Arama sonuçları

3 bin öğrenci YÖK bursuyla okuyor

3 bin öğrenci YÖK bursuyla okuyor

3 bin öğrenci YÖK bursuyla okuyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öncelikli alanlarda doktora yapan araştırma görevlilerinin tez çalışmalarına ve yurtdışında araştırma amaçlı doktora yapanlara yönelik iki farklı burs programı başlatmıştı. İşte bu iki fark burs programından yararlananların sayısı 3 bin 314'ü buldu.

3 BİN ÖĞRENCİ YÖK BURSUYLA OKUYOR

YÖK'ün "Gelecek 10 yıl için güçlü nesiller yetiştirme" sloganı ile 2016'da yaşama geçirdiği, öncelikli 100 alanda öğretim üyesi ihtiyacını karşılamaya yönelik kurguladığı 100/2000 YÖK Doktora Burs Programı devam ediyor. Programa her çağrı döneminde 2 bin öğrenciye YÖK burs veriyor. Bu burs programından şimdiye kadar 3 bin 220 kişi yararlandı. Program kapsamında verilen burs desteği YÖK'e tahsis edilen bütçeden sağlanıyor.

YURTDIŞINDA ARAŞTIRMA YAPANLARA DESTEK

"Araştırma Görevlileri için Yurt Dışı Araştırma Bursları (YÖK -YUDAB)"ise bu yıl ilk kez başlatıldı. Bu kapsamında, doktora tez aşamasında olan araştırma görevlilerinden burs koşulunu sağlayanlardan 94 araştırma görevlisine burs sağlanıyor. 

YÖK-YUDAB programı kapsamında yılda 400 araştırma görevlisinin desteklenmesi planlanıyor.

HER ÜLKEDE ARAŞTIRMA YAPMA ŞANSI VAR

Program ile Türk yükseköğretiminin kalite boyutuna ve uluslararası görünürlüğüne de katkıda bulunulması amaçlanıyor. Program kapsamındaki öğrenciler, doktora tez çalışmalarının bir bölümünü dünyanın saygın üniversitelerinde yapacak.

Bu yılki YUDAB programından yararlanma hakkı kazanan araştırma görevlileri şu ülkelerdeki üniversitelere gidecek: Almanya, Amerika, Avustralya, Belçika, Çin, Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada ve Rusya.  Araştırma görevlileri bu üniversitelerde doktora tezleriyle ilgili 6 ay ile 1 yıl arasında araştırma yapacaklar.

Bu program kapsamında verilen burs desteği de YÖK'e tahsis edilen bütçeden sağlanacak.

ÖNCELİKLİ ALANLARDA DOKTORA BURSU

 

YÖK'ün 100/2000 ve YÖK YUDAB ismiyle başlattığı doktora burs programlarından yararlananlar ise şu alanlarda araştırma yapıyor: Savunma bilişimi modelleme ve simülasyon. Mikro ve nanoteknoloji. Aşı. Afet tıbbı. Hidrojen ve yakıt pilleri. Sensör teknolojileri. İklim değişikliği. Milletlerarası hukuk. KBRN. Hava ve uzay araçları tasarımı. Mekatronik uluslararası güvenlik ve terör. Kutup çalışmaları. Deniz hukuku. Robotik, yapay zeka ve makine öğrenmesi. 

DOKTORALI İNSAN GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, doktora burslarına ilişkin şunları söyledi:

Kalkınmış ülkelerde doktoralı insan sayısı yüksek. Çin'de 1000 kişiye 2,2; Amerika'da 1000 kişiye 1,7; Avrupa Birliği ülkelerinde 1000 kişiye 1,5 doktoralı kişi düşerken, Türkiye'de bu oran 1000 kişiye 0,4.

Türkiye'nin kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamasını yükseltmek için doktoralı insan gücünün artırılması gerekiyor. Biz de bu bağlamda, '1000/1' hedefini koyduk. Yani 1000 kişiye 1 doktoralı kişi. Buradaki maksadımız aslında endüstriye de sanayiye de bir doktoralı iş gücü, doktoralı insan gücü kazandırmak."  

Saraç, seçilen 100 doktora alanının, 2013'ten itibaren dünya bilim literatürüne katılan "Yükseköğretimde Akıllı Uzmanlaşma" çalışmaları ve onlarca bilim insanının fikrinin alınarak kararlaştırıldığını bildirdi. Saraç, bu kavramın esas gayesinin, 21. yüzyılda öne çıkan yüksek teknoloji, inovasyon ve gerekli insani ve sosyal değerlerin çalışmalarını ve araştırmalarını üretmek ve ülkeye bu alanda bilim insanı kazandırmak olduğunu anlattı.

Saraç şöyle konuştu:

"Ülkemizin ihtiyacı olan 100 alanda 2000 öğrenci, YÖK bursu ile Türkiye'nin güçlü üniversitelerinde doktora yapıyor. Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de öğrencilerin çalışmalarında gösterdiği başarıyı ve akademik performanslarını dikkate alarak, eğitimleri boyunca özellikle araştırma kavramına yönelik olarak, kendilerine özgün olanaklar sunmaya çalışıyoruz."

 

11-11-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş