Arama sonuçları

ABD'den eğitime 30.75 milyar dolarlık koronavirüs yardımı

ABD'den eğitime 30.75 milyar dolarlık koronavirüs yardımı

ABD'den eğitime 30.75 milyar dolarlık koronavirüs yardımı. 27 Mart'ta yürürlüğe girmesi kararlaştırılan ve ABD tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ekonomi teşvik paketi olma özelliğini taşıyan yardım kapsamında, eğitim sektörüne koronavirüsten gördükleri ekonomik zararı telafi edebilmeleri için 30.75 milyar dolar tahsis edildi. Tutar, “Eğitim Dengeleme Yardımı” için üç ayrı kategoriye ayrılarak Eğitim Departmanı'na verildi.

EĞİTİM PAKETİ ÜÇ KATEGORİYE AYRILDI

14 milyar dolarlık ilk kısım, online eğitim giderlerinin karşılamaları ve öğrencilere, yemek, barınma ve teknoloji yardımı sağlanması için yükseköğretim kurumlarına gönderildi. Bütçenin yaklaşık 7 milyar dolara tekabül eden %50'si, öğrencilerin acil finans yardımlarının karşılanmasına ayrıldı. Tutarın 1 milyar dolardan biraz daha fazla olan %7.5'lik kısmı azınlıklara eğitim veren okullara, %2.5'lik kısmı (349 milyon dolar) ise pandemiden özellikle etkilenen kurumlara ayrıldı.

Yardım paketinin yaklaşık 14 milyar dolarlık ikinci kısmı ise ilkokul ve ortaokullara ayrıldı. Paketin yaklaşık 3 milyar dolarlık üçüncü bölümü ise okul çağındaki nüfusun yoğun olduğu eyaletlere gönderilirken, tutarın nasıl değerlendirileceği ise valilerin insiyatifine bırakıldı.

ÜNİVERSİTELERE 14 MİLYAR DOLAR AYRILDI

Koronavirüs salgını için alınan tedbirler kapsamında, üniversitelere salgından gördükleri ekonomik zararı telafi edebilmeleri için yaklaşık 14 milyar dolar tahsis edildi.

Bu yardımdan en büyük payı alan üniversitelerinden birisi ise Harvard Üniversitesi oldu. Harvard öğrencileri tarafından yürütülen Harvard Crimson haber bültenine göre, Amerikan hükümeti, Koronavirüs Yardım ve Ekonomik Güvence Yasası kapsamında Harvard Üniversitesi'ne yaklaşık 9 milyon dolarlık koronavirüs yardımında bulundu.

ABD hükümeti, Harvard'a verilen 8,655,748 milyon dolarlık bütçenin en az yarısının öğrencilere verilecek acil finansal destek için ayrılmasını şart koştu. Harvard Eğitim Departmanı, Nisan ayında yaptıkları bir basın açıklamasına göre, yapılan yardımın 6.28 milyar doları koronavirüs yüzünden sekteye uğrayan ders materyalleri, teknoloji, yemek ve öğrencilerin barınma ihtiyaçları için harcanacak.

En çok yardımı alan üniversite ise 63 milyon dolardan fazla bir bütçeyle Arizona Devlet Üniversitesi oldu. 12.8 milyon dolarla Columbia ve Cornell Üniversiteleri en çok yardımı alan iki Ivy League Üniversitesi olurken, Harvard ise en çok yardımı alan üçüncü Ivy League üniversitesi oldu. Yale Üniversitesi 7 milyon dolar alırken, Princeton Üniversitesi için ise yaklaşık 2.5 milyon dolar ayrıldı.

'ÖĞRENCİLERİN BİREYSEL İHTİYAÇLARI ÖN PLANA ALINMALI'

9 Nisan'da Eğitim Sekreteri Betsy DeVos, yaptığı açıklamayla, üniversite yöneticilerini en çok bütçeyi öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanması için ayrılması konusunda teşvik etti.

DesVos, “Her kurumun en çok ihtiyaç sahibi olan öğrencilerini öncelik haline getirmesini teşvik etmek istiyorum. Ama aynı zamanda, bu fonların öğrencier arasında eşit olarak dağıtılabilmesi için öğrenci başına ayrılacak maksimum bütçenin de belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Üniversite ve kolejlere yapılan yardımın yanı sıra, yardım paketini içeren yasa, öğrencilerin borçlarının ve yiyecek içecek giderlerinin hafifletilmesini de kapsıyor.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ KORKUNÇ BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYA

Uzmanlar, Harvard Üniversitesi'nin pandemi sonrasında korkunç bir finansal tabloyla karşılaşmasının olası olduğunun altını çiziyorlar.

Üniversitenin yöneticileri şu ana kadar, maaşların ve işe alımların dondurulması, keyfi giderlerin kısıtlanması, maaş kesintileri ve ana projelerde kaynak gecikmeleri gibi finansal önlemlerin duyurusunu yaptı bile.

Üniversite ayrıca bonolarının 1.1 milyar dolarlık bir kısmını satışa çıkaracak. Harvard Üniversitesi'nin Sanat ve Bilim Fakültesi, koronavirüs salgını yüzünden şimdiden 30 milyon dolarlık bir zararla karşı karşıya gelmiş bulunuyor.

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

20-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş