Arama sonuçları

80 okulun ihalesi neden iptal edildi?

80 okulun ihalesi neden iptal edildi?

İstanbul’da 80 okulun ihalesinin iptaline karşı açıklama yapan SOL Parti “Devletin görevi, yeterli ödenek ayırarak herkes için kamusal eğitim olanaklarını yaratmaktır” dedi.

İstanbul Valiliği, geçtiğimiz hafta 80 okulun ihalesini "Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin, yaklaşık maliyetin çok üzerinde olmasını" gerekçe göstererek, iptal etmişti. Geçen yıl da 64 okulun ihalesi iptal edilmişti. BirGün'den Mert Güner'in haberine göre, SOL Parti İstanbul İl Örgütü, İstanbul Valiliği’nin 80 okul ve 3 yurdun ihalesinin iptal edilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Beyoğlu’ndaki il binasında gerçekleştirilen açıklamayı SOL Parti Eğitim Koordinatörü Esen Karaküçük okudu. Açıklama şöyle:

“20 Yıllık AKP iktidarının her alanda yarattığı yıkım politikalarıyla yaşanan sorunlar, ağır sonuçlarıyla geleceğimizi tamamen karartacak boyuta geldi, dayandı.Bilindiği üzere mevcut olumsuzluklar yıllardır çeşitli kesimler tarafından dile getirilerek bakanlığa iletiliyor, bu durum basına da yansıyordu. Ancak sermayeden yana siyasal İslamcı tutumlarıyla ve uyguladığı kararlarla tek adam rejimi, bu talepler karşısında ısrarla, sağır ve dilsiz kalmaya, çözüm üretmek yerine büyük bir umarsızlıkla, sorunlara yenilerini eklemeye devam etmektedir. Bu ısrarlı tutum, sorunların kaynağının bizzat mevcut iktidar ve mevcut adaletsiz düzen olduğunu açıkça göstermektedir. Eğitim alanı iktidar için, halkın eğitim ihtiyacının karşılanmasının değil, sermaye düzeninde daha fazla rant, daha fazla kâr ihtiyacının bir aracı olarak kullanılmaktadır. Dindar ve kindar nesil yetiştirme projesi de büyük resmin bir parçasıdır.”

ANLAMSIZ GEREKÇELER

Valilikçe okul ihalelerinin iptaline yönelik olarak anlamsız gerekçeler sunulduğunu aktaran Karaküçük şöyle devam etti: “Bu gerekçelerle yapılan açıklamalar; okul, öğrenci, eğitim, eğitim sorunları umurumuzda değil yaklaşımı ile eğitime düşmanca yaklaşan bir siyasetin yansımasıdır ve itiraf niteliğindedir. Ülkemizde ödenek sıkıntısının gerekçe olarak gösterildiği okul yetersizliği zaten ciddi bir sorun iken, son yıllarda pek çok okulun yıkılarak ya da imam hatiplere dönüştürülerek başka amaçlarla kullanıldığı, nitelikli okul sayılarının azaltıldığı, bu uygulamalara karşı toplumda ciddi tepkiler, itirazlar yaşandığı biliniyor. Buna rağmen, yüzlerce okul ihalesi valiliklerce iptal edilebiliyor. Devletin görevi, yeterli ödenek ayırarak herkes için kamusal eğitim olanaklarını yaratmaktır.

Eğitim emekçileri ise kamuda ve özelde çeşitli ayrıştırmalara maruz kalarak güvencesiz ve baskı altında çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Okulların fiziki altyapı sorunları da can yakıcı boyutlara ulaşmış durumda. Binlerce okul, çocuklar için ciddi risk altında bulunuyor. Yüzlerce okulda, güvenlik eksikliğinden kaynaklı sorunlar, deprem, çökme, istinat duvarı, elektrik sistemi, sabitlenmeyen merdiven gibi faktörlere dayanan, ya da iskan belgesiz binalarıyla risk içeriği barından yüzlerce sorun sayılabilir. Okullar alarm veriyor, ödenek sorunu bu anlamda da görmezden gelinemez.”

EĞİTİME DÜŞMANLAR

Karaküçük şöyle devam etti: “Siyasal, toplumsal alanı ve tüm kamu hizmetlerini özelleştirme, dinselleştirme politikalarıyla şekillendiriyor, baskı ve dayatmalarla korku, itaat iklimi yaratmaya çalışıyor. Bu korku iklimi içinde çocuklarımızın cesurca sordukları bir tek soru var; Biz neden insanca yaşayamıyoruz? Bu sesi toplum olarak duyuyoruz. Tek bir çocuk dahi insanlık dışı koşullarda yaşamayacak diyoruz. Sol Parti olarak, 20 yıllık AKP rejiminin yarattığı tüm yıkımlara karşı, aydınlık yarınlar ve güzel bir gelecek için mücadele ediyor, halkımızın yanında yer alıyoruz. Tüm kurumlarıyla çürümüş olan bu düzen elbet bir gün yıkılacaktır. Bilinmelidir ki çocuklarımız geleceğe asla yalnız yürümeyecekler, asla yalnız olmayacaklar.”

19-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş