Arama sonuçları

Akademi dünyasından isimler tarihçi Dr. Mehmet Genç'i anlattı

Akademi dünyasından isimler tarihçi Dr. Mehmet Genç'i anlattı

Tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi tarihçi Dr. Mehmet Genç, iktisat tarihi alanına yaptığı katkılarla anılmaya devam edecek.

Akademik camiadan önemli isimler, Genç'i anlattı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, usta tarihçinin Türkiye'nin önemli bir değeri olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Aslında hocanın şahsında çok güzel bir alan hayata geçirildi ve görülür kılındı. Yani iktisat alanı ile tarih alanı birleşti. Kendisi iktisat tarihçisidir."

Genç'in iktisat tarihi konusunda özgün kaynaklardan araştırmalar yaptığını aktaran Ak, şunları kaydetti:

"Başkalarının ulaşamadığı kaynaklara ulaşarak ve bu kaynaklara da farklı bir bakış açısı geliştirerek, çalışmalarını sürdürdü. Örnek de oldu. Yazdığı yazılar hep kaynak gösterilen çalışmalar oldu ama daha da önemlisi kişiliğiyle, üslubuyla etrafına örnek oldu. Yani iktisat tarihçiliği mesleğini uygulayış biçimi de her şeyden önce örnek alınan bir davranıştı. Gerçekten kişisel olarak da kurumsal olarak da büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Ülkemiz adına büyük bir kayıp oldu ama ne mutlu ki kendi kazanımlarını etrafına yayabildi. Açtığı yol, bence hiç unutulmadan, kaybolmadan sürdürülecek. Üniversitemizin de mensubu olması dolayısıyla da ayrıca kendisiyle gurur duyuyorum."

“OSMANLI TARİHİNİ KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK DÜŞÜNCELERİN TEMELİNİ ATTI”

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yılmaz da usta tarihçinin 30 yıllık öğrencisi olduğunu belirterek, "Takip ettiği konular sadece Osmanlı tarihi değil, disiplinler arası pek çok konuyu da gündeminde tutar, dünyanın belli başlı dergilerini düzenli bir şekilde takip ederdi. Çok zeki öğrencilerin üzerinde durmamız gereken insanlar olduğunu hep söylerdi. 'Osmanlı'da olduğu gibi biz de zeki insanları devşirmeliyiz, bu zeki insanlar bizim ileride topraklarımızın entelektüelleri olacak ve varlığımız onların sayesinde devam edecek' derdi."

“GENİŞ UFUKLU BİR TEFEKKÜR İNSANIYDI”

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da Genç'in her zaman ilim, düşünce ve gelenek derdinde olduğunu söyledi.

“OSMANLI İKTİSAT TARİHİNE BÜYÜK BİR MESAFE ALDIRMIŞTIR”

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın da Genç'in kaybının hem Osmanlı hem de İslam tarihçiliği bakımından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

19-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş