Arama sonuçları

Araştırma görevlisi de ‘sözlü’ sınavla seçilecek

Araştırma görevlisi de ‘sözlü’ sınavla seçilecek

Objektifliği nedeniyle çok tartışılan sözlü sınav öğretmenlerden sonra araştırma görevlileri için de geliyor. Araştırma görevlileriyle ilgili yönetmelik değişikliği yapan YÖK’e belirlediği öncelikli alanlarda üniversitelere araştırma görevlisi tahsis etme hakkı verildi. Ancak bu araştırmla görevlileri yazılı değil, YÖK’ün yapacağı sözlü sınavla seçilecek. Bu da sözlü sınavların ne kadar objektif olduğunun bir kez daha tartışmasına neden olacak.

Bugünkü Resmi Gazete’de "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklikler yayımlandı. Bu değişiklik YÖK’e üniversitelere araştırma görevlisi kadrosu tahsis imkanı veriyor.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde 20 kadarı ilave atama izni YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarına tahsis edilebilecek.

AMA SÖZLÜ SINAVLA SEÇİLECEKLER

Bu kapsamda, ilan edilen araştırma görevlisi kadroları için, yapılacak ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sözlü olarak yapılacak. Yazılı sınav yapılmayacak. Yani araştırma görevlileri sözlü sınavda “performans” gösterecek.

OBJEKTİF OLMAZ ELEŞTİRİLERİNE KARŞI

YÖK, “sözlü sınavla” araştırma görevlisi seçilmesinin objektif olmayacağı yönünde gelecek eleştirileri bildiği için objektifliği sağlamak için alınacak önlemi de şöyle açıklıyor:  “Sözlü sınavın objektifliğini sağlamak için sınav jürisi, en az bir öğretim üyesi başka bir devlet üniversitesinden olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşacak.”

70 PUANININ ALTINDA KALANLAR

Sözlü sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemeyecek. Değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları yürürlükteki mevzuat uyarınca yapılacak.

15 BİN ÖYP’LİNİN KADROSU DEĞİŞTİ

Bu arada geçtiğimiz 2 Eylül’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Yükseköğretim Kanunu’na eklenen bir madde 15 bin araştırma görevlisinin geleceğini değişmişti. Bu madde ile tüm devlet üniversitelerinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYEP) kapsamında 33/a kadrosu ile atanan tüm ÖYP’li araştırma görevlileri 50/d maddesine geçti. Kadro değişikliğinin anlamı ise doktoralarını tamamlayanların artık kadroları garanti değil.

2 BİN 346 AKADEMİSYEN ATILDI

Aynı KHK ile de biri vakıf üniversitesi olmak üzere 93 üniversiteden 2 bin 346 akademisyen atılırken, 28 bin öğretmen de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kadrosundan ihraç edildi.

MEB DE SÖZLÜ SINAV YAPIYOR

Bu arada sözlü sınavla ilgili en çok tartışma öğretmen alımında yaşanıyor. Son olarak sözlü sınav sözleşmeli öğretmen alımında gündeme geldi. 15 bin öğretmen KPSS ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanlarına göre sıralanıp, seçimleri sözlü sınavla yapılmaya başlandı. Ayrıca dershane öğretmenlerinden de 5 bini sadece sözlü sınavla atanacak.

Kaynak: Resmi Gazete

Petek SAMATYALI

21-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş