme becerileri ölçülmektedir. Öğrencilerin cevap verirken bağlam içerisinde soruya cevap verebilme becerisi değerlendirilmiştir. Kelime bilgisi ve kelimelerin eş anlamlılarını fark edebilme becerileri soruları cevaplarken önemli bir unsurdur. Soru köklerinde istenilen bilgiler açık ve net bir şekilde ifade edilmiş ve sorular sadece öğrencilerin dil becerilerini değil, dikkat becerilerini de ölçer nitelikte hazırlanmıştır.

Sorular teker teker incelendiğinde, ilk soru diyalogda daveti kabul eden kişileri bulmak gibi sorular (John ve Lisa) öğrencilerin metinde açıkça verilen bilgiyi yorumlama becerisini test eder. İkinci soruda sorulan şifre oluşturma sorusu, öğrencilerin kelime becerilerini ölçerken mantıksal akıl yürütme becerisini de ölçer. Üçüncü soru “In the Kitchen” ünitesindeki kazanımları ölçmekte ve bir prosedür sırasını takip etme sorusu, öğrencilerin talimatları anlama becerisini değerlendirmektedir. Dördüncü soruda metindeki detayları görsellerle (ör. uçuş bilgileri ve varış yerleri) eşleştirme hem anlama hem de mantıklı eleme yapma yeteneğini içermektedir. Son soruda bir sürecin eksik adımlarını soran soru tiplerinde (ör. bir deneyde sırada ne yapılması gerektiği), mantıksal sıralama ve neden-sonuç ilişkilerini anlama becerisini test etmektedir.

Öğrencilerin sınava hazırlanırken metne dayalı anlam veya sonuç çıkarımlarını yapmasını gerektiren sorulara yoğunlaşması verimli olacaktır. Ayrıca kelime veya ifadelerin anlamını bağlam içerisinde çalışmaları da kelime bilgilerini geliştirecektir.

ARI OKULLARI EĞİTİMCİLERİ

TÜRKÇE: BİLGİ GEREKTİREN SORULAR

Kasım ayı Türkçe örnek soruları incelendiğinde soruların Millî Eğitim Bakanlığı Türkçe Dersi Öğretim Programı’na uygun hazırlandığı görülmüştür. Sorularda ağırlıklı olarak öğrencilerden bilgiyi yorumlamaları, metni doğru bir biçimde anlayarak içeriği mantıklı bir biçimde sıralamaları, dil ve anlam analizi yaparak metni çözümlemeleri, metnin içeriği üzerine eleştirel düşünmeleri, verilen grafik ve görsellerden hareketle akıl yürüterek sonuca ulaşmaları istenmiştir.

1.soru, öğrencilerin bir sözcüğün cümledeki anlamını bağlama göre değerlendirme ve o sözcüğün taşıdığı anlamı ayırt edebilme becerisini ölçmeyi amaçlamıştır. Soruda geçen "çekirdek" sözcüğünün mecaz anlamda kullanılması, öğrencilerin bu becerisini geliştirmeye yöneliktir.

YAZIM KURALLARINA DİKKAT

Söz sanatı, fiilimsi ve yazım kuralı kazanımlarını içeren 2, 8 ve 10. soruların bilgiyi yorumlamaktan çok direkt bilgiye dayalı çözülebileceği görülmektedir. Söz sanatı sorusunda öğrencilerin şiirsel bir metindeki "kişileştirme" sanatını fark etmeleri beklenirken, yazım kuralları sorusunda özellikle bitişik ve ayrı yazılan sözcükler ile özel isimlerin doğru yazımı üzerine odaklanılarak birden fazla kural yoklanmaktadır.

Fiilimsi sorusunda ise öğrencilerin sadece bir cümle içindeki sıfat-fiili bulmaları değil diğer fiilimsi türlerini ayırt edebilme becerisi ve cümledeki diğer unsurları da göz önünde bulundurmaları beklenmektedir.

3. soruyla öğrencinin metni doğru bir şekilde anlama ve içeriği mantıklı bir biçimde sıralama becerisi ölçülmek istenmiştir. Bu soruda metnin anlamlı bir sıraya konulması istenirken öğrencinin zihinsel organizasyon ve planlama becerisi yoklanmıştır.

Öğrencinin metni çözümlemesi, düşünceyi yapısal olarak değerlendirmesi, dil ve anlam analizi yapması gibi birden fazla becerinin yoklandığı dördüncü soruda; öğrencilerden metni okurken anlatım biçimini ve bu anlatımın nasıl şekillendiğini analiz etmesi beklenmektedir.

5 ve 6. sorular öğrencilerin paragraf yorumlama ve eleştirel düşünme becerilerini ölçen sorulardır. Öğrenciler, verilen bilgileri analiz edip çıkarımlar yaparak hangilerinin kesin, hangilerinin varsayımsal olduğunu belirleyebilmelidir.

Yeni nesil soru olarak değerlendirebileceğimiz 7 ve 9. sorular, öğrencinin dikkat ve zaman yönetimi becerilerini de yoklamaktadır. Görsel yorumlama sorusu olan 7. soruda, ekonomi türleri tablosunda yer alan iş ve işlem basamaklarının dikkatli bir şekilde takip edilip metin ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. 9. soru ise grafik okuma-yorumlama becerileri ile ilgili bir sorudur. Öğrencinin soruda verilen grafikleri seçeneklerdeki grafiklerle ve öncüllerle ilişkilendirmesi beklenmektedir.

OKUDUĞUNU ANLAMA

Her iki soru da öğrencilerin okuduğunu anlama, tablodan bilgi çıkarma, yorum yapma ve analitik düşünme becerilerini aynı anda kullanabilme yetisini ölçmektedir.

Genel olarak okuma, anlama, mantıksal çıkarım yapabilme, eleştirel düşünebilme, dil bilgisi kurallarını uygulama, grafik ve görsel yorumlama becerilerine sahip öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği dili açık, anlaşır ve uzun olmayan sorulardır.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: YORUM BECERİSİ

MEB’in kasım ayı örnek soruları incelendiğinde soruların çoğunluğunun “Bir Kahraman Doğuyor”, “Milli Bir Destan:Ya İstiklal Ya Ölüm” ve “Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye” ünitelerinden hazırlandığı ve bundan önceki yıllarda yayınlanan örnek sorularla benzerlik gösterdiği görülmektedir. Genel olarak, verilen metinlerden yararlanarak doğru yanıta ulaşmayı hedefleyen, öğrencinin okuduğunu anlama becerisini ölçen, yorumlamaya dayalı, açık, net, anlaşılır, çeldiricisi çok güçlü olmayan, orta güçlükte soruların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Bu durum yorum yapabilme becerisinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Kasım ayı sorularında “Millilik”, “Evrensellik”, “Başkomutanlık Yasası” ve “Ulusal Egemenlik” kavramlarına yer verilmiştir.  Kavramlara hâkim olmanın her zaman olduğu gibi soruların çözülmesini, zaman yönetimini, sınav başarısını önemli ölçüde etkileyeceği düşünülmektedir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: ÇIKARIM YAPMA

Örnek soruların müfredata paralel olarak; “Kaza ve Kader”, “Zekat ve Sadaka”, “Din ve Hayat”, “Hz. Muhammed’in Örnekliği”, “Kur’an-ı Kerim ve Özellikleri” ünitelerinden hazırlandığı görülmektedir. Okuduğunu anlama ve paragraftan çıkarım yapmaya yönelik soruların yanı sıra kavram bilgisinin ölçüldüğü sorular da örnekler arasında yer almaktadır. Bütün bir yılın ünitelerini içeren soruların orta güçlükte olduğu düşünülmektedir.

MATEMATİK: KAZANIM ODAKLI SORULAR

Kasım ayı örnek soruları incelendiğinde LGS’de çıkmış sorulara paralel nitelikte olduğunu ifade edebiliriz. Kazanımları direkt sorgulayan bilgi soruları ve beceri temelli sorular örnekler arasında yer almakta. Bu yıl müfredatın tamamı sınav kapsamında yer alacağı için üçgen prizma problemi de örnek sorulara dahil edilmiştir. Kazanım odaklı ve beceri temelli problemler esas alınarak hazırlanan sorular, bu MEB ders kitabımıza uygun niteliktedir. Geçmiş yıllarda yayınlanan örnek sorulara benzer sorulara da yer verilmiştir. Dersini iyi dinleyen, düzenli tekrar çalışması yapan öğrencilerin başarılı olacağı orta güçlükte sorular olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca örnek sorular, tüm yılı kapsayan sorulardan oluşmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler şu ana kadar işlenen müfredat çerçevesinde birkaç soruyu yanıtlayabilirler.

FEN BİLİMLERİ: GÖRSELLERE DİKKAT

Sorular LGS kapsamında tüm üniteleri içeren niteliktedir. Öğrencilerin konuyla ilgili bilgilerini kullanmalarının gerekmediği yalnızca görselde sunulan verilere dayanarak yapılacak çıkarımlar üzerinden dikkatlerinin ölçüldüğü sorular olduğu gözlemlenmiştir. Temel kavramları hatırlama becerisinin test edildiği sorulara da yer verildiği görülmektedir. Basınç konusundan mutlaka beklediğimiz bir deney durumunun betimlenerek, öğrencilerin değişken analizi yapmalarını gerektirecek sorular da örnekler arasında yer almaktadır. Öğrencilerden görsel okuma ve teorik bilgiyi bir araya getirerek, şekil üzerinde bu bilgilerin uygulanması ile çözüme ulaşmaları da beklenmektedir. Genel anlamda öğrencilerin kavramsal düzeyde düşünmelerini gerektiren orta güçlükte sorular olduğu düşünülmektedir.

İNGİLİZCE: OLUMSUZ SORU KÖKLERİ

Kasım ayı İngilizce örnek soruları sırasıyla 2. Ünite “Teen Life”, 5.Ünite “The Internet”, 3.Ünite “In the Kitchen”, “7. Ünite “Tourism” ve 9. Ünite “Science” içerikleriyle hazırlanmıştır. Verilen örneklerde 2 ve 3. sorularda olumsuz soru kökü kullanılmıştır. Sorular beceri temelli olduğu için aşama aşama çözülmesi gerekmektedir. Soru kökünün, öncül bilgilerin ve çeldiricilerin her birinin dikkatlice okunup anlaşılması beklenmektedir. Öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri metin türlerine yer verilmiştir. Örneğin 2.soruda internet şifresi hazırlamaları, 4. soruda ise öğrencilerin yolculuk bilgilerini inceleyip doğru seçimi yapabilmeleri ölçülmektedir. Sorularda direkt dilbilgisi yapılarının vurgulanmadığı söylenebilir.

Metinler, öncül bilgiler ve görsellerdeki bilgilerde sorunun ilgili olduğu tema ile ilgili sözcükler ve yapılar kullanılarak sözcük bilgisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. 3. ünite “In the Kitchen” kazanımlarını içeren 3. soruda öğrencilerin yemek pişirme ile ilgili kelime bilgileri öncül bilgileri verilen resimlerle eşleştirmeleri istenerek ölçmektedir. 9 ünite “Science” ünitesi ile ilgili olan 5. soruda ise yine görsel okuma becerilerini ölçmenin yanı sıra ünite ile ilgili bazı sözcük bilgileri de yoklanmıştır. Sözcük bilgisinin yanı sıra, 1. soruda olduğu gibi “daveti kabul etme, reddetme” gibi iletişimsel araçların da ölçüldüğünü görüyoruz. Yine bu soruda Lisa ve John’un daveti kabul ettiği çıkarımı, öğrencilerin dikkatini ve mantıksal düşünme becerisini ölçmektedir.

Genel olarak kasım ayı örnek sorularının; okuduğunu anlama, verilen bilgiler doğrultusunda tabloları ve görsel unsurları yorumlama becerilerini ölçen orta güçlükte sorular olduğunu söyleyebiliriz.

Öğrencilerin okuması, yorum yapabilmesi, bilgiyi transfer edebilmesi, çıkarım yapma, kavram bilgisi becerilerine sahip olması soru çözümünde etkili olacaktır.

KORAY VAROL OKULLARI EĞİTİMCİLERİ

TÜRKÇE: ÇIKARIM YAPMALARI İSTENİYOR

Türkçe Zümre Başkanı Gamze Ay: 1. Soru:  Sözcükte anlam sorusu. LGS ‘lerde öğrencileri en çok zorlayan mecazı yorumlamaya dayalı sorulardır. Bu soruda da “ çekirdek” sözcüğünün kattığı anlam sorulmuş. Orta zorlukta bir soru olmuş.

2. Soru söz sanatlarından gelmiş. Söz sanatları öğrencilerimizin beşinci sınıftan beri öğrendiği bir konudur. Şiirlerdeki söz sanatlarını bulmakta genel anlamda zorlanırlar ama bu sorudaki şiirler anlaşılabilir şiirlerden  o yüzden kolay bir söz sanatı sorusu olmuş.

3. Soru cümlelerden paragraf oluşturma. Bu tip sorular LGS’de her zaman karşımıza çıkan tipte sorudur. Öğrencinin cümleler arasındaki geçişi ve anlam bağını bulması istenir. Verilen cümleleri anlamlı bir şekilde arka arkaya getirerek sorunun cevabını bulabilirler. Orta zorlukta okuduğunu anlamaya dair bir sorudur.

4. ⁠soru metnin anlatımıyla ilgili kolay bir soru. Kitaplarda açıklama , örnekleme şeklinde verilen seçenekler cümle haline getirilerek verilmiş.

5. ⁠soru cümlede anlam sorusu. Cümlede verilenlere bağlı olarak bir çıkarım yapması gerekiyor öğrencinin. Kesinlikle ulaşılır olan çıkarımı istiyor. Okuduğunu anlamaya dair orta zorlukta bir soru.

6. ⁠soru bir paragraf sorusu. Metin düzgün bir şekilde okunduğunda cevabı net olarak bulunabilecek bir soru.

7. ⁠soru görsel sorusu. Görselin öncelikle dikkatle incelenmesi gerekiyor. A ve B seçeneklerini öğrenci kolaylıkla eleyebilir ama c ve d seçeneğine takılabilir. C seçeneğini eleyebilmesi için görseli dikkatle incelemek gerekiyor. Bunun için de orta zorlukta bir sorudur.

8. ⁠soru eylemsi sorusu. Eylemsi konusunu bilen bir öğrenci için kolay bir soru.

 9. Soru bir grafik sorusu daha önceki yıllarda yayınlanan örnek sorularda gördüğümüz türden bir grafik sorusu. Tek fark daha önceki yıllarda iki yıl arasında grafik farkını sorgulayan bir soru verilmişken bu soruda 2016-2018 yılları arasındaki 2016,2017 ve 2018 yıllarının grafikleri sorgulanmış. Dikkat isteyen bir grafik sorusu.

10.soru yazım kuralları sorusu. Kuralları tekrar eden öğrenciler için orta kolay bir soru.

T. C. İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: KAVRAM BİLGİSİ ÖLÇÜLÜYOR

Sosyal Bilgiler Zümre Başkanı Eda Keskin Bolel: Kasım ayı örnek soruları öğrencinin kavram bilgisinin ölçüldüğü sorulara ağırlık verildiğini göstermektedir. Sorularda görsel ifadeler, grafik tablo ya da harita okuma bilgisine yer verilmemiştir. Soruların konu dağılımına bakıldığında ;

2. Ünite: Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar
3.Ünite: Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm

4.Ünite: Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye

6.Ünite: Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
ünitesinden sorulara yer verilmiştir.

 

  1. Soru: 1. Dünya savaşının başlamasına neden olan gelişmelerin yer aldığı bu soruda hukuki, siyasi ve ekonomi kavramlarının anlamına hakim olan öğrencilerin zorlanmayacağı bir çıkarım sorusudur.
  2. Soru : Metinden çıkarım yapmayı gerektiren bu soruda evrensel, milli menfaat, karşılıklılık ilkesi gibi temel kavramların bilinmesi gerekmektedir. Kavram bilgisinin ön plana çıktığı orta zor seviyede hazırlanmış bir sorudur.
  3. Soru: Metnin uzun olması dezavantaj gibi görünse de  soru içeriği itibariyle orta kolay bir sorudur. Verilen metinden yola çıkarak bilgiyi ayırt etmesini ve çıkarımda bulunmasını istemiştir.
  4. Soru : Atatürk ilkelerinden Halkçılık ilkesinin sorulduğu bu soru bilgi gerektiren ve bu bilgiyle metinden çıkarım yapılmasını amaçlayan orta zorlukta bir sorudur.

 

  1. Soru : Soru öğrencinin kavram bilgisini ölçmeye yönelik hazırlanmıştır.

Evrensel, milli ve barışçı kavramlarının içeriğine hakim olan öğrencilerin zorlanmayacağı kolay bir sorudur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: KAVRAMLAR SORGULANIYOR

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Hasan Aksoy: Metin analizi merkezli kavramlar yorumlanmıştır. Soruların orta düzeyde olduğu söylenebilir

1. SORU :  1. Ünite ile ilgili temel kavramların bilinmesi  istenmektedir. Cüzi irade -emek, külli irade ve tevekkül gibi kavramlar içeriğiyle birlikte tam öğrenilmelidir.

2. SORU : 2.ünite ile ilgilidir. Zekat ibadetinin gerekleri sorulmuştur. Sorgulanan bilgiler daha önceki örnek sorularda olduğu gibi zekatın tüm yönleriyle bilinmesini istemektedir.

3. SORU :  1. Ünite ile ilgilidir. Doğal yasaların özellikle fiziksel ve biyolojik yasaların bilinmesi ve bunlara uygun davranılması vurgulanmıştır. Çevre yasaları ile sünnetullah arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiştir.

4.SORU :  3.üniteyle ilgilidir. Malın korunmasıyla ilgili bir hadis paylaşılmış, bu hadiste yorum çıkarılması istenmiştir.

5. SORU :  3.üniteyle ilgilidir. Hz. Muhammet’in hurafelerle ilgili tutumu ve bu konuda Müslümanlara verdiği öğütlere dikkat çekilmiş ve metin analizi yapılması istenmiştir.

İNGİLİZCE: ANALİZ YETENEĞİ İSTİYOR

Yabancı Diller Bölüm Başkanı Zehra Karabeyin: Örnek sorular incelendiğinde 1. Üniteden (Friendship) 1 soru, 3. Üniteden (In The Kitchen) 1 soru, 5. Üniteden (The Internet) 2 soru ve 9. Üniteden (Science) 1 soru olduğu anlaşılmaktadır. Sorularda kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerisi ölçülmektedir. Sorularda verilen bilgileri iyi analiz ederek ve şıklarla eşleştirerek cevaplara ulaşılabilir.

1. Soru: Friendship Ünitesinde bulunan teklif etme, kabul etme, reddetme ve mazeret sunma konularını içeren bir sorudur. Soru köküne dikkat edilmelidir. Soruda davete verilen yanıtlar incelendiğinde kolaylıkla çözülebilir.

2. Soru: The Internet Ünitesine ait bir soru olup, olumsuz soru kökü kullanılmıştır. Soruda verilen kurallar iyi analiz edilmelidir. Verilen kurallar oluşturulan şifreyle karşılaştırılınca cevaba ulaşılabilir.

3. Soru: In The Kitchen Ünitesine ait olup, olumsuz köke sahip bir sorudur. Soruda verilen cümleler şıklardaki görsellerle doğru eşleştirilirse doğru cevaba ulaşılabilir. Kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerisini ölçen bir sorudur.

4. Soru: The Internet Ünitesine ait bir sorudur, soruda verilmiş olan bilgiler doğru analiz edilip, şıklar dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Dikkat ölçen bir sorudur.

5. Soru: Science Ünitesinin kelimelerini içeren bu soruda, verilen görseller analiz edilmeli ve şıklarla eşleştirilerek çözülmelidir. Science Ünitesi, 2. dönem ünitesi olsa da ünitenin içerdiği kelimeler hem daha önceki yıllarda hem de 1. dönem görülen ünitelerde öğrencilerin karşılaştıkları, bilmeleri gereken kelimelerdir.

MATEMATİK: DİKKAT GEREKTİREN SORULAR

Matematik Zümre Başkanı Necdet İpek: Yayınlanan örnek sorularını incelediğimiz zaman soruların tüm senenin müfredatını kapsadığını görüyoruz. Soru dağılımında kolay ve orta seviye soruların sıklıkta olduğunu söyleyebiliriz ancak dikkat gerektiren soru sayısı oldukça fazla. Ayrıca birim dönüştürme içeren soru olmasına rağmen bunları öğrencilerin bildiği göz önünde bulundurularak soruda gerekli dönüşümler verilmemiş. Geçtiğimiz senelerde yayınlanan örnek sorularda verildiğini görebiliyorduk. LGS’ de verilmeyeceği çıkarımında bulunabiliriz. 8. Sınıf konuları arasında olmamasına rağmen birim dönüşümleri uzunluk, alan ve hacim için mutlaka bilinmeli. 

  1. SORU : Sorumuz bir çarpanlar katlar konusu sorusu, iki çubuk belli uzunluklarda bölünmüş ve parça artmadığı belirtilmiş. Verilen şarta göre bir parçanın alabileceği en uzun değer soruluyor. Basit gibi görünen ancak dikkat gerektiren bir soru. 
  2. SORU : Sorumuz akıl yürütme gerektiren bir üslü ifade sorusu, tekerin tur sayısı maksimum olması için oranları minimumda tutmak doğru cevaba bizi götürüyor. 
  3. SORU : Sorumuz kareköklü ifadelerde bölme ve toplama işlemlerini aktif bir şekilde kullanmayı gerektiren bir soru. İstenen tüm kenarları bulup toplayarak kırmızı çizginin uzunluğunu buluyoruz.
  4. SORU : Veri analizinin şimdiye dek yayınlanan sorularına benzer bir soru, grafikler arasında geçiş yapmayı gerektiriyor. Sütun grafiğini kullanıp kararsız kalanların seçimlerinden tüm mesleklerin sayısını bulup en çok tercih edilen mesleğe ulaşabiliyoruz.            
  5. SORU : Sorumuz olasılık sorusu ancak dikkat gerektiren güzel bir soru, döngünün nasıl ilerlediği ve alt sıraya geçtiğinde nasıl devam edeceğine dikkat etmek gerekiyor. Kalan kumaş parçaları 3’ün katı olmadığı için artık olan parçanın hangi renk olduğu olasılık durumunu etkiliyor.
  6. SORU : Basit bir cebirsel ifade konusu çarpanlara ayırma başlığı sorusu. İşlem yükü çok olmayan kolay bir soru olarak değerlendirebiliriz.
  7. SORU : Basit sayılabilecek bir denklem sorusu, paydaları doğru şekilde eşitleyip parantezi dağıtırken terimlerin işaretlerine dikkat edilirse rahatlıkla çözülebilecek bir soru.
  8. SORU : Basit ancak dikkat edilmesi gereken bir eşitsizlik sorusu, en fazla 5 yolcu binmesi ve en fazla 2 yolcu inmesi ifadeleri istenen şartlara uygun şekilde kullanılırsa , en fazla yolcu sayısı için her durakta 5 yolcu bindirmek ve hiç yolcu indirmemek,  en az yolcu sayısı için her durakta 2’şer yolcu indirmek ve hiç yolcu bindirmemek bizi doğru cevaba götürecektir. 
  9. SORU : Sorumuz hem geometrik cisimler hem de üçgen konusu içeren güzel bir soru, takozun bir kenarını bulduktan sonra üçgende Pisagor kullanarak cevaba ulaşabiliyoruz, örnek soruların çözümünde de bu şekilde yapılmış ancak Pisagor yerine benzerlik kullanarak da doğru cevaba ulaşabiliriz.
  10. SORU : Sorumuz hacmi verilen tünelin uzunluğunu hesaplama sorusu, üslü ifade şeklinde verilen sayılara dikkat etmek ve doğru yazmak önemli. Ayrıca önemli bir konu olarak metre cinsinden verilen değerleri kilometre cinsinden cevapta istemiş ve birim çevirmeyi vermemiş. Daha önceki senelerde birim çevirmeyi sorunun sonunda parantez içerisinde verdiği durumlar oluyordu ancak bu sene bunu görmüyoruz. 

 

FEN BİLİMLERİ: KAZANIMA YÖNELİK SORULAR

Fen Bilimleri Zümre Başkanı Tuğba Ay: Örnek sorular oldukça kazanıma yönelik Türkçe okuduğunu anlama ve sorunun ne istediğini tam olarak anladıktan sonra doğru analiz etmeye yöneliktir.

1. SORU : Mevsimler ve iklim ünitesine ait gölge boyu sorusu verilerek kazanım kontrolü yapılmıştır. Soru kolay ölçeklidir.

2. SORU: DNA ve genetik kod konusuna ait görsel inceleme modeli içermektedir. Soruda dikkatli okuma becerisi ‘sadece’ kelimesi ile sorgulanmıştır. Şıklarda verilen yargıların hepsi doğru olmasına rağmen görsele göre yorum yapılması gereken bir sorudur.

3. SORU : Biyoteknoloji konusuna ait gen aktarımı sorusudur. Orta düzeyde konuyu anladığını doğru ifade etmesi gereken, düzgün Türkçe hakimiyeti gerektiren bir sorudur.

4. SORU: Katı basınca konusunu aittir. Katı basıncının bağlı olduğu değişkenleri kontrollü deney yaparak sorgulayan analitik düşünme becerisi gerektiren kolay bir sorudur.

5. SORU : Sıvı basınç konusunu aittir sıvı basıncının bağlı olduğu değişkenleri kontrol etmek amacıyla seçilecek düzenekleri belirlemeye yönelik kolay bir soru dur.

6. SORU :  Periyodik tablo konusuna aittir atom numaralarına göre elementlerin bulunması gereken yeri kesinlik ifadesi ile soran soru kazanım kontrolü yapmaktadır.

7. SORU : Asit-baz konusuna aittir. Yapılan deneyde asit-baz ayırıcı ile belirlenen düzeneklerin PH değerleri hakkında tahminde bulunulması istenmiştir. Kolay bir kazanım sorusudur .

8. SORU : Basit makineler konusuna aittir. Soruda verilen çıkrığın çalışma prensibine ait hakimiyet önemlidir. Kuvvet kazancının en fazla olması için çıkrık kolunun uzunluğunun arttırılması gerektiği bilgisi sorgulanmıştır.

9. SORU : Besin zinciri konusunu aittir. Besin zincirinde bulunan canlılar ile ilgili bilgiler verilmiş ve bu besin zincirinin oluşturulması istenmiştir. Kolay bir kazanım sorusudur.

10. SORU: Elektriklenme konusuna aittir. Etki ile elektriklenme durumunda resimlerde meydana gelen yük durumları sorgulanmıştır .

 

 

 

 

 

 

18-11-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş