Arama sonuçları

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde protesto var

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde  protesto var

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde  protesto var. Türkiye'de Öğretmenler Günü kutlamaları 24 Kasım'da yapılıyor. Ancak birçok ülke için Öğretmenler Günü olarak 5 Ekim kabul ediliyor.

5 Ekim birçok ülke için Öğretmenler Günü olarak kabul ediliyor. Nedeni ne gelince;

5 Ekim tarihi 1966 yılında Paris'te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler Arası Özel Konferansı"'ndan sonra UNESCO temsilcileri ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi"'ni oybirliği ile kabul edildi.  Bu yüzden 5 Ekim'in Öğretmenler Günü olarak kutlanması hem UNESCO hem de ILO tarafından tavsiye ediliyor.

ÖĞRETMENLER MEB ÖNÜNDE EYLEMDE OLACAK

Eğitim Sen ise 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’nin gündemine göre eş zamanlı olarak kutluyor. Bu yıl ise eğitimciler 5 Ekim'de saat 10.30'da Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yapacak.  “Güçlü ve Demokratik Bir Toplum İçin Öğretmenlere Değer Ver, Statülerini Geliştir” sloganı ile buluşacak olan öğretmenler eylemde sözleşmeli öğretmenlik, proje okullar yönetmeliği, norm kadro öğretmenleri ile proje okullarda 8 yılını dolduran yönetici ve öğretmenlerin resen başka kurumlara atanması, ihraç ve soruşturmalar protesto edilecek.

28 BİN ÖĞRETMEN İHRAÇTA 20 BİNİ SORUŞTURMADA

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 28 bin öğretmen meslekten ihraç edildi. 20 binden fazla öğretmen de soruşturma nedeniyle açığa alındı.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GELDİ

5 yıl aradan sonra KHK ile sözleşmeli öğretmenlik uygulaması yine geldi. İlk olarak 15 bin öğretmen KPSS ile ÖABT sonuçlarına göre mükalata çağrıldı ve atanacaklar belirlendi. Ardından da dershane öğretmenlerinden 5 bini sadece mülakat ile sözleşmeli öğretmen olarak seçildi. Bu öğretmenlerin atamaları 10 Ekim'de yapılacak. Sözleşmeli öğretmen 6 yıl atandığı okuldan ayrılamayacak. Eş özrü tayini hakkını kullanamayacak. Birer yıllık sözleşmelerle görev yapacak.

40 BİN NORM KADRO FAZLASI ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRİYOR

Bu arada soruşturma ve ihraçlar ile oluşan öğretmen açığını kapatmak için geçtiğimiz ay yayımlanan genelge eğitimcilerin tepkisini çekti ve yargıya taşındı. Buna göre okullarda norm kadro fazlası olan 40 bin öğretmen yer değiştirme için tercih yapma zorunda bırakıldı. Bu öğretmenler öğretmen açığı olan kurumlara tercihlerine yerleşemez ve tercih yapmazlarla resen atanacak.

PROJE OKULLARDAN 1187 ÖĞRETMEN AYRILIYOR

Yine eylül ayında çıkarılan ve Proje Okullar Yönetmeliği olarak nitelendirilen uygulama da tepki çekti. 2014 yılında MEB bir yasa hazırladı ve yasalaşan bu düzenlemeye göre Türkiye'nin en köklü gözde okulları proje okul ilan edildi. Aralarında Kabataş Erkek, İstanbul Erkek gibi en yüksek puanlı okulların yer aldığı proje okullara bu yasa ile yönetici ve öğretmen atamaları yönetmelikler dışına çıkarıldı. Bu okullara artık sadece bakan oluru ile müdür ve öğretmen atanmasının yolu açıldı. Geçen ay yayımlanan yönetmelikle bu okullara akademisyenlerin müdür olarak atanması ve ders vermelerinin de önü açıldı. Aynı yönetmelik aynı okulda 8 yılını dolduran tüm öğretmen ve yöneticilerin de başka okullara atanmasını öngörüyordu. Bu okullarda 1187 öğretmen 8 yılını doldurduğu için ayrılmak zorunda kaldı. Eğitim sendikaları ise hem norm kadro fazlası öğretmenlerin hem de proje okulların öğretmen ile müdürlerinin yer değiştirmek zorunda bırakılmasına ilişkin dava açtı. Eğitim Sen'in proje okullar yönetmeliği ile ilgili açtığı dava Danıştay'dan Anayasa'ya aykırı maddeleri olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

 

05-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş