Arama sonuçları

'Akademide liyakat' önergesi kabul edilmedi

'Akademide liyakat' önergesi kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulu'nda CHP, İYİ Parti ve HDP'nin grup önerileri kabul edilmedi. Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "memurların disiplin cezalarının affedilmesi", HDP'nin "imar affı", CHP'nin "Üniversitelere yapılan akademik atamalar ve yükselme kriterleri" ile AK Parti'nin "Meclis'in gündem ve çalışma saatlerine" ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, disiplin cezalarının affedilmesiyle ilgili kanun teklifi verdiklerini aradan yaklaşık beş yıla yakın bir süre geçmesine rağmen tekliflerinin dikkate alınmadığını kaydetti.

SİCİL AFFI UYGULAMASI

Koncuk, 2006 yılında memur sicil affının uygulandığına işaret ederek, şöyle dedi: "Aradan 17 yıl geçmiş ama memurlarımıza yönelik yeni bir sicil affı uygulaması halen yok. Disiplin suçu almış olan memurlarımız idareci olamıyor, birtakım özlük haklarından filan mahrum bırakılıyor. Biz bu konuyu yeniden gündeme getirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar hata yapabilir ancak bunları ebedi mahkum etmek doğru bir mantık değil."

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğlulları Oruç, deprem molozlarının evlerinin yakınlarına dökülmesini proteste eden depremzedelere kolluk kuvvetlerince şiddet uygulandığını iddia etti. Oruç, "Depremzedlerin jandarmaya, polise dövdürülmesini kabul etmiyoruz. Hakkımızı helal etmiyoruz. Depremzedenin acısına acı katan sizleri halka şikayet ediyoruz" diye konuştu.

AKADEMİSYENLER İÇİN DÜZENLEME

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada bir akademisyen olarak her fırsatta üniversitelerin, akademisyenlerin sorunlarını komisyonların ve Genel Kurulun gündemine taşıdığını ancak önerilerinin gündeme alınmadığını söyledi. Özdemir, şöyle konuştu:

"Özellikle 2018 yılından itibaren bu yönetim sistemiyle birlikte oldukça derinleşen kurumsuzlaşma, liyakati ortadan kaldıran kadrolaşma ve kamu yönetimindeki vasatlaşma sürecinde en büyük tahribat eğitimde ve özellikle de üniversitelerde yaşandı. Keyfi tercihlere göre atanan rektörlerle, yine yukarıdan aşağıya keyfi tercihlerle oluşturulan idare ve yönetim yapısıyla mevcut kanunları dahi uygulamayan ve daha ilerisi liyakatsiz kadro süreciyle keyfi ve sorunlu bir sürecin önü açıldı. Üniversitelerimizde yaşanan en büyük sorunlardan, mağduriyetlerden biri de unvan ve kadro sorunu. Doçent ve doktor öğretim üyesi unvanını almış ve yükseköğretim kurumunda görev yapan bu öğretim üyeleri, ilgili üniversitenin tüm akademik yükseltme kriterlerini sağlamalarına rağmen, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen kadro hakkından mahrum bırakılıyor. Yaklaşık 20 bin akademisyenimiz üniversite yönetimlerinin keyfi uygulamaları ve kişisel tercihleri nedeniyle görev yaptıkları üniversitede hak ettikleri doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarını alamıyorlar."

Genel Kurulda İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi. AK Parti'nin "Meclis'in gündem ve çalışma saatlerine" ilişkin grup önerileri ise yapılan oylamada kabul edildi.

GÜNDEMİN İLK SIRASINDA

Kabul edilen öneriye göre KİT Komisyonunun; TRT, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Sudan Uluslararası Hayvancılık AŞ, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, ile Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün denetim raporlarının itirazına ilişkin bölümlerin görüşülmesi gündemin ilk sırasına alındı.

Ayrıca bazı uluslararası anlaşmalar, OHAL kapsamında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimleri, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporu da gündemin ön sıralarına alındı.

05-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş