Arama sonuçları

Amerikan Robert Lisesi: Nasıl öğrenci alacak? Kimlere burs veriyor?

Amerikan Robert Lisesi: Nasıl öğrenci alacak? Kimlere burs veriyor?

Amerikan Robert Lisesi: Nasıl öğrenci alacak? Kimlere burs veriyor? Yabancı özel okul statüsündeki Amerikan Robert Lisesi’nin kuruluşu 1863 yılına dayanıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dışındaki en eski Amerikan eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor.

Robert Kolej olarak da tanımlanan lise İngilizce eğitim veriyor.

AMERİKAN ROBERT LİSESİ: NASIL ÖĞRENCİ ALACAK? KİMLERE BURS VERİYOR?

Peki bu okulda burslu burslu okumak mümkün mü? Öğrenciler nasıl seçiliyor? Hangi puandan öğrenci alıyor? Merak ettiğiniz soruları konuğumuz Amerikan Robert Lisesi Yardımcı Müdürü, Türk Müdür Nilhan Çetinyamaç pervinkaplancom instagram yayınında yanıtladı.

TABAN PUAN NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Amerikan Robert Lisesi diğer yabancı ve Türk özel okullar gibi LGS puanıyla öğrenci alacak. Taban puanı ne zaman açıklanır?

Biz taban puanlarımızı diğer bütün özel okullarla birlikte 17 Temmuz’da açıklayacağız zaten MEB verdiği takvime göre hareket eder ve puanlarını 16 Temmuz’da açıklarsa biz de o yarım günde puanlarımızı belirliyoruz. 17 Temmuz’da da sabah 8:00’de puanımızı  açıklayacağız. Erken saatlerde açıklarsa 16 Temmuz akşamı da açıklarız. Ama şu anda tüm özel okulların takviminde puan açıklama tarihi 17 Temmuz görünüyor.

PUAN AÇIKLARKEN NELER DİKKATE ALINIYOR?

Her yıl taban puanı belirlenirken neleri dikkate alıyorsunuz? Sınavın hemen ardından zorluk ya da kolaylık derecesine göre sizler de yaklaşık olarak puan konusunda tahminde bulunuyor musunuz?

Öncelikle sınav sonrası aynen sizin gibi, eğitim yazarlarımızı da takip ediyoruz. Sınav sonrasında data toplamaya başlıyoryuz sınavın o yılki zorluk derecelerini anlamaya çalışıyoruz, daha çok öğrenciler hangi alanlarda hata yapmışlar, zorlanmışlar onlara bakıyoruz. Yine sınava katılan öğrenci sayısı önemli ve etkili bir faktör. Şu kadar tam puan yaptı, bu kadar tam puan yaptı gibi beyanlar da tam olarak doğru olmasa da sınavla ilgili bir fikir veriyor. Birlikte çalıştığımız, network’ümüz olan ortaokul müdürlerinden de fikir alıyoruz ama şu ana kadar söylediklerim tamamen spekülasyon oluyor. LGS’de standart sapma da olduğu için öğrencilerin yüzdelik dilimlerini ve sıralamaları açıklanmadan önce puan belirlememiz doğru değil. 16 Temmuz’da zaten elimizde birçok datamız var, 8. sınıflara, onlara bakarak aşağı yukarı yüzdelik dilimlere düşen öğrenci sayısını tahmin etmeye başlıyoruz. Hepimiz belli bir komisyondayız. Birbirimize rakip gibi görünsek de aslında öyle değil. Sahne arkasında birlikte çalışıyoruz, el ele verip taban puanları belirliyoruz.

BU YILIN SINAVINI NASILDI?

Bu yılın sınav yorumlarına baktığınızda geçmiş 2 yıla bakarak, sınavla ilgili hangi yorumu yapıyorsunuz?

Bir önceki seneyle geçen senenin arası gibi bir sınav gibi duruyor. Geçen seneye göre daha zor bir sınav olduğunu ve matematik ve Türkçenin belirleyici olduğunu görüyoruz. Matematik hep birinci belirleyici ders oluyor. İkinci belirleyici değişkenlik gösteriyor, bu sene o değişken Türkçe gibi gözüküyor. Bir matematik ya da Türkçe hatası yapan öğrencinin sıralaması da değişeceği için bunu sonuçlar açıklanmadan söyleyemiyoruz.

EN SON GİREN ÖĞRENCİNİN PUANI NEDİR?

Geçen yıl taban puanınız neydi ve en son aldığınız öğrencilerin puanları ne oldu?

Geçen sene biz 221 öğrenci aldık, bunun 110’u kız 111’i erkekti. Zorluk derecesi daha düşük bir sınavdı o yüzden taban puanımızı 490 açıkladık. Erkeklerimizde 492, kızlarımızda 489’da kapattık puanları. Son iki senedir erkekleri daha yüksekte kapatıyoruz. Zaten sadece 22 öğrencimizi 489’la aldık, onun dışında tüm öğrencilerimiz bunun üstündeydi. Bu da neye karşılık geldi geçen sene? Erkeklerde girenler yüzde 25’lik dilime geldi, yani sıralama olarak yaklaşık 2 bin 500’ncü öğrencilerdi son girenler. Kızlarda da 0,39’luk dilimden aldık. Bu da  4 bininci öğrenciye denk geliyordu. Ama sonuçta biz 221 öğrencimizin 160‘ını ilk bin ile bin 125’ten aldık. Önemli kısmı buradan geldi. Nerede yığılma olduğu da belirleyici bir şey.

KIZ ERKEK ÖĞRENCİ PUANLARI AYRI MI?

Kız ve erkek öğrenciler için ayrı puan açıklıyor musunuz?

Hayır, kontenjanımız kız ve erkek için ayrı ama farklı puanlar açıklamıyoruz. İkisi de aynı puandan açıklanıyoruz ama aynı puandan kapatmayabiliyoruz. Sonuçlar tam olarak çıkmadan kızların da erkek öğrencilerin de nasıl daha farklı yaptığını bilemiyoruz. LGS’nin 1. yılında 2018-2019’da LGS çok zordu, 18 tam puan alan vardı, geçtiğimiz sene bu sayı 565’ti. Mesela ilk sene 450 ile açtık taban, 11 puan fark vardı o sene. Ve puanlar düşük olmasına rağmen sıralamalar düşük olmasına rağmen sıralamaya baktığımızda erkeklerde 1360 sıralamayla, kızlarda yaklaşık 3000 civarına kapattık. Bnları söylememin sebebi, bir sene önce 450’ydi, daha sonra 490’ı aştık. Bu sene de göreceğiz. Keşke eski yıllarda olduğu gibi öğrencilerin yüzdelik dilimleriyle birlikte sıralamaları da verilse.

GEÇEN SENE OKULA TÜM SORULARI TAM YAPAN KAÇ ÖĞRENCİ GİRDİ?

Geçen sene hazırlık sınıfına girenlerin kaçı tam puanlıydı?

565 tam puanlı öğrenciden 50’si Robert Kolej’e geldi.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

Lise bir yıl hazırlık olmak üzere 5 yıl. İngilizce yeterlilik sınavı var mı, yoksa tüm öğrenciler hazırlık okumak zorunda mı?

Evet, hazırlık zorunlu. 1+4 yani 5 yıllık bir okuluz biz. Bizim okulumuzda hazırlığın çok önemli iki misyonu var, birincisi tabii ki çok yoğun bir İngilizce dönemi, ama okula hazırlık aynı zamanda. Çünkü Türkiye’nin her yerinden, çok farklı pek çok öğrenciyi alıyoruz. Onların birbirine ve okula adaptasyonu ve Robert Koleji’nde temel olan becerileri kazanmaları için çok önemli bir yıl.

UZAKTAN DİL ÖĞRENİLİR Mİ?

Pandemi nedeniyle yine uzaktan eğitim gündemde. Peki uzaktan eğitimde yabancı dil istenildiği gibi öğretilir ve öğrenilebilir mi?

Uzaktan eğitim hiçbir alanda, özellikle dil alanında yüz yüze eğitimin yerini tutmaz. Bu yıl Mart’ta uzaktan eğitim başladığı anda uzaktan sürdürdük hazırlık programımızı. Arkadaşlarıyla ortak çalışma ve paylaşımların olduğu bir programdı, müfredatımızı bire bir götürmeye başladık. Bu bir yıl boyunca olursa bunun öğrenciler üzerindeki etkisini de düşünmek lazım ama maalesef bunlar bizim elimizde olan kararlar değil. Öğretmenlerimiz de bu konuda çok yoğun çalışıyorlar, sıkı bir takip içerisindeyiz. Yine elimizden gelen çalışmayı yapmaya devam ederiz biz.

HANGİ İKİNCİ DİLLER VAR?

İkinci yabancı dil olarak hangi diller var?

Bizde ikinci yabancı dil olarak Fransızca ve Almanca var. Hazırlıkta başlıyor, biz de Fransız ya da Alman okullarından gelen öğrencilere bir seviye testi yapıyoruz. Öğrencilerimiz de bir tanesini seçiyorlar.

2020-2021 ÖĞRETİM YILI KONTENJANI NEDİR?

Bu yıl için kontenjan nedir? Kontenjan artırımı söz konusu olabilir mi?

Biz bu sene 221 alacağız yine aynı sayıda, bu sene 111’i kıza verdik, 110’u da erkek olacak. Yatılılıkta ise kontenjanımız kız öğrenci için 22, erkek 15.

ŞEHİR DIŞI TALEP AZALIR MI?

Bu yıl pandemi nedeniyle şehir dışından gelecek öğrenci sayısında bir azalma bekliyor musunuz?

Biz zaten kendi yatılı sistemimiz içinde sosyal mesafe ve odadaki öğrenci sayısını dikkate alarak pek çok değişiklik yaptık. Kovid-19 tedbirlerine göre hareket ediyoruz. Ama aileler bu sene çocuklarından ayrılmak istemeyebilirler pandemi yüzünden. Bunun bir etkisi olur mu göreceğiz. Sadece bizim için değil, İstanbul’daki Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi yatılı eğitim veren okulları da etkiyecek mi hep birlikte göreceğiz. Ama bu sene yatılılıktan vazgeçen olmadı. Yine de Ağustos’ta fikir değiştiren olur mu bilmiyoruz.

ÖĞRENCİ DAĞILIMI NEDİR?

Öğrencilerin dağılımı illere göre nasıl?

Okulumuzda 56 farklı şehirden öğrencimiz var. Bu bizim sevdiğimiz ve okulumuzu özel kılan şeylerden birisi. Her kültürden öğrencimiz var, bir mozaiğe benzetiyoruz bunu. Yine de ilk sırada İstanbul var. Sonra İzmir, Ankara takip ediyor ama Van, Siirt, Şırnak, Adıyaman, Urfa, Tunceli toplam 56 ilden öğrencilerimiz. Hedefimiz 81 ilden de çocuğumuz olsun.

ÖĞRENCİLER ARASINDA SINIF FARKI YANSIYOR MU?

Çok üst gruptan gelen öğrencilerle burs verdiğiniz daha alt gelir grubundan öğrencileriniz var. Bu iki sosyo-ekonomik grup içinde sınıf farklılıkları ilişkilere yansıyor mu?

Hayır, hiç yaşanmıyor. Robert Kolej’le ilgili dışarıdan herkese göre bir algı var. Ama iç dünyası, öğrencileri son derece sade bir okuldur. Bizim öğrencilerimiz gerçekten akademik olarak hedef belirlemiş öğrencilerdir. Konuşulduğu gibi statüydü, kıyafetti bir şey yok. Bizim de velimiz her sene kantinde 3 liraya satılan çayın peşine düşer,  bu neden pahalı diye. Herkes aklıyla, çalışmasıyla, liderliğiyle öne çıkar. Gerçekten öğrenme motivasyonu yüksek olan öğrenciler var ve her şey çok natüreldir, okul çok dikkatlidir bu konuda. Herkes 4 arkadaşından birisinin burslu olduğunu bilir ve çok dikkat eder konuştuklarına, bu okulun kültürünün bir parçasıdır.

YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTEYE GİTME ORANLARI

Mezunların yurtdışındaki üniversitelere gitme oranı nedir? Bu sayı giderek artıyor mu?

Aşağı yukarı birçok öğrencimiz yurtdışına başvuruyor, kabuller çok. Yurtdışına gitme ve kalma oranı yüzde 50 -50 diyebilirim. Ama Türkiye’de sınava hazırlanan öğrencilerimizin bir kısmı da yurtdışına başvuruyor. Kabuller çok ama karar aşamasında fikirler değişebiliyor. Bu son 4-5 senede değişen bir durum var. Daha önce oranlar yüzde 30’a 70 oranındaydı, öğrencilerin çoğu Türkiye’de kalıyordu. Türkiye’nin gidişatından mı, ailelerin isteğinden mi, çocukların birbirini etkilemesinden mi bilmiyoruz ama yurtdışına giden sayısı artıyor. Biz öğrencilerimizi her iki yönde de destekliyoruz. Önemli bir sayıda öğrencimiz tıp okuyor ve Türkiye’de kalıyor. Bunun altında farklı bir dinamik var diye düşünüyorum, çünkü diğer okullarla da bir araya geldiğimizde de yurtdışına eğilimin arttığını görüyoruz, bu sadece bizimle ilgili bir şey değil. Bu sene özellikle son sınıflar için çok zor bir sene oldu. Yurtdışı kabulleri ellerinde ama okulları açılacak mı, okula başlayacaklar mı bilmiyorlar. Öğrenciler için çok yorucu bir süreç.

ROBERT KOLEJ’İN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Okulun özelliği nedir? Yurtdışına öğrenci yollaması mı, iyi bir dil öğretmesi mi, ortamı mı? Hangisini sayabilirsiniz?

Ben hepsi diye söylerim. Çünkü bir okul sadece bir yönüyle başarılı olmamalı diye düşünüyorum. Öğrenci bir bütündür. Robert Koleji ne sadece Türkiye sınavına, ne sadece yurtdışına hazırlıyor. Hem sosyal becerileri gelişmiş, hem akademik olarak güçlü, lider öğrenciler yetiştrimeye çalışıyoruz. Evet güçlü bir İngilizce programımız var ve öğrencilerimiz hem yurtdışında hem Türkiye’de çok güzel okullara da kabul ediliyorlar. Bir yandan sanatsal bir yönümüz de var, patentlerimiz, çalışmalarımız var. Biz tek tip insan yetiştirmeye karşıyız, öğrencilerimizin özgür iradeleri var. Bunları baskılamak yerine ortaya çıkartmaya çalışıyoruz.

BU SENE KAYITLAR NASIL OLACAK?

Yedek liste kayıtlarında bahçede kalan velilerin kayıtları yapılıyordu. Yani veliler bahçede oluyordu. Bu sene sizin bahçeniz geniş ama yine velileri bahçeye alacak mısınız?

Doğru bizim bahçemiz çok büyük, biz şanslıyız o açıdan. Bütün okullarla birlikte bahçede veli olayını çok düşündük. Çünkü burada öncelik sağlık. Bu kayıt döneminde bazı kurallar değişecek. Kız-erkek diye ayrı kayıt aldığımız için asil kayıt gününde olduğu gibi yedek kayıtlarda da erkek-kız öğrencileri sabah-öğleden sonra diye ayıracağız. Sabah kızların, öğleden sonra erkeklerin kayıtlarını yapacağız.

Tek veli kabul edeceğiz, çocuklarımızı almayacağız. İnsan ilişkisi en az olacak şekilde düzenlemelerimizi yaptık.

TANITIM GÜNLERİ NASIL OLACAK?

Tanıtım günleri olacak mı, veliler okulu ziyaret edebilecek mi? Yoksa tanıtım sanal mı olacak?

Sanal yapacağız, Kovid-19 gerçekten bizi sağlık için her şeyi farklı bir şekilde yapmaya bizi yönlendirdi. Bu sene de hem adaylarımız hem velilerimiz için çok zor bir sene olacak. Tabii ki okulu görmek isterler, bu en doğal hakları ama maalesef sanal bir şekilde kendimizi tanıtmaya gayret edeceğiz.

KİMLERE BURS VERİLİYOR?

En çok merak edilenlerden biri de Robert’te nasıl burslu okunur? Bursları kimlere veriyorsunuz? Başarı burs almak için yeterli mi?

Öncelikle Robert Koleji’nde başarı bursu yok, sadece ihtiyaç bursu var. Çünkü öğrencilerimizi çok az bir yüzdelik dilimden alıyoruz ve bizim için öğrencilerimizin hepsi çok başarılı. Robert Koleji bu konuda öğrencilerine en çok destek olmaya çalışan kurumlardan bir tanesi. Öğrencilerimizin yüzde 25-26’sı burslu okuyor. Yaklaşık  her 4 öğrencimizden birisi burslu. Bizim de misyonlarımızdan birisi bu. Çünkü tüm Türkiye’ye ulaşmak, hem de farklı imkanlarda öğrencilere şans tanımak istiyoruz. Bu yüzden de yatılı programımız ve ihtiyaç bursumuz var. Web sitemizde de ihtiyaç bursunun nasıl verileceği, hangi belgelerin toplanacağı hepsi detaylı olarak Mali Yardım Olanakları sayfasının altında var.

KAYITLAR ÇOK KISA SÜRECEK, HIZLA BAŞVURUN

Bu sene de velilere şunu söylemek istiyorum, bu sene hiç olmadığı kadar kayıtlar çok kısa bir zamana sıkışacak. Her zaman ön kayıtla kayıt arasında 4-5 gün olurdu, bu sene yok. Bu ayın 17’sinde puanlarımızı açıklayacağız, hemen ön kayıtlarımız başlıyor, 21’inde de kayıtlar var. Dolayısıyla 17’sinden başlayarak 18’inin öğlen saatlerine kadar mali yardım başvurularını ön kayıtla birlikte alacağız. O yüzden mali başvuruda bulunan ailelerin bu ön hazırlığı yapması şart. Süre çok kısa olduğu için sadece online yapacağız. Bütün belgelerini beyan ve belgeye dayalı bir şekilde iletmeleri gerekiyor. Burs komisyonu tüm belgeleri tek tek inceleyerek, ailelerin gelir durumuna göre bir saptamada bulunuyor ve bursları dağıtıyor. Sıralamada kimin puanı yüksekse o üstte kalıyor, şansı daha çok oluyor. Öğrencilerin yüzde 25 ile 26’sına kadar tam burs veriyoruz, onun dışında parçalı burslar da olabiliyor. Yaklaşık her yıl hazırlığa giren 50 öğrencimiz burs alıyor. Yüzde 100 dışında 50, 75, 85 gibi oranlarda da bursumuz var. Yatılılık bursu vermiyoruz, başvuran öğrenciler zaten yatılıysa o şekilde alıyorlar, gündüzlüyse gündüzlü alıyor.

BURS 5 YIL BOYUNCA SÜRÜYOR MU?

Hazırlıkta burs alan öğrenci bu bursu 5 yıl boyunca garantilemiş oluyor mu?

Bizimkisi başarıya bağlı değil, tamamen ihtiyaç bursu olduğu için herhangi bir akademik beklenti ya da kriter koymuyoruz öğrencilerimize. MEB’in de yönetmeliğine göre bursların her sene tekrar edilmesi, yeniden verilmesi gerekiyor. Biz de her sene yeniden veriyoruz ve burs verdiğimiz ailenin koşulları değişmediyse biz de o öğrencinin bursunu tekrar değerlendiriyoruz. Çünkü kimseye hak geçmemesi ve bursu doğru yerlere vermemiz gerekiyor. Spor, başarı, sanatçı bursumuz yok. Sadece ihtiyaç bursumuz var.

NE KADAR BURS BÜTÇENİZ VAR?

Burslarımızın çoğu ilk kayıt döneminde tamamlanıyor, asil ve yedek olacak şekilde. Elimizde bir fonumuz var ve onu en adil şekilde dağıtmaya çalışıyoruz. Bunun bir kısmı asile, bir kısmı yedeğe ayrılıyor. Çok yüksek bir fondan bahsediyorum, ama aşağı yukarı 250 öğrencimizin burslu olduğunu düşünürseniz, yüksek bir miktardan bahsediyoruz. Bu tamamen bağışlarla  ve dışarıdan sağladığımız imkanlarla oluşan bir fon. Öğrenim ücreti okulun giderlerinin yüzde 60-70’ini sağlıyor, geri kalanlar ise bu bağışlarla sağlanıyor. Burslar için de çok şanslıyız ki mezunlarımız bizi çok destekliyor. Özellikle bursluluk konusunda herkes çok hassas ve dışarıdan bir fonumuz var. Burs için biz ailenin gelirine, mal varlığına bakıyoruz.

YABANCI ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

Okulda kaç yabancı öğretmen bulunuyor?

Yaklaşık 118 kadromuzun 54’ü yabancı öğretmenlerden oluşuyor.

GİTMEK İSTEYEN OLDU MU?

Pandemi döneminde yabancı öğretmenlerden ayrılmak isteyenler oldu mu?

Hayır, tam tersine pandemi sürecinde Türkiye’de öğretmenlerimiz de çok iyi bir bakım altındaydı ve çoğu da yazın pandemi döneminde ülkesine gitmemeye de karar verdi. Biz pandemi durumunda bri öğretmen kaybına uğramadık kesinlikle. Bizim sağlık sistemimiz de iyi olduğu için öğretmenlerimiz de bu süreçte şikayetçi olmadılar.

PUAN EŞİTLİĞİ HALİNDE NE OLUYOR?

Puanları eşit öğrenciler yerleştiriliren, eğer okul notlarında da eşitlik bozulmazsa ne yapacaksınız?

Biliyorsunuz LGS’de ayrı ayrı ders puanlarını vermiyorlar, TEOG’da olduğu gibi bir ayrım şansımız yok. Puan eşit olduğu zaman OBP’ye bakıyoruz. Onda da eşitlerse o zaman 8. sınıfın yıl sonu puanın bakıyoruz, orada da eşitlerse 7’ye iniyoruz, orada da eşitlerse 6’ya iniyoruz, orada da eşitlerse yaşa gidiyoruz. Yaş, bizde tüm akademik kritlerlerin arkasında kalıyor. Geçen sene yaş kriterini kullandık, TEOG’da  çok kullanıyorduk. Yaşta da eşit olurlarsa bu çok nadir de olsa, kura çektik aralarında ama aslında yaş belirleyici en son. Bu sene kuraya kalır mı bilmiyoruz ama bütün akademik başarıları eşit giderse bu sene belli bir grup öğrencinin avantajı var. Bu sene öyle bir durum var ne yazık ki, eğer yaşa kalırlarsa küçüklerin avantajı var.

ÜNİVERSİTE HAZIRLIK KURSLARI VAR?

Öğrenciler için okulda YKS hazırlık kursları var mı?

Üniversite takviye programımız da var ayrıca, dershanelerin kapanmasıyla da birlikte kendi öğrencilerimiz için Türkiye’ye hazırlanan öğrencilerimiz için bir dershane programı gibi ayrıca bir takviye kursumuz da var.

HANGİ ÜLKELERE GİDİYORLAR?

Öğrencileriniz yurtdışı için ABD üniversitelerini mi tercih ediyorlar?

Son yıllarda ülke seçimiyle ilgili farklı bir tercih var çocuklarda. Yine de bizde birinci olan, yüzde 70 ile Amerika. Onu İngiltere takip ediyor, daha sonra da Avrupa ülkeleri takip ediyor. Bunların içinde son yıllarda yükselen ülkeler İtalya ve Hollanda ve Kanada var. Bazen Almanya oluyor, Singapur oluyor. Çünkü birçok Amerikan üniversitesi farklı ülkelerde açılıyor, ama çoğunluk bizde hala Amerikan üniversitelerinde.

YURTDIŞINDAN BURS BULMAK

Yurtdışındaki üniversitelerden öğrenciler kolayca burs alabiliyor mu?

Yurtdışından kabul alan öğrencilerin bir kısmı başarı bursu bir de ihtiyaç bursu oluyor. Başarı bursunu pek çok öğrencimiz alıyor, ihtiyaç bursuna başvuran yaklaşık 42 öğrencimizden 33’ü aldı. Ama başarı bursları da var. Ama şunu da unutmamak gerekiyor. Yurtdışında burslu okumak giderek zor oluyor. Velilerin Robert Koleji’nden sonra yurtdışında burs bulacaklarına ilişkin böyle bir hayali var ama bu çok zor. Robert Kolej herkese kapılarını açıyor ama biraz da realitileri bilmek lazım. Yurtdışında burslu üniversite kazanmak çok zor. Yurtdışındaki iyi okulların öğrenci alım oranları düşmedi, onlar hala aynı oranda öğrenci alıyorlar ama bur için başvuran sayısı 3’e 4’e 5’e katlandı. Sadece Türkiye’yi düşündüğünüzde bile bunu görüyorsunuz. 5 sene önce yurtdışında giden öğrenci sayısını düşünün, bir de bu günü. Bu artış bütün dünyada var. Üniversiteler ülkelere kota koyuyorlar, sonsuz bir gidiş yok yani. Ailelerin bunun da farkında olması gerekir. Ivy League’de olan okulların her birine en az bir öğrenci gönderiyoruz.

Petek SAMATYALI

Pervinkaplan.com editörü

11-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş