Arama sonuçları

65 bin öğrenci için yerleştirme kılavuzu yayımlandı

65 bin öğrenci için yerleştirme kılavuzu yayımlandı

667 sayılı KHK ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilme işlemlerine yönelik kılavuz ÖSYM'nin sitesinde yayımlandı. 23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencileri Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına aşağıdaki usul ve esaslar doğrultusunda ÖSYM tarafından yerleştirilecek.   

Kapatılan üniversitlerde öğrenim gören 65 bin 216 öğrenci, tercihlerini, 23-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.  

Tercih işlemi, bugün saat 17.00 itibarıyla başladı. 26 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.  Öğrenciler,  ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklar. Öğrencilerin, tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda  “Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekiyor. Öğrenciler, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. 

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Öğrencilerin YÖKSİS’te kayıtlı eğitim bilgileri tercih ekranına yansıtılacak. Öğrenim görmekte oldukları programı seçerek tercihlerini bu programa göre yapacak. Yerleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından öğrencinin bu bilgisinin doğruluğu kayıtlar üzerinden teyit edilecek. YÖKSİS'te kayıtlı eğitim bilgilerinde güncelleme gereken öğrencilerin, Koordinatör Üniversitelerine başvurmaları gerekiyor.

EN FAZLA 24 TERCİH
Merkezi yerleştirme veya özel yetenek sınavı ile bir programa kayıt olan öğrenciler, kayıt yılı bilgisini sisteme kaydedecek. Yatay geçiş yapan öğrencilerin, yatay geçiş yaptıkları programa geçmeden önceki kayıtlı oldukları programa kayıt oldukları yılı sisteme kaydetmesi gerekiyor. En fazla 24 program tercih edilebilecek.

Öğrenciler tercihlerini öğrenim görmekte oldukları program doğrultusunda ek tablolarda belirtilen lisans/ön lisans programlarından yapacak. Yerleştiği programla veya yatay geçiş yaptığı programla aynı adı taşıyan programları ya da bazı programlarda eşdeğer programları tercih edebilecek.

YERLEŞTİRİĞİ YILDAKİ PUAN DİKKATE ALINACAK
Öğrencilerin merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlar için yerleştiği yıldaki ÖSYS/DGS puanı, tercihleri arasında göstereceği yükseköğretim programlarının yerleştiği yıldaki en düşük ÖSYS/DGS puanlarına eşit veya bu puanlardan yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programları için en düşük puan şartı aranmayacak. Tercih edilen programın öğrencinin yerleştiği yıl ÖSYS/DGS ile öğrenci alıyor olması gerekli.

TERCİH EDİLEBİLECEK ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI tablosunda yer alan programları, ilgili yılda özel yetenek sınavı sonucuna göre kayıt olan öğrenciler ile aynı isimli programlara merkezi yerleştirme ile  yerleşen öğrenciler de tercih edebilecek. Özel yetenek sınavı sonucuna göre kayıt olan öğrencilerin ilgili yılda merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programları tercih edebilmeleri için ilgili puan türünde 180 ve üzerinde puana sahip olmaları gerekiyor.

ÖĞRENİM DİLİ İNGİLİZCE OLAN TÜRKÇE DE SEÇEBİLECEK
Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrenciler aynı addaki Türkçe programları da (bazı programlarda eşdeğer programları) tercih edebilecek. Öğretim dili Türkçe programlardaki öğrenciler aynı addaki öğretim dili yabancı dil olan programları da (bazı programlarda eşdeğer programları) tercih edebilecek. Bu durumdaki öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunun programa devam edebilmek için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları gerekiyor. Yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayanlar, hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olmaları halinde programa devam edebilecek.

ÇİFT DİPLOMA PROGRAMINDA OKUYANLAR NE YAPACAK?
Uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrenciler, kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak lisans (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebilecek.

BU PROGRAMLARI DA SEÇEBİLECEKLER
Aşağıda yer alan program öğrencileri karşılarında gösterilen programları da (karşılıklı olarak) tercih edebilecek:

*Animasyon- Çizgi Film (Animasyon)
*İktisat- Ekonomi
*Sağlık Memurluğu- Hemşirelik
*Uluslararası İlişkiler- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
*Kamu Yönetimi- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
*İç Mimarlık- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
*Halkla İlişkiler ve Tanıtım- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
*Uluslararası Ticaret ve Pazarlama- Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
*Uluslararası Ticaret ve Finans- Uluslararası Ticaret ve Finansman
*Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
*Radyo, Televizyon ve Sinema- Sinema ve Televizyon
*Müzik- Müzik (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar ve Vurma Çalgılar, Şan, Teori-Kompozisyon)

AÇIKÖĞRETİM DE TERCİH EDİLEBİLECEK
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Uzaktan Öğretim) programına kayıtlı öğrenciler, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı (Uzaktan Öğretim) programını, Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı (Açıköğretim programını) ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları örgün öğretim programını tercih edebilecek.

Adalet (Uzaktan Öğretim) programındaki tüm öğrenciler, sadece Ankara Üniversitesi Adalet Meslek YO Adalet (Uzaktan Öğretim) programını seçebilecek .

Bilgisayar Mühendisliği (Uzaktan Öğretim) programındaki öğrenciler, sadece Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (Uzaktan Öğretim) programını; Endüstri Mühendisliği (Uzaktan Öğretim) programındaki öğrenciler, sadece Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği (Uzaktan Öğretim) programını tercih edebilecek.

Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki programlardaki öğrenciler açıköğretimdeki aynı isimli programları da seçebilecek.

ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş sayılacak. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacak.

KAYITLAR NASIL OLACAK?
Yerleştirilen öğrenciler, yerleştirildikleri üniversiteye doğrudan kayıt yaptıracak. Tercih Edilebilecek Lisans Programları, Ön Lisans Programları, DGS Lisans Programları ve Özel Yetenek Programları tablolarında yer almayan yıllara ilişkin en düşük puan bilgilerine (özel yetenek programları hariç), ÖSYM’nin İnternet sayfasında ilgili yılın sınavına ait sayısal bilgilerdeki “En Düşük ve En Yüksek Puanlar” tablosundan erişebilecek.

Tercih Edilebilecek Lisans Programları, Ön Lisans Programları, DGS Lisans Programları ve Özel Yetenek Programları tabloları için tıklayınız.

 

 

23-08-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş