2025 LGS kılavuzu: Neler değişti? Nasıl başvuru yapacaksınız?

15 Haziran’da yapılacak ve yaklaşık 1 milyon 8’nci sınıf öğrencisinin katılımı beklenen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvuru ve sınav kılavuzu çıktı. LGS başvuruları 2-11 Nisan tarihleri arasında alınacak. Sınava giriş belgeleri 4 Haziran’da yayımlanacak. Sınav zaten 15 Haziran’da sınav sonuçları ise 11 Temmuz’da açıklanacak. Geçen seneye göre 13 günlük bir gecikme olacak. Elbette bu durum devlet okulları için tercih Türk ve yabancı özel liseler için de ön kayıt döneminin çakışması anlamına gelecek.
Hatırlayacağınız gibi MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 22 Şubat 2025 tarihli bir değişiklik yapıldı ve “Proje okullar” tanımı kaldırıldı, yalnızca sınavla öğrenci alan liseler tanımı kaldı. Kılavuza baktığımızda ise sınavla öğrenci alacak liseler arasında proje okullar tanımı yer alıyor. Bunu bakanlığa sorduğumuzda aldığımız yanıt “teknik bir düzenleme yapıldı, yeni çıkacak yönetmelikte bu yazılacak, proje okullar devam edecek” oldu.
İKİ OKUL TÜRÜ AYRILMIŞ
Yine geçen seneye göre bir değişiklik ise Proje Okullar tanımı içinde yer alan Anadolu Liseleri ile Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin ayrı olarak belirtilmesi olmuş. Bu iki okul türü de “proje okullar” içinde yer alıyordu.
Şöyle ki; 2024 kılavuzunda sınavla öğrenci alacak liseler tanımı şu şekildeydi: “Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları.”
2025 kılavuzunda ise şöyle deniliyor: “Merkezî Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Proje Okulları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları.”
NASIL BAŞVURU YAPILACAK?
Sınava katılım isteğe bağlı olduğu için başvurular belirlenen 2-11 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda https://eokul.meb.gov.tr/ adresinden yapılacak. Elbette başvuruyu veliler yapacak. Okullarınızdan bu başvuruyu yapabilirsiniz. Başvuru belgesinin onaylanması gerekiyor. Okul müdürlükleri bu belgenin iki nüsha olarak çıkışını alacak, mühürleyip, onaylayacak ve birini size verecek, bunu saklayın.
4 Haziran’da yayımlanacak fotoğraflı sınava giriş belgelerini de okullarınızdan alacaksınız. Bu okul müdürlükleri tarafından onaylanıp, mühürlenen sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Sınav geçen yıl olduğu gibi devlet okullarında yapılacak.
SINAV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ
Bu arada mücbir sebepten (nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi) başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgeler ile sınava girmek istedikleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine 10 Haziran 2025 tarihine kadar başvuru yapacaklar.
SINAV SORULARI NASIL OLACAK?
Sınav, 8’inci sınıf öğretim programlarını esas alacak ve aynı günde iki oturum hâlinde yapılacak. Kılavuzda sınav sorularının nasıl olacağı şu ifadelerle anlatılıyor: “Her alan için 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır:”
ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR
Sorular çoktan seçmeli olacak ve toplam 90 soru sorulacak. Birinci oturum saat 09.30’da başlayacak, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika olacak. Bu oturumda öğrencilere 20 Türkçe, 10’ar TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru yöneltilecek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler ise süre 60 dakika olacak. Bu öğrenciler sınavdan 15 dakika erken çıkacak.
45 dakikalık bir aranın ardından ise 11.30’da sayısal oturum başlayacak. 20’şer Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru yöneltilecek. Bu bölümün süresi de 80 dakika olacak.
4 AYRI KİTAPÇIK KULLANILACAK
Sınavda kopyayı engellemek için bu yıl da 4 farklı kitapçık kullanılacak. Soruların dizilişi kitapçıklarda farklı olacak. Her sorunun 4 seçeneği olacak.
SAAT 09.00’DA SINAV YERİNİZDE OLUN
Öğrencilerin sınav yerlerinde saat 09.00’da olmaları gerekiyor. Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen öğrenciler sınava girebilecek ama ek süre verilmeyecek. Sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkamayacak.
YANINIZDA OLMASI GEREKENLER
Öğrencilerin sınava girabilmeleri için yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi (geçerlilik süresi dolmamış T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı, pasaport, KKTC vatandaşları için fotoğraflı ve kimlik numaralı KKTC kimlik kartı, yabancı uyruklu öğrenciler için geçerliliği devam eden ve ülkeye giriş çıkış amacıyla yetkili makamlarca verilen izin süresi (vize) dolmamış pasaport, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ile bunların kanuni mirasçılarına ait mavi kart) olması gerekiyor. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi ile sınava girebilecek.
Öğrencilerin yanında en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi olacak. Sınava girerken yanınızda bandajı çıkarılmış plastik şişede su getirebileceksiniz.
NELER YASAK OLACAK?
Sınavda öğrencilerin yanlarında getirebilecekleri ile ilgili değişiklik de göze çarpıyor. Bu seneye kadar öğrenciler yanlarında kalem, kalemtraş, silgi, pet şişede bandajı çıkarılmış su getirebiliyordu. Ayrıca öğrenciler doktor daporuyla belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) ile de girebiliyordu. Bu bölüm sınav görevlileri için de belirtilmiş. Yani onlar da doktor raporuyla bunları yanlarında taşıyabilir.
Dikkat çeken ise öğrencilerin de sınav görevlilerinin de yanlarında getireceklerine ilişkin ek eşyalar. Bu bölüm YKS için getirilmesine izin verilenlerle aynı. Şöyle sıralanıyorlar: Anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartları, kâğıt para, alyans (13-14 yaşında çocukta evli olduğunu göstermek için takılan alyans olamayacağına göre bu sınav görevlileri içindir), bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su, şeffaf numaralı gözlük ve basit pirsing. Bunun dışında saat, elektronik anahtarlık, yüzük, kolye falan yasak.
İŞARETLEMELERDE DİKKAT
Sınavda işaretleyip vazgeçtiğiniz cevabı iyi silmeniz gerekiyor. Çünkü birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi veya değiştirilmek istenen cevabın işaretlemesi tamamen silinmeden yeni bir işaretleme yapılması hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendiriliyor.
Örnek işaretlemeye uygun yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soru boş bırakılmış olarak kabul ediliyor.
Ayrıca cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmıyor.
Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecek.
SINAV İTİRAZLARI NASIL YAPILACAK?
Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların MEB sitesinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 takvim günü içinde ÖDSGM resmî internet sayfasında (https://odsgm.meb.gov.tr) yer alan e-İtiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek. Bunun için ilgili bankalara 50 TL yatırmak gerekiyor. 10 gün içinde de dava açılabiliyor.
DEVLETTE TERCİH ÖZELDE KAYITLAR ÇAKIŞIYOR
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi devlette tercih dönemi ile aralarında yabancı özel liselerinde de olduğu LGS puanıyla öğrenci alan özel öğretim kurumlarında önkayıt-kayıt dönemi çakışacak. Devlet okulları için LGS tercihlerinin alınacağı 14-24 Temmuz tarihleri özel okullar için de aynı tarihte olacak.
İŞTE LGS TAKVİMİ
11 Temmuz 2025: Merkezî Sınav Puanlarının İlanı
11 Temmuz 2025: Tercihlere Esas Kontenjan Tablolarının İlanı
14-24 Temmuz 2025: Özel Ortaöğretim Kurumlarının Kayıt İşlemleri ile Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Okulların İşlemlerinin ve Kayıtlarının Tamamlanması
14-24 Temmuz 2025: Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması
4 Ağustos 2025: Yerleştirme Sonuçlarının ve Boş Kontenjanların İlan Edilmesi
4-6 Ağustos 2025: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
8 Ağustos 2025: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı
8-12 Ağustos 2025: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
14 Ağustos 2025: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı
15-21 Ağustos 2025: Boş Kalan Kontenjanlara, Hiçbir Yere Yerleşemeyen Öğrenciler İçin İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması
22 Ağustos 2025: İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması
1-4 Eylül 2025: Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması
5 Eylül 2025: Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi
18-03-2025