Arama sonuçları

ABD çözümü: Öğrenciler dönüşümlü olarak sadece bir dönem kampusa gelecek

ABD çözümü: Öğrenciler dönüşümlü olarak sadece bir dönem kampusa gelecek

ABD çözümü: Öğrenciler dönüşümlü olarak sadece bir dönem kampusa gelecek. ABD üniversitelerinin bir çoğu sonbahar döneminde kampusu açmayacaklarını, eğitime online devam edeceklerini bir süredir açıklıyor. Bazı üniversiteler 2021 yılına kadar kampusta eğitim olmayacağını söylüyor. ABD Başkanı Trump bu kararlar üzerine "Okullar sonbaharda açılmalı" diyor olsa da eğitim kurumları kovid-19 için kendi önlemlerini alarak, açıklamaya başladı.

ABD ÇÖZÜMÜ: ÖĞRENCİLER DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK SADECE BİR DÖNEM KAMPUSA GELECEK

Örneğin Princeton Üniversitesi eğitim süresini bir döneme düşürdüğünü duyurdu. Üniversite 2020-21 döneminde lisans öğrencilerinin kampusa bir dönem için dönebileceğini açıkladı. Plana göre, birinci ve üçüncü sınıfların sonbahar döneminde, ikinci ve dördüncü sınıfların ise bahar döneminde eğitim görmesi planlanıyor. Yine de bu eğitim sürecinin de çoğunlukla online olması bekleniyor.

TOPLU BULUŞMALAR OLMAYACAK

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu plan dahilinde, yurtta yaşayacak öğrenci sayısı sınırlandırılacak, sınıflara ve toplu alanlara sosyal mesafe kuralları getirilecek. Üniversite içerisindeki toplu buluşmalar ise yasaklanacak.

Ayrıca, tüm lisans öğrencileri üniversitenin tüm bir senesini uzaktan okuma şansına sahip olacak.

Başkan Christopher L. Eisgruber, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kovid-19 hala çok yeni bir hastalık ve hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var” diyor. Eisgruber, açıklamasında şu ifadeleri kullanıyor:

“Elimizdeki bilgi doğrultusunda, tüm lisans öğrencilerimize kampusta en az bir dönem eğitim verebileceğimize inanıyoruz, ama yine de öğretimimizin çoğunu online ve uzaktan yapmaya ihtiyacımız var.”

HARVARD ÜNİVERSİTESİ DE ÖĞRENCİ SAYISINI AZALTACAK

Princeton ile birlikte Rutgers Üniversitesi de sonbahar öğretiminin çoğunu uzaktan yapacağını ve sadece kampusta konaklayan öğrencilere kampusa sınırlı erişim izni verileceğini açıkladı. Harvard Üniversitesi de benzer bir duyuruda bulunarak kampustaki öğrenci kapasitesini düşüreceklerini ve kampus eğitiminde önceliği birinci sınıflara vereceklerini duyurdu.

EĞİTİME YÜZDE ON İNDİRİM

Kararlar, 40 fakülte ve çalışan grubunun, Princeton Üniversitesi'nin tekrar açılmasıyla ilgili çeşitli senaryoları incelemesi üzerine alındı. Üniversite, tüm öğrencilerin eğitim ücretinde yüzde on indirim yapılacağını da duyurdu.

Tüm ABD'de okulların pandemi yüzünden yeniden açılıp açılamayacağı tartışılırken, Princeton Üniversitesi’nin planı kampustaki öğrenci yoğunluğunu azaltmak ilkesi etrafında tasarlandı. Üniversitenin planına göre, geniş çaplı temizlik protokolleri, sağlık kontrolleri ve öğrencilerin düzenli olarak Kovid-19 testine tabi tutulması gibi önlemler alınacak.

TÜM ÖĞRENCİLERE KORONA TESTİ YAPILACAK

Uygulamaya göre, tüm öğrenciler kampusa vardıktan sonra hepsine koronavirüs (Kovid-19) testi yapılacak. Testi pozitif çıkanlar izole edilirken, koronavirüslü öğrencilerle aynı ortama giren ama semptom göstermeyen öğrencilerin ise kendilerini karantinaya almaları sağlanacak.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, ziyaretçiler dahil olmak üzere kampustaki herkesin iç mekanlarda maske takması şart koşulacak. Maskeler kişilerin yalnız oldukları sürelerde ya da kendi yaşam alanlarında olduklarında geçerli olmayacak. Ayrıca, uygun sosyal mesafenin sağlanması halinde maskelerin açık alanda takılması zorunluluğu da olmayacak.

ÖĞRENCİLER KOVİD-19 İÇİN SOSYAL SÖZLEŞME İMZALAYACAK

Princeton Üniversitesi, kampusta eğitim alacak her lisans öğrencisinin sosyal bir kontrat imzalamasını da şart koşacak. İmzalanacak sözleşmeye göre, “Herkesin sağlığını gözetecek davranışlarda bulunmaları ve bahsi geçen sağlık ve güvenlik protokollerine uyacaklarını beyan etmeleri” beklenecek.

Kontrata uygun davranmamaları ve herhangi bir sağlık veya güvenlik kuralını ihlal etmeleri halinde öğrenciler kampustan uzaklaştırılabilecek.

Üniversite, açıklamasında “Sosyal sözleşmedeki kısıtlamalara uyamayacak olan ya da uymak istemeyen” öğrencilerin de kampusa gelmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Petek SAMATYALI

 

pervinkaplan.com editörü

07-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş