Arama sonuçları

Almanya’da üniversite okumak: Nasıl başvuru yapılır, ücretleri nedir?

Almanya’da üniversite okumak: Nasıl başvuru yapılır, ücretleri nedir?

Son yıllarda en çok tercih edilen ülkelerin başında Almanya geliyor. Hatta bu nedenle Almanca hazırlık sınıfı olan liselerin bile puanları son 3 yıldır yükselişte. Peki Almanya’da nasıl üniversite okunur? Öğrenciler hangi şartlarda kabul alıyor? Almanca bilmek şart mı? Öğrenim ücretleri nedir? Burs bulmak mümkün mü? pervinkaplancom insagram yayınında konuğumuz Kare Eğitim Koordinatörü Olcay  Erten merak edilenleri anlattı. İşte cevaplar: 

ALMANYA’DAKI ÜNIVERSITE  TÜRLERI VE SAYILARI 

Almanya’da yaklaşık 428 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların büyük çoğunluğu kamu üniversitelerinden  yaklaşık 313 tanesi oluşurken, geri kalan 115 tanesi de özeldir diyebiliriz.  Yükseköğretim kurumları en geniş gruplanmış şekli ile  Almanya’da aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

Üniversiteler: 109

Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri: 215

Sanat ve Müzik Okulları: 52

ALMANYA’DAKİ  ÖĞRENCİ SAYILARI

Almanya’daki toplam öğrenci nüfusu  yaklaşık 2,8 milyondur. Bu öğrencilerin ortalama  469.485’i 2023/2024 akademik yılı itibarıyla uluslararası öğrenciler oluşturuyor. (Wissenschaft Weltoffen raporuna göre). 2023/24 kış dönemi itibarıyla uluslararası öğrencilerin eğitim seviyelerine göre dağılımı şu şekildedir:

Lisans: 132.534 öğrenci

Yüksek Lisans: 160.306 öğrenci

Doktora: 30.025 öğrenci

Diğer: 19.176 öğrenci (diploma programları, uzmanlık kursları vb.)

Almanya’daki Türk öğrenci sayısı son verilere göre 18.084’tür. Türk öğrenciler, uluslararası öğrenci sıralamasında geçen yıl beşinci sırada iken Türkiye, bir yılda %22,7’lik bir artışla  Hindistan ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer almaktadır. (2022: 14.732 öğrenci).

HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLİYOR?

Mühendislik, uluslararası öğrenciler arasında en popüler alan. Yapılan en son istatistiklere göre öğrencilerin %43,1’i mühendislik bölümlerini tercih ediyor. Hukuk, Ekonomi ve Sosyal Bilimler, %24,5 ile ikinci sırada, Türk öğrencilerin bölüm tercih eğilimleri de bu araştırmalara oldukça paraleldir. Özellikle, Makina, Mekatronik, Elektrik- Elektronik, Otomotiv gibi bölümler listenin başında yer alıyor. Bunun yanında, İşletme, sanat, kimya, biyoloji, genetik gibi bilim dalları da tercihler arasında.

BAŞVURUDA HANGİ ŞARTLAR İSTENİYOR?

Lise diplomasına sahip öğrenciler için YKS’de Türkiye’de aynı yada çok benzer bölüme yerleşme şartı aranmaktadır. Yine akademik başarının iyi olması öğrencilerin lise notlarından ziyade YKS’de elde ettikleri toplam puanın Abitur notuna çevrilmesi ile sağlanabilir. Bu durumda ülkede özellikle NC olarak adlandırılan kontenjan limiti olan bölümlere kabuller için YKS puanının önemi büyüktür. NC olmayan bölümler için ise YKS puanı çok iddialı olmayan öğrenciler de bir çok üniversitede farklı bölümlere yerleşebilirler. YKS’de yerleşme şartı özel ve ya devlet üniversitesi olmasına göre değişiklik göstermez ve kayıt yaptırmak zorunlu değildir. IB, Abitur, Matura gibi diplomaya sahip öğrenciler ise YKS şartı aranmaksızın başvuru yapabilirler. Bunun yanında ülkede sunulan İngilizce lisans programları oldukça limitlidir. Almanca programlar için Almanca dil yeterliliği gereklidir. Öğrenciler Almanca yeterliliklerini Goethe Institute, TestDaf, TELC, DSD II gibi sınavlara girerek ispatlayabilirler. Veya Almanca seviyesi yeterli olmayanlar bazı okullarda sunulan Almanca hazırlık programlarına başvuru yapabilirler.  Başvuru yapmak istedikleri alana yakın departmanlarda yapılmış iş tecrübesi yada stajlar Almanya başvurularında ön plandadır. Bu şartı bazı okullar eğitime başladıktan sonra tamamlama imkanı da tanıyabilirler bazıları başlamadan önce yapılmasını isteyebilir. Bazı mühendislik programları ise hiç iş tecrübesi olmadan da öğrenci kabul edebilir. 

ALMANYA’DA EĞİTİM ÜCRETLERİ NEDİR?

Eğitim ücretleri Almanya’da genellikle harç şeklinde alınmaktadır. Sadece Baden-Württemberg eyaleti 2017/2018 eğitim yılında aldığı bir karar ile yabancı öğrencilerden semester ücreti 1500 Euro olarak eğitim ücreti talep etmektedir. Aynı zamanda Münih Teknik Üniversitesi’de 2 yıldan beri  Avrupa Birliği vatandaşlığı olmayan ve Abitur diploması olmayan yabancı öğrencilerden semester ücreti 2000-3000 Euro arasında değişen ücret uygulamaya başlamıştır.Bu eyalet dışında eğitim ücretleri ise ortalama yıllık 300- 1200 Euro arasında değişmektedir. Eğitim ücretleri Almanya’da bölüme göre değişiklik göstermiyor. Standart eğitim ücreti uygulaması vardır. 

ALMANYA’DA KONAKLAMA MALİYETLERİ NASILDIR?

Yurt imkanları çok limitli sayıda bazı üniversitelerde olsa da yeterli değildir ve öğrenciler genellikle şehir içindeki ortak kullanımda bulunan devlet ya da özel yurtlara başvuru yapabilirler ancak yer bulmak kolay değildir. Yurt maliyetleri devlet yurtlarında ortalama 250 Euro’dan başlar özel yurtlarda ise 750 Euro civarındadır.

BURS İMKANI VAR MI?

Eğitim ücretleri zaten çok makul olduğu için çok fazla eğitim ücreti için burs imkânı yoktur.

AYLIK YAŞAM GİDERLERİ ORTALAMA NE KADAR?

Ortalama yaşam giderleri olarak Almanya’da konaklama, yemek, yol, harçlık düşürsek yaklaşık 1000 Euro’dan bahsedebiliriz. Ancak Munich, Berlin gibi şehirlerde kiralar ve yaşam giderleri çok daha pahalı olabilmektedir. Masrafların bu şehirlerde konaklamaya bağlı olarak  bazı durumlarda 2000-2500 Euro’lara kadar çıkabildiğini duyuyoruz.

ÖĞRENCİLERE ÇALIŞMA VE OTURMA İZNİ VERİLİYOR MU?

Evet eğitim süresince öğrencilerin oturum izni oluyor. Rahatlıkla ülkeye giriş çıkış yapabiliyor ya da çıkış yapmak zorunda kalmadan eğitim süresi sonuna kadar da ülkede kalabiliyorlar. Çalışma izni ise evet okurken haftada 20 saat şeklinde veriliyor. Ancak dil okulu ya da şartlı kabulle geldiyseniz lisans programınıza başlayana kadar maalesef yasal olarak Almanya’da çalışmanıza izin vermiyorlar.

MEZUNİYET SONRASI ALMANYA’DA KALMA EĞİLİMİ

Studying-in-Germany.org tarafından yapılan bir ankete göre, uluslararası öğrencilerin %69,2’si mezun olduktan sonra Almanya’da kalarak iş bulmayı tercih etmekte olduğu vurgulanmaktadır. Yine Türk öğrencilere baktığımızda eğitimini tamamlayan bir çok öğrencinin ülkede veya farklı Avrupa ülkelerinde kalarak iş tecrübesi edinebilme tercihi oldukça fazladır.

04-01-2025


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş