Arama sonuçları

ABD'de üniversiteleri: Kabul için aşı şartı getirdi

ABD'de üniversiteleri: Kabul için aşı şartı getirdi

Pandemi nedeniyle öğrenci kabullerinde pek çok değişikliğe giden ABD üniversiteleri, başvurularda SAT ve ACT gibi önemli sınavları zorunlu tutmazken, öğrencilerde aşı şartı arıyor. Kanada’daki üniversiteler ise geçen yıllara göre daha zor kabul verirken, liselerde yüz yüze sınavlar tamamlanamadığı için Türkiye’den öğrencilerin sonbahar dönemine vize almaları riske girdi.

KABUL ŞARTLARI DEĞİŞİYOR

Milliyet Gazetesi'nden Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, pandemi nedeniyle yaşanan zorlu süreci uzaktan eğitimle aşmaya çalışan dünya üniversiteleri, öğrenci kabul şartlarından yüz yüze eğitime katılıma kadar pek çok konuda değişikliğe gitti. Öyle ki ABD’deki üniversiteler, başvuru koşullarından önemli sınavları zorunlu olmaktan çıkarırken gelecek yıl için kabullerde öğrencilere aşı şartı getirdi. Kanada’daki üniversiteler ise geçen yıllara göre daha zor kabul verdi. Pandemiyle birlikte bu ülkelerde nelerin değiştiğini CDS Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık Şirketi’nden Çağlayan Özer yanıtladı.

Özer, ABD’deki üniversitelerin tamamına yakınının hem 2021 hem de 2022 sonbaharı için kabul koşullarından SAT ve ACT gibi sınavları zorunlu olmaktan çıkarmasının başvurularda artışa neden olduğunu belirtti. Özer, “Her ne kadar 2021 sonbaharı için bu sınavlar zorunlu değil dense de kabul alan öğrencilerin önemli kısmı sınavlardaki sonuçları sayesinde kabul aldılar. SAT & ACT sonucu sunmayan öğrencilerin kabul oranı sınava girenlere göre çok daha düşük kaldı” dedi.

Akademik saygınlığı yüksek üniversitelerin öğrenci kabullerinde ağırlık verdikleri bilimsel, toplumsal, sanatsal ve spor alanlarındaki çalışmalarını da salgın koşullarını göz önüne alarak eskisine göre çok daha kapsamlı olarak değerlendirdiğini kaydeden Özer, öğrencilerin yaptıkları çalışmaların denetlendiğini vurguladı.

"ZAMAN KALMIYOR"

Özer, Kanada’daki üniversitelerin, kabul koşullarının ABD’deki kadar değişmediğini söyledi. Ancak özellikle akademik düzeyi yüksek üniversitelerin aldıkları başvuru sayısında yaşanan artış ve geçen yıl kabul alan birçok öğrencinin okula başlangıç tarihini 2021 sonbaharına ötelemesi nedeniyle geçtiğimiz yıla göre daha zor kabul verdiğini kaydetti.

Çok sayıda öğrencinin Kanada’dan kabul beklediğine dikkat çeken Özer, şöyle dedi:

“Ne yazık ki Türkiye’deki öğrenciler salgın nedeniyle dönem notları ve ara sınavları gerekli tarihlerde tamamlayamamaları ve sürekli ötelenmesi nedeniyle kesin bir yanıt alamıyorlar. Öğrencilerimizin önemli bir kısmının yanıtlarını haziranda alacağını öngörüyoruz ve bu da ne yazık ki sonbahar dönemi için yapılacak vize, konaklama hazırlıklarına kısıtlı zaman bırakıyor.”

Özer, ABD ve Kanada başta olmak üzere Birleşik Krallık, Hollanda, İrlanda ve Avrupa’da çok sayıda üniversitenin MEB programına ek olarak AP dersi alan öğrencileri öncelikli değerlendirdiğini belirtti.

İleri Düzey Yerleştirme Programı olarak da adlandırılan Advanced Placement (AP) Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) uygulanan ve oradan tüm dünyaya yayılan, eğitimde mükemmeliyeti hedefleyen güçlü, kapsamlı ve çok çalışmayı gerektiren bir program.

YENİ DÖNEME HAZIRLANIYORLAR

ABD’de birçok üniversite, öğrencilere aşı şartı getirdi. Bu üniversitelerden Cornell, gelecek yıl için sürü bağışıklığı, yüksek ve düşük seviyede bağışıklık olmak üzere üç senaryo üzerinden eylem planını oluşturdu. Aşıyla birlikte akademisyen ve öğrencilerde yüksek bağışıklık oluşması durumunda sonbaharda yüz yüze eğitimlere geçilebileceğini duyuran üniversite, tüm öğrencileri için aşı talep edeceğini belirtti. Indiana’daki Notre Dame Üniversitesi de 2021-2022 akademik yılı için kayıt koşulu olarak tüm öğrencilerin aşılanmasını zorunlu kılacağını açıkladı. Boston’daki Northeastern Üniversitesi de öğrencilerini ve akademisyenlerini aşı olmaya çağırarak, eylülde eğitimlere katılım için aşı şartı getirdi. Yale Üniversitesi ise ağustos sonunda yeni akademik yıla başlamayı hedefliyor. Öğrencilerden maske takma, asemptomatik test isteme gibi bazı önleyici tedbirlere başvurulacağını kaydeden üniversite gerektiğinde aşı klinikleri de oluşturulacağını açıkladı. Harvard Üniversitesi’nde ise akademisyen ve araştırmacıların 2 Ağustos’a kadar kampusa dönmeleri hedefleniyor. Üniversite öğrencilerini aşı olmaya davet etti.

30-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş