Arama sonuçları

ABD üniversitelerinin Türk öğrencilere ayırdığı burslar boşa gidiyor

ABD üniversitelerinin Türk öğrencilere ayırdığı burslar boşa gidiyor

ABD üniversitelerininTürk öğrenciler için ayrılan burslar boşa gidiyor. Birçok gencin hayalini yurtdışında üniversite eğitimi oluşturuyor. Ancak önlerine çıkan engel ise ‘öğrenim ücretleri’ oluyor. Peki bunu aşmak mümkün mü, burs bulmak kolay mı?

İşte bu sorularımızın yanıtlarını 14 yıldır yurtdışındaki üniversitelere kardeşi Oya Christie-Miller ile birlikte ‘burslu’ öğrenci gönderen Admittance Education CEO’su Yeşim Erez veriyor.

İki kardeş ABD ve İngiltere’de kurdukları danışmanlık şirketi aracılığıyla her yıl yüzlerce öğrencinin başta ABD olmak üzere üniversitelerin kapısını burslu açmalarını sağlıyor. Zaman zaman da Türkiye’ye gelerek öğrencilere danışmanlık yapıyorlar. Bu yıldan itibaren de artık İstanbul’da kurdukları ofis aracılığıyla çalışmalarını sürdürecekler

Geçtiğimiz günlerde Yeşim Erez ile buluştuk ve ABD üniversitelerine nasıl burslu girilebileceğini konuştuk. İşte Erez’in anlattıkları:

ABD ÜNİVERSİTELERİNİN TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN AYIRDIĞI BURSLAR BOŞA GİDİYOR

 

Türkiye'de yurtdışındaki üniversitelere başvurma süreci çok karmaşık ve genellikle üniversitelerden komisyon olan ajanslarla yapılıyor. Başvurular sadece belli, kamuoyunun yakından tanıdığı üniversitelere yapılıyor. Böyle olunca da o üniversitelerin verdiği burs miktarı kadar öğrenci burslu okumaya gidebiliyor.

Oysa ABD’de 3 binin üzerinde üniversiteden burs almak mümkün. Burada önemli olan öğrenci ile eşleştirebileceğiniz üniversiteyi bulabilmek. Yaptığımız hesaplara göre sadece 500’e yakın Amerikan üniversitesinde yabancı öğrencilere $1,081,870,278 burs veriliyor.  Türk öğrencileri uluslararası öğrencilerin yüzde 1’i olduğuna göre burslardan "haklı hisseleri"  $10,818,703. Üstelik bu sadece ilk 500 okuldan ayrılan pay.

Eğer bu burslar değerlendirilebilmiş olsaydı şu anda ABD’deki öğrencilerin 2-3 katı öğrenci bu ülkede eğitim görüyor olacaktı. Türk öğrencilerin ABD üniversitelerinden alabileceği burs ortalama 20 milyon dolar diyebiliriz. Yani bu bursu biz öğrencilerimize aldıramıyoruz.

Bizim amacımız bu burslardan Türk öğrencilerin yararlanması. Bunun için de iki kardeş bilgilerimizi birleştirerek IT konusunda bir yazılım geliştirdik. Bununla öğrenci-üniversite arasında en doğru eşleştirmeyi yapacağız.

 

DANIŞMANLIK BURSU DA VERİYORUZ

Bu arada dünyanın her yerinde danışmanlarla çalışıyoruz ve uluslararası öğrencilere de hizmet veriyoruz. Admittance Education, olarak başarılı ve imkanı kısıtlı öğrencilere danışmanlık hizmeti bursu da veriyoruz.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Yeşim Erez yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen gençlere de şu önerilerde bulunuyor:

  • Planlamaya erken başlamak şansı artırıyor. Lise ortalaması, her zaman fark yaratıyor. Matematik notu pek çok bölümde etkili.
  • Genel kabul şartlarının yanı sıra üniversitelerin ne beklediklerini ve kabul edilmenin püf noktalarını iyi bilmek gerekiyor.
  • Bazı ülkeler sosyal etkinliklere, spor, müzik ile ilgili başarılara da önem verirken bazıları tamamen notlara bakıyor.
  • Okullara başvururken etik olmayan davranışlarda bulunmak ters tepiyor. Örneğin öğrenciden bekledikleri komposizyonların danışmanlar tarafından yazıldığı anlaşılıyor.
  • Yazları SAT, IELTS, TOEFL kurslarına katılmak yerine, ilgi alanlarını geliştirmek, araştırmalara katılmak daha yararlı.
  • Okulla önceden yazışmak, ilgilenildiğini belirtmek, okuldan gelen maillere yanıt vermek öğrencinin ne kadar istekli olduğu konusunda önemli bir kriter.
  • Okullar, kendini tanıyan insanlar istiyorlar. Öğrencinin üniversitelerine ne katacağından, mezun olduktan sonra topluma ne katacağına kadar analiz ediyorlar. Başvurduğunuz üniversiteyi iyi tanımanız gerek.

 

 

ABD ÜNİVERSİTELERİNDE KAÇ TÜRK ÖĞRENCİ VAR?

ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi ile Uluslararası Eğitim Enstitüsü tarafından ülkedeki yabancı öğrencilere ilişkin hazırlanan "Open Doors 2019" adlı rapora göre ABD'de eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı 2018-2019 öğretim döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Rapora göre, ABD'de son 4 yılda 1 milyonu geçen uluslararası öğrenci sayısı, bu yıl, geçen yıla oranla yüzde 0,05 artışla 1 milyon 95 bin 299'a ulaşarak rekor kırdı. 

Ancak ABD üniversitelerinde okuyan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3.4 azalarak 10 bin 159'a geriledi. ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülke sıralamasında Türkiye 15'inci olurken, Türk öğrencilerin 2018'de ABD'de ekonomisine katkısı 419 milyon dolar olarak belirtildi. 

Öte yandan, 2018-2019 öğretim döneminde ABD'den Türkiye'ye giden öğrenci sayısı 78 olarak kayda geçti. ABD'nin öğrenci gönderdiği ülkeler sıralamasında Türkiye 109'uncu sırada yer aldı. 

Son on yılda "ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülke" unvanını elinde tutan Çin, 2018-2019 öğretim döneminde de 369 bin 548 öğrenci ile yerini korudu. 

Çin'i sırasıyla 202 bin 14 öğrenci ile Hindistan, 52 bin 250 öğrenci ile Güney Kore, 37 bin 80 öğrenci ile Suudi Arabistan ve 26 bin 122 öğrenci ile Kanada izledi.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise 2018'de uluslararası öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak 44,7 milyar dolar oldu.

 

24-12-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş