Arama sonuçları

Almanya’dan Taliban’ın ‘kadın çalıştırma’ yasağına tepki

Almanya’dan Taliban’ın ‘kadın çalıştırma’ yasağına tepki

Almanya, Taliban'ın Afganistan'da faaliyet gösteren yerel veya yabancı sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın personel çalıştırmasını yasaklayan kararına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Taliban'ın insani yardımları kadınları aşağılamak için bir oyuncak haline getirmesini kabul etmeyeceğiz" dedi.

Baerbock, uluslararası toplumun güçlü bir tepki vermesini istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Nüfusun yarısını bir başka temel haktan mahrum bırakıyor, insani ilkeleri çiğniyor ve hayati insani hizmetleri tehlikeye atıyorlar. Kadınları ve kız çocuklarını iş, eğitim ve kamusal yaşamdan dışlayanlar sadece ülkelerini mahvetmekle kalmıyor. Cinsiyete dayalı zulüm de insanlığa karşı işlenen bir suç olabilir."

KADINA YASAK SÜRÜYOR

Taliban, 24 Aralık’ta STK'lerin kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar yasaklamıştı. Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, Bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK'lere gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söylemişti.

Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

ÜNİVERSİTEYİ DE YASAKLADILAR

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban sonrası, kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.

 

25-12-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş