2025 LGS: Nasıl hazırlanmak gerekiyor?
15 Haziran’da yapılacak olan ve yaklaşık 1 milyon 8’nci sınıf öğrencisinin katılması beklenen Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için artık geriye sayım başladı. Bu sınava nasıl hazırlanmak gerekiyor? Bu sorunun yanıtını Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Ortaokul Bölüm Başkanları şöyle veriyor:
TÜRKÇE: ANLAM BİLGİSİ KONULARINA YOĞUNLAŞMA
Türkçe dersinde başarıyı artırmak için anlam bilgisi konularına daha çok yoğunlaşılmalı ve bu konulara ilişkin testler süre dahilinde bol bol çözülmelidir. Anlayarak okuma hızı artırılmalı ve farklı soru sitilleri ile çalışma sürdürülmelidir. Süre dahilinde soruların çözülmesi ve çözülemeyen sorularla ilgili geri bildirimlerde bulunulması başarının artmasını önemli ölçüde destekleyecektir. 1. dönem konu kapsamında yer alan dil bilgisi konularında sıklıkla genel tekrar yapılması ve sonrasında konu bazlı soruların çözülmesi konu tekrarı ve eksik giderilmesi için doğru bir yöntem olur. Konu tekrar testleri dışında genel tekrar testleri de çözülmeli ve konuların büyük bir kısmı işlendikten sonra da deneme sınavlarına yer verilmelidir. Öğrencilerin çalışmalarında kavram haritaları, kısa notlar, balık kılçığı yöntemlerine yer vermesi çalışılan konunun öğrenciler tarafından daha da iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Öğrencilerin MEB’in geçmiş yıllarda yayımladığı ve bu yıl yayımlamış olduğu tüm çalışma kaynaklarını (örnek sorular, çalışma fasikülü, kazanım testleri vb.) eksiksiz bir şekilde çözmesi sınava hazırlık sürecinde oldukça önemlidir.
MATEMATİK: TEKRARIN ÖNEMİ
1.dönem sonlanırken LGS’ ye hazırlanan bir öğrencinin matematik dersi için önceliklendirmesi gereken çalışma, 1.dönem konularını baştan tekrar etmesidir. LGS’ nin soru dağılımları incelendiğinde matematik sorularının yaklaşık %60-70’inin ilk dönem konularından geldiği görülmektedir. Bu tekrar dönemi genel tekrar testleri çözerek veya konu kapsamı uygun denemeler çözülerek geçirilebilir. Böylece hızlı geçecek ikinci dönemde de yeni öğrenilen konulara daha fazla pekiştirme zamanı ayrılabilir. İkinci dönemde de yine deneme çözme aracılığı ile ilk dönem konularına dönüşler yapılmalı, bir eski konu ve bir yeni konu eşlemesi sağlanarak sarmal bir çalışma sistemi takip edilmelidir. Matematiğin olmazsa olmazı ise “yapamadığın sorulara dönmek” her çalışma döneminde, gerek testlerde gerek denemelerde önceliğini ve önemini koruyan bir tekniktir. Yapamadığımız soruların konusu, kazanımı; tekrar veya pekiştirme çalışmalarımıza yön vermelidir.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: KRONOLOJİNİN ÖNEMİ
Öğrencinin bu derse çalışırken yaşanan olaylar arasındaki neden sonuç bağlantısını kurabilmesi için kronolojik sıraya uygun çalışması tavsiye edilebilir. Okuduğunu anlama ve yorumlama becerisi için dönemi yansıtan kitapların okunması, özellikle Nutuk okunması önemlidir. Bununla birlikte dersimiz kapsamında kavram bilgisi, okuduğunu anlama için çok önemlidir. Kavram çalışmalarının yapılması, bol okuma ile gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra dönemi yansıtan filmler, belgeseller izlenebilir. Böylece okunan bilgiler görselleştirilerek uzun süreli bellekte kalması sağlanacaktır. Ayrıca geçmiş yıllarda soru gelmemiş olsa bile sınav müfredatı kapsamındaki her ünitedeki her konu çalışılmalıdır. Öğrenci tüm konulara hakim olarak sınava girmelidir.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: ÖNCE KONU SONRA TESTLER
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine hazırlanan öğrenciler öncelikli olarak belirli bir çalışma programı oluşturmalı ve her konuyu düzenli olarak tekrar etmelidir. Bu sayede 8. Sınıf müfredatına dair herhangi bir konu eksiği kalmayacaktır. Sonrasında konu ile ilgili pekiştirme testleri çözerek öğrendiklerini kalıcı hale getirmelidir. Ayrıca, öğrendikleri konularla ilgili farklı soru tiplerini çözmek, bilgilerin pekiştirilmesini sağlar. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları daha çok yorum yapabilme, analiz etme ve çıkarım yapabilme becerilerini ölçmektedir. Bu nedenle öğrencilerin okuduğunu anlaması ve doğru yorum yapabilmesi için kitap okumaları oldukça önemlidir. Çözülen testlerde yanlış yapılan soruların çözümlerine mutlaka bakılmalıdır.
FEN BİLİMLERİ: KONU PEKİŞTİRMELERİ YAPILMALI
Fen bilimleri dersi 8. sınıf müfredatında yer alan konu ve kazanımlar öğrenildikten sonra belirli periyotlarla tekrar edilerek pekiştirme yapılmalıdır. Bilgi eksiklikleri varsa mutlaka giderilmelidir. Anlaşılmayan konularla ilgili deney ve etkinlik videoları izlenebilir. Bu tarz görsel çalışmalar öğrenmeyi kolaylaştırırken bilgilerin daha kalıcı hale gelmesini sağlar.
LGS sınavında öğrencilerin başarılı olmaları için soru çözmeleri gerekir. Fen bilimlerine ait sorular çözülürken metindeki önemli kısımların altı çizilmelidir. Örneğin sorulardaki eşit, artar, azalır, değişmez, özdeş, kesinlikle gibi kelimelere ve sorulardaki görsellere dikkat edilmelidir. 2. dönemde öğrencilerimiz deneme sınavlarına ağırlık vermeli ve süreyi doğru kullanmayı öğrenmelidir. Sınavda yapamadığı veya yanlış yaptığı soruların çözümlerini öğrenmelidir. Böylece öğrenci eksikliklerin giderilmesini sağlayarak başarısını artıracaktır. Ayrıca öğrencilerimiz mutlaka kitap okumalıdır. Öğrencilerimiz sınav öncesi MEB tarafından yayımlanan örnek soruları ve soru kaynaklarını da mutlaka çözmelidir.
İNGİLİZCE: DİYOLOG VE OKUDUĞUNU ANLAMA
LGS İngilizce sorularında ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve karşılıklı konuşma/ diyalog sorularına yer verildiği için öğrencilerimiz çıkacak diyalog ve okuduğunu anlama sorularını dikkatle okurlar ise bu soruları rahatlıkla çözebileceklerdir. Bu anlamda, İngilizce soruları dilbilgisinden çok sözcük bilgisini ölçen bir sınav niteliğindedir. İlk Dönemde üzerinde yoğunlaşılan sözcük bilgisi ve bu sözcüklerin geçtiği paragraf ve/veya diyalog çalışmalarına ağırlık verilerek tablo ve/veya grafik okuma çalışmaları ile öğrenilenler pekiştirilmelidir. Ayrıca, soru köklerinde yapı eki olarak NOT (olumsuzluk eki)ın sınavlarda kullanıldığı görülmektedir. Bu anlamda soruların doğru olarak okunması ve istenilen bilginin olumlu mu olumsuz mu olduğu soru kökünde ve şıklarda aranmalıdır. Soruda doğru olmayanı yani yanlışı bulmaya yönelik yapılacak konu kazanım çalışmaları sınava hazırlanırken çok önem taşımaktadır. Öğrenciler eksik olduğu konulara göre extra çalışmalar yapmalı ve deneme testlerinden aldıkları sonuçların öz değerlendirmesini yaparak kendileri ile yarışmalılardır.
Tüm bunları yaparken zaman yönetiminde kendisini zorlayan anları görmeli ve buna yönelik becerilerini geliştirmelilerdir.
09-01-2025