Arama sonuçları

Adaylar ÜGS’de bu soruların yanıtlarını arıyor

Adaylar ÜGS’de bu soruların yanıtlarını arıyor

Adaylar ÜGS’de bu soruların yanıtlarını arıyor? Bu yıl üniversite sınavlarına girecek yaklaşık 2 milyon adayın yanı sıra aileleri ve eğitimciler yeni üniversite modelinin ayrıntılarını bulmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz 15 Eylül'de "TEOG kaldırılması lazım" sözlerinden sonra 19 Eylül'de TEOG kaldırıldı. Erdoğan'ın üniversite sınavlarında da değişiklik olacağını açıklamasının ardından da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç önce merkezi sınavların süreceğini duyurdu. Ardından da Saraç, 26 Eylül'de 2017-2018 akademik yıl açılışında yeni üniversiteye geçiş sınavıyla ilgili bilgi verdi.


ÜGS İLE İLGİLİ AÇIKLANANLAR NE OLDU?


Saraç'ın açıklamalarına göre Üniversiteye Geçiş Sınavı (ÜGS) ile ilgili ayrıntılar şöyle:
Sınav tek hafta sonunda haziran ayında yapılacak. YGS ve LYS'de toplam 18 olan puan türü 4'e inecek. Bunlar Dil, Eşit Ağırlık (EA), sözel (SÖZ) ve Sayısal (SAY) puanları olacak. Temel matematik ve Türkçe sınavın merkezinde olacak. Soruların tümü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatından çıkacak. Sınavın bir bölümü genel sorulardan ikinci bölümü ise alan testlerinden oluşacak.


AYRINTILAR İKİ HAFTA İÇİNDE AÇIKLANACAK

YÖK, ÜGS ile  ilgili testlerin dağılımından nasıl ağırlıklandırılacaklarına kadar çalışmalarını sürdürüyor. Sınav puanlaması ve testleri ile ilgili açıklamaların ise önümüzdeki iki hafta içinde kamuoyu ile paylaşılması planlanıyor.
 

Hem adaylar hem de eğitimciler ÜGS ile ilgili sorularına yanıt bulmaya çalışıyor. Biz de bu soruları derledik, YÖK Başkanı Saraç'ın da yaptığı açıklamayı dikkate alarak bu soruların bazılarına açıklık getirmeye çalıştık.
 

ÜGS’DE BU SORULARIN YANITLARI ARANIYOR

ÜGS TEK OTURUM MU OLACAK?
Açıklamalar tek oturum değil, çoklu oturum olacağı yönünde. Sınav süresi hafta sonu olarak tanımlanıyor. Bu durumda adayların bir gün YGS benzeri yani tüm adayların katılmak zorunda oldukları ve hepsinin ortak müfredat olarak gördükleri sınava girip, ertesi gün LYS'deki gibi alan testlerinin yer aldığı sınava girmesi bekleniyor.

 

SINAVDA TEK KİTAPÇIK MI DAĞITILACAK?


ÜGS, 2009'da yapılan ÖSS'yi hatırlatıyor. Gerçi bu sınav tek oturumdu ve alan testleri de ortak derslerle ilgili bölüm de tek kitapçıktaydı. Ancak ÜGS'nin 2 gün süreceği tahmin ediliyor. Ortak derslerle ilgili ilk bölüm testlerinin (Tür, Sos-1, Mat-1, Fen-1) olarak tek kitapçıkta toplanacağı düşünülüyor. İkinci gün yapılması düşünülen alan testlerini (Ed-Sos, Sos-2, Mat-2, Fen-2) yanıtlamak ise adayın seçimine bağlı olacağı tahmin ediliyor. Aday bu testlerden kendine uygun olanı cevaplayacak. ÜGS'nin ikinci bölümünü oluşturacak alan testlerinin de tek kitapçık olacağı tahmin ediliyor.


3 PUAN TÜRÜNÜN ALT PUANLARI OLACAK MI?


Sınav puanları dil puanı hariç EA, SÖZ ve SAY olmak üzere 3 tane olacak. Ancak ÖSS'de olduğu gibi bunların alt puanlarının olup olmayacağı belli değil ancak Saraç'ın açıklamalarından alt puanları olmayacağı anlaşılıyor. Bu durumda da hiç biyoloji sorusu çözmeden tıp okuyacak öğrenciler de olabilecek.


ÜGS'DE TESTLERİN AĞIRLIKLARI NE OLACAK?


2010 yılında başlayan YGS-LYS sisteminde amaç programların istediği niteliklere uygun adayları seçmekti. Bu yüzden de testlerin ağırlıkları okunmak istenen bölüme göre farklı katkı yapıyordu. Örneğin tıp okumak isteyen için kimya soruları yüzde 14 etkili iken, mühendislik için yüzde 9 etkiliydi. Adayların en çok merak ettiği konu bu. Her sorunun değeri aynı mı olacak?


OBP KATKISI NE OLACAK?


YGS ve LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ortalama yüzde 12.5 oranında etki yapıyordu. Öğrenci lise notlarından en yüksek 60, en düşük 30 puan alıyordu. Bu da okul notlarının 0.12 katsayı ile çarpılması ile hesaplanıyordu. "Bu katsayı değişecek mi, okul notlarının etkisi artacak mı aynı mı kalacak?" merak edilen bir başka soru.


HATALI SORU ÇIKARSA DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?


2017 YGS ve LYS'de sorularla ilgili en önemli değişiklik iptal edilen sorularla ilgili olmuştu. Daha önce hatalı soru çıktığında bu soruları tüm adaylar doğru yapmış kabul ediliyordu. Ancak 2017 tarihinden itibaren iptal soru ya da sorular olduğunda bunlar değerlendirme dışı kaldı ve hesaplama geri kalan sorular üzerinden yapıldı.


KİMLERİN PUANI HESAPLANACAK?


Adayların puanlarının hesaplanabilmesi için her testte belli oranda bir netinin olması gerekiyordu. Yeni sistemde geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor.


YERLEŞTİRME PUANI HESAPLANMASI İÇİN BARAJ ARANACAK MI?


Hem YGS hem de LYS'de adayların yerleştirme puanlarının hesaplanabilmesi için sınavların barajlarını aşması gerekiyordu. ÜGS'de de puanların hesaplanabilmesi için hem ilk aşama hem de ikinci aşama için ayrı ayrı baraj uygulamasının geçerli olup olmayacağı da merak ediliyor.
 

BAŞARI SIRASI BARAJI SÜRECEK Mİ?


Saraç'ın açıklamaları adayların tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarını tercih etmek için getirilen başarı sırası barajının süreceği yönünde.


ADAYLARA ALAN SINIRLAMASI GELECEK Mİ?


Adayların en çok merak ettiği soru bu. Sayısalcıların eşit ağırlık programlarını ya da tam tersini tercih etmelerine bir engel gelecek mi?


ALAN SORULARININ DAĞILIMI NASIL OLACAK?


Tüm adayların katılacağı ilk bölümdeki matematik soruları ile alan testlerindeki matematik soruları arasında nasıl bir fark olacak. Örneğin LYS'de öğrenciler genel matematik sorularını değil, alan sorularını yanıtlıyordu. Bu uygulama sürecek mi?


BARAJI GEÇTİĞİNİ NASIL ÖĞRENECEK?


Sınav tek hafta sonu yapacağına göre sonuç ne zaman açıklanacak? İlk gün genel sınavda barajı geçemeyen öğrencinin ikinci gün alan sınavına girmesi anlamsız olmayacak mı? Bu iki soru da yanıt bekliyor.


KAÇ SORU VAR, AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?


Bu sınavda hem genel hem de alan testlerinde kaç sorunun sorulacağı ve çözmek için ne kadar süre verileceği en çok merak edilen sorulardan. Az soru sorulması halinde belli puanlarda yığılma olacağı belirtiliyor.


BİR PROGRAMDA KAYITLI ÖĞRENCİNİN PUANI DÜŞECEK Mİ?


Eğer bir aday bir yükseköğretim programına yerleştiğinde kayıt yaptırmasa bile Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) bir sonraki yıl sınava girdiğinde yarıya düşüyordu. Bu uygulama devam edecek mi? Katsayının yarıya düşmesi uygulaması ancak liseden mezun olmadığı için kayıt yaptıramamış adaylar için geçerli olmuyordu.


ÖZEL YETENEK SINAVI SÜRECEK Mİ?


Yükseköğretim kurumlarına yerleştirmeler iki yolla yapılıyor. Biri merkezi sınavların sonuçlarına göre diğeri de kurumların kendilerinin düzenlediği yetenek sınavları ile. Özel yetenek sınavları ÜGS'de de süreceği tahmin ediliyor.


YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ?


Geçmiş sınavlarda olduğu gibi ÜGS'de de 4 yanlış bir doğruyu götürmesi uygulaması merak edilen konulardan.


EK PUAN UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?


Mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiğinde ortaöğretim başarı puanları 0.12 katsayının yanı sıra 0.06 katsayı ile de çarpılıyordu. Bu yeni sistemde de devam edecek mi?


DİL SINAVI AYRI GÜN MÜ OLACAK?


Geçmiş ÖSS'de öğrenciler ÖSS'ye girdikten bir hafta sonra Yabancı Dil Sınavı (YDS) yapılıyordu. Tek hafta sonunda sınavların bitmesi planlanıyor. Dil sınavı alan sınavları ile aynı günde de olabilir, bir hafta sonra da.


DİL TERCİHİ YAPACAK HANGİ SINAVA GİRECEK?


Kaldırılan sistemde dil puanı ile tercih yapacak öğrenci YGS ile dil sınavına giriyordu. Bu sistemde de genel ve alan sınavı olmak üzere iki bölümden oluşacak bu sınavların YGS'ye benzeyen ilk bölümüne girmesi gerekecek.


OKUL BİRİNCİLİGİ AVANTAJI SÜRECEK Mİ?


Okul birincileri ile ilgili yerleştirme ayrıcalığı değiştirilen tüm sınav sistemlerinde duruyordu. Bu sistemde de kaldırılacağı düşünülmüyor.


SINAVI KİM YAPACAK?


Sınavı tüm üniversite sınavlarında olduğu gibi yine ÖSYM gerçekleştirecek.


SINAVSIZ GEÇİŞ OLACAK MI?


Sınavsız geçiş bu yıl kaldırılmıştı. Bu konuda bir değişiklik olmayacağı düşünülüyor.


MERKEZİ YERLEŞTİRME Mİ OLACAK?


Programlara iki aşamalı YGS ile LYS'lerde olduğu gibi tercihler doğrultusunda merkezi yerleştirme yapılacak.


ASKERİ OKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?


Askeri okulllara üniversite sınavlarının sonuçlarına göre öğrenci alınıyordu. Bu durumun değişeceği düşünülmüyor. Ancak bu okullara seçme ve yerleştirme işlemlerinin kurumların kendileri tarafından yapılacağı tahmin ediliyor.

 

29-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş