Aday öğretmene 24 haftalık 'yetiştirme programı'
İlk kez bu ay atanan 30 bin öğretmene uygulanacak "Yetiştirme Programı"nda ayrıntılar belli oldu. İstedikleri illerde danışman öğretmenleriyle birlikte adaylıklarını geçirecek öğretmenler için düzenlenen bu programın nasıl işleyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıkladı. İşte ayrıntılar:
24 HAFTA SÜRECEK: Yeni atanan aday öğretmenler, 24 hafta boyunca yani 6 ay danışman öğretmenleriyle okul içi ve okul dışı faaliyetlere, seminerlere katılacak, film izleyecek, kitap okuyacak ve şehrin tarihi mekanlarını gezecek. Ankara'yı tercih eden iki aday öğretmen de Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından ağırlanarak merkez teşkilatının işleyişini öğrenecek.
İSTEDİKLERİ İLLERİ SEÇECEK: Aday öğretmenlerin bugün akşama kadar, yetiştirilmek istedikleri illeri, kendi branşlarından danışmanın bulunduğu iller arasından seçecek.
10 TERCİH YAPACAKLAR: 10 tercih yapılacak. Danışman olan illerde adaylık sürecini geçirebilecek aday öğretmenler , gittikleri illerde, kendi alanlarından bir danışmanla 4 ay sınıf içi, okul içi ve okul dışı olmak üzere, haftanın 5 günü bir çalışma yapacaklar.
3 GÜN DERS: Sınıfta danışman eşliğinde 3 gün ders öncesi hazırlık, plan, materyal hazırlama gibi süreçler yaşayacak aday öğretmenler; danışmanın anlattığı dersleri izleyecek, okul içi çalışma kapsamında ilgili müdür yardımcısıyla zümre ve veli toplantılarına katılacak ve nöbet tutan danışmanla okulun işleyişini tanıyacak.
ŞEHRİ GEZECEK: Okul dışı çalışma için haftanın bir gününü ayıracak aday öğretmenler için, şehri tanımak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Aday öğretmenler, şehrin tarihsel, kültürel, coğrafi özelliklerini tanıyarak, müzeleri, kütüphaneleri gezerek bu mekanları eğitim amaçlı nasıl kullanabileceğini araştıracak.
STK ZİYARETLERİ: Aday öğretmenler, ildeki halk eğitim, bilim, sanat ve rehberlik araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kaymakamlıkları ziyaret ederek, bunların işleyişlerini ve eğitim imkanlarından nasıl faydalanabileceklerini öğrenecek.
GİTTİĞİ BÖLGENİN DİLİNİ ÖĞRENECEK: Aday öğretmenler gittikleri bölgelere göre dil eğitimi alacak. Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelere giden adaylara yönelik yapılan çalışma doğrultusunda; aday öğretmenler, rahat iletişim kurmak amacıyla programın son iki ayında, belli haftalarda yörelerin kültürel özelliklerine göre eğitim alarak yörede Türkçe dışında yaygın olarak kullanılan dille ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olacaklar.
4 AY DANIŞMAN 2 AY SEMİNER: Aday öğretmenler, program kapsamında ilk dört ay danışman eşliğinde faaliyetlere katılacak, sonraki 2 ay ise, Bakanlığın temel politikaları, dünyadaki eğitim sistemi ve sınıf içinde karşılaşabilecekleri zorluklar gibi konularda çeşitli seminerler verilecek. Aday öğretmenler, atölyelerde üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, emekli öğretmenlerin ve merkez teşkilatındaki eğitimcilerin tecrübelerinden faydalanacaklar.
414 SAAT GEÇİRECEK: Toplam 24 hafta üzerinden programlanan eğitim; danışman eşliğinde sınıf içi, sınıf ve okul dışı faaliyet 14 hafta sürecek, bu da 414 saate denk geliyor. Seminer ve kurs türü çalışmalar ise 10 hafta (50 gün-300 saat) olacak. Aday öğretmenler, toplamda 714 saatlik bir yetiştirme sürecinden geçecek.
EYLÜL'DE ATANDIĞI İLE GİDECEK: Ağustos’un sonunda yetiştirme programı bitecek aday öğretmenler, Eylül’de de görev yapacakları illere gidecekler.
GÜNLÜK TUTACAKLAR: Aday öğretmenlerden, yaptıkları faaliyetlerle ilgili günlük tutmaları, kişisel ve mesleki gelişim dosyaları hazırlamaları istenecek; dosyadaki faaliyetler, performans değerlendirmelerinde veri olarak kullanılacak. İkinci dönem de gittikleri okulda, öğretmenler ve okul müdürü tarafından performans değerlendirmesine tabi tutulacak aday öğretmenler, Bakan Avcı’nın talimatıyla, tuttukları günlükler arasında 'en iyi aday öğretmen günlüğü' gibi bir yarışma yapılarak derece alan öğretmenlerin günlükleri diğer öğretmenlerle paylaşılacak.
YETİŞTİRME SÜRECİ MART'TA BAŞLAYACAK: Tercih sistemine girdiklerinde branşlarında hangi illerde danışman olduğunu görebilecek aday öğretmenler için, mümkün olduğunca ilk tercihlerine göre yerleştirme yapılacak. 19 Şubat tarihinde il millî eğitim müdürleriyle danışmanlık konusunda toplantı yapıldıktan sonra 22 Şubat Pazartesi günü danışmanlara verilecek eğitim programlarının 81 ilde açılışı yapılacak. 19 Şubat tarihinde il emrine verilecek aday öğretmenler, daha sonra da il millî eğitim müdürlüklerinden hangi okullarda eğitim alacaklarını öğrenecekler. Mart ayının ilk haftasında da yetiştirme sürecine başlayacaklar.
ADAY ÖĞRETMEN TERCİH YAPAMIYOR: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aday öğretmenlerin yetiştirme dönemlerini atandıkları değil, istedikleri illerde danışman öğretmenlerle geçirmelerine hak tanıdı. Ancak öğretmenler ikamet ettikleri hatta atandıkları illeri seçemediklerini söylüyor.
18-02-2016