Arama sonuçları

50 bin doların üzerinde burs aldı, Rice Üniversitesi'nde okuyacak

50 bin doların üzerinde burs aldı, Rice Üniversitesi'nde okuyacak

Ä°zmirli 17 yaşındaki üstün zekalı Bartu Çitci, ABD'nin bilim ve uzay araÅŸtırmalarıyla ünlü Rice Üniversitesi'nin mühendislik fakültesinden burslu eÄŸitim için davet aldı.

Bir kamu kurumunda memur olarak görev yapan Nilüfer-Ä°lker Çitci çiftinin oÄŸulları Bartu Çitci'nin 150 IQ puanı ile üstün zekalı olduÄŸu henüz ilkokul 3. sınıftayken tespit edildi.

BÄ°LSEM'DE ÖÄžRENCÄ°

Özel yetenekli öÄŸrencilerin eÄŸitim aldığı Ä°zmir Bilim ve Sanat Merkezine (BÄ°LSEM) kabul edilen Çitci, farklı ilkokul ve ortaokuldaki eÄŸitimleri sırasında da TÜBÄ°TAK'ın bilim olimpiyatlarında dereceler elde etti.

29 Mayıs Okulları Bornova Kampüsü 12. sınıf öÄŸrencisi Çitci, öÄŸretmenlerinin de teÅŸviki ile "bilgisayar ve yazılım" alanında üniversite eÄŸitimi almaya karar verdi.

Çitci, yapay zeka, sinir aÄŸları ve nesnelerin interneti ile ilgili bir yazılım programına YaÅŸar Üniversitesi yüksek lisans öÄŸrencileriyle imza attı.

Ailesi ve okulunun da desteÄŸiyle ABD'deki üniversitelerle iletiÅŸime geçen Çitci, matematik ve yazılım alanındaki baÅŸarıları, sanat ve spora olan ilgisi sayesinde Rice, Michigan, Massachusetts, Ohio ve Arizona üniversitelerinden burslu eÄŸitim için kabul aldı.

Yıllık eÄŸitim ücreti 50 bin doların üzerinde olan ve bilim ile uzay çalışmalarında dünya çapında üne sahip Rice Üniversitesi'ni tercih eden Çitci, Houston kentindeki eÄŸitim kurumunda bilgisayar ve yazılım mühendisliÄŸi alanında ilerleyecek.

ÜLKEME DÖNECEĞİM

Bartu Çitci, AA muhabirine, BÄ°LSEM'deki destekleyici eÄŸitimi sırasında aldığı bilgisayar dersini çok zevkli bulduÄŸunu belirtti.

Robotik çalışmalara ilgi duyduÄŸunu ifade eden Çitci, ÅŸöyle dedi: "Çok hoÅŸuma gitti. 'Bu çok eÄŸlenceli, ben bunu yaparken yorulmuyorum. Yapmaktan zevk aldığım bir iÅŸ ve bana iÅŸ gibi gelmiyor.' dedim. O zamandan beri o hayalimin peÅŸinden koÅŸuyorum. Hedefime ÅŸimdilik ulaÅŸtım. Yeni hedefi orada bulmam gerekiyor diye düÅŸünüyorum belki akademiye giderim belki Silikon Vadisi'ne çalışmaya giderim. Kesinlikle ne zaman olur bilmiyorum ama Türkiye'ye dönmeyi düÅŸünüyorum. Vatanıma geri dönerim, evim burası."

HAYALLERİNİN PEŞİNDE KOŞTU

Okulun müdürü Mustafa Akkaya da yurtdışındaki üniversitelere öÄŸrencilerinin her yıl kabul edildiÄŸini, çalışkanlığı ve baÅŸarısıyla örnek olan Bartu Çitci'nin bu baÅŸarıyı bir adım ileri taşıdığını aktardı.

Baba Ä°lker Çitci de ilkokul öÄŸretmeninin dikkati sayesinde 3. sınıftayken Bartu'nun özel ve üstün zekalı bir öÄŸrenci olduÄŸunun fark edildiÄŸini söyledi.

Anne Nilüfer Çitci ise Bartu'nun bilgisayarın yanı sıra müzik ve sporda da baÅŸarılı olduÄŸunu söyleyerek, "BaÅŸarıyı elde edebilmek için çok çabaladı, hedefledi. Sonrasında istediÄŸi yere ulaÅŸmış olmasından bir anne olarak çok mutluyum" dedi.

03-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ