Arama sonuçları

4.0 karşılığı: Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye

4.0 karşılığı: Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye

4.0 karşılığı: Milli Teknoloji Hamlesi ve Djital Türkiye. CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet sisteminin 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaÅŸtığını bildirdi. 

Oktay, AÄŸrı Ä°brahim Çeçen Üniversitesi'nde düzenlenen "YükseköÄŸretimde Dijital DönüÅŸüm Projesi Tanıtım Toplantısı"nda konuÅŸtu. Oktay, dijital dönüÅŸüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman öncü olan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın selamlarını katılımcılara ileterek konuÅŸmasına baÅŸladı.

Oktay, 21. yüzyılın baÅŸlarından itibaren bilim ve teknolojinin iç içe girmesinin devletlerin de politikalarını bilim ve teknolojiye endekslemesine neden olduÄŸunu anlattı.

4.0 KARÅžILIÄžI: MÄ°LLÄ° TEKNOLOJÄ° HAMLESÄ° VE DÄ°JÄ°TAL TÜRKÄ°YE

Oktay, dünyada yapay zeka, artırılmış sanal gerçeklik ve kuantum gibi alanlarda yeni teknolojik ilerlemelerin konuÅŸulduÄŸunu anlattı. Oktay, ÅŸöyle dedi:

"Almanya'da Endüstri 4.0, Japonya'da Toplum 5.0, ABD'de 4. Devrim gibi adlar verilen bu dönemin ülkemizdeki karşılığı Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye'dir. Veri üretiminden güvenliÄŸine, savunma, saÄŸlık, eÄŸitimden biliÅŸim teknolojilerine kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Bu sorumluluklarımızın bilinciyle tüm bu süreçlerin gerektirdiÄŸi mevzuat çalışmalarını da yaparak, ülkemizin dijitalleÅŸme standartlarını belirliyoruz."

EKONOMÄ°YE KATKISI NE OLACAK?

Oktay, Dünya Ekonomik Forumu'nun hesaplarına göre gelecek 10 yılda dijitalleÅŸmenin, dijital dönüÅŸümün ekonomiye etkisinin yaklaşık 100 trilyon dolar tutarında olacağını dile getirdi.

Oktay, bu çerçevede, Türkiye'nin dönüÅŸüm alanında rekabetçi konuma gelmesi için tam bir seferberlik halinde yerli ve milli teknolojileri geliÅŸtirmeye gayret ettiklerine dikkati çekti. Oktay, bu gayretlerde üniversitelerin öncü rol üstlenmelerinin ve önden gitmelerinin gerektiÄŸini aktardı. 

BÜROKRASÄ°NÄ°N AZALTILMASI Ä°ÇÄ°N

Kamu, özel sektör ve toplumsal hayatın her aÅŸamasında dijitalleÅŸmenin saÄŸlanabilmesinin öncelikli hedef olduÄŸunu vurgulayan Oktay, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu doÄŸrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığımız ve CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisimiz ve TÜRKSAT gayretli çalışmalar yapmaktadır. Kamu hizmetlerinde bürokrasinin azaltılması, CumhurbaÅŸkanlığı yönetim sistemimizin en önemli yapı taÅŸlarından birisidir. 

Bürokrasinin azaltılmasını ve kamuda iÅŸlerin ÅŸeffaf hale getirilmesini saÄŸlayacak e-Devlet sistemini iyi bir noktaya taşıdık. VatandaÅŸlarımıza, özel sektöre ve kamunun kendi içinde verdiÄŸi hizmetlerin çok büyük bir bölümünü e-Devlete entegre ettik. Bugün 511 kurumun 4 bin 261 iÅŸlemi e-devlet kapısı üzerinden gerçekleÅŸtirilebilmektedir. e-Devlet sistemi 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaÅŸmıştır. E- Devlet Versiyon 1.0'ı yüzde 90'ın üzerinde tamamladık. Yıl sonunda ilk versiyonu tamamlayacağız. Önceden ilan ettiÄŸimiz bir olaydı. Biz söz verirsek yaparız. Bugün de yine basit gibi gözüken elektrik, su, doÄŸal gaz ve telefon abonelikleri... Artık bugün itibarıyla tüm abonelik iÅŸlemlerinin e-Devlet üzerinden sunulmasına baÅŸlıyoruz. VatandaÅŸlarımız oturdukları yerden internet yoluyla abonelik iÅŸlemlerini yapabilecektir. Pilot çalışmalarına baÅŸladık ve inÅŸallah bunu tüm illerimize de çok hızlı bir ÅŸekilde de yaymış olacağız. Tüm vatandaÅŸlarımıza hayırlı olsun."

BEYAN ESASLI HÄ°ZMETE DOÄžRU

Oktay, devlet olarak vatandaşın beyanını esas alan, belgesiz ve hızlı hizmet sunumuna odaklandıklarını bildirdi.

Bundan sonraki aÅŸamada kamu hizmetleri sisteminin bütününü akıllılaÅŸtırmaya, yani kamuda dijital dönüÅŸüm için, dijital Türkiye'yi tüm boyutlarıyla gerçekleÅŸtirmeye yönelik adımları attıklarını anlatan Oktay, bu alanda CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi ve tüm bakanlıkların üzerlerine düÅŸeni yaptığını, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatlarıyla, bu süreci çok yakından takip ettiklerini ve yönettiklerini kaydetti.

BÄ°LGÄ°LER ÖZENLE KORUNUYOR

Dijital dönüÅŸümle birlikte kamunun ürettiÄŸi ve uhdesinde olan hiçbir belgeyi vatandaÅŸtan talep etmeden sadece vatandaşın beyanını esas alarak hizmet vereceklerine dikkati çeken Oktay, ÅŸunları kaydetti:

"Öncelikle kamudaki tüm sistemlerin birbirleriyle tam olarak entegrasyonunu tamamlayıp, sonrasında yapay zeka dahil tüm ileri teknolojileri etkili bir ÅŸekilde uygulayarak kamuda etkinliÄŸi artıracağız. Tabii bütün bunların hayata geçirilmesinde güvenlik olmazsa olmazımızdır. Verilerin kolaylıkla bize karşı kullanılan bir silaha dönüÅŸebileceÄŸinin bilincindeyiz. Bu nedenle veri mahremiyetine büyük önem veriyor, vatandaÅŸlarımızın verilerini, bilgilerini özenle korumaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, ulusal aÄŸ ve bilgi güvenliÄŸinin saÄŸlanmasına dönük çalışmalar yaparak veri altyapılarının korunmasını da saÄŸlıyoruz. Siber güvenlik olmazsa olmazımızdır. Üniversitelerimizi bu alanda da öncü olmaya ve çalışmalarıyla daha fazla katma deÄŸer üretmeye davet ediyorum."

18-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ