Arama sonuçları

Aşılar ‘Nu’ varyantında etkili mi?

Aşılar ‘Nu’ varyantında etkili mi?

Güney Afrika’dan çıkan ve “Omicron (Nu)” adı verilen yeni varyantın yapısı ve etkileri henüz tam olarak bilinemese de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), “Kaygı verici” açıklaması paniğe neden oldu. DSÖ, söz konusu varyantın “yüksek bulaşma riskine sahip olduğunu” ve “birçok kez mutasyona uğramış olduğunu” açıkladı.

Koronavirüsün ilk olarak geçen hafta Güney Afrika'da tespit edilen yeni Omicron varyantına en az 12 ülkede daha rastlanırken, Japonya yabancıların ülkeye girişini yarından itibaren yasaklama kararı aldı.

NET BİLGİ VAR MI?

Dünya Sağlık Örgütü diğer koronavirüs varyantlarına kıyasla daha bulaşıcı olduğundan şüphe edilen Omicron hakkında daha net bilgi edinmek için birkaç hafta kadar izlenmesi gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE'DE VAR MI?
 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Türkiye'de Nu varyantı ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Farklı ülkelerde ortaya çıkan varyantlara bağlı gelişmeleri izliyor ve ülkemizin dışarıyla teması konusunda önlem alıyoruz. Gündemde olan Nu (omicron) varyantına karşı en erken önlem alan ülkelerdeniz. Türkiye'de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu varyantına rastlanmamıştır."

AŞILAR NE KADAR ETKİLİ?

Peki Nu varyantına karşı aşılar etkili mi?

Aşı üreticileri ise var olan aşıların varyant üzerinde etkili olup olmadığının iki hafta içinde tespit edileceğini ifade ettiler.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yeni varyantın birçok mutasyonu bir arada bulundurduğunu hatırlatarak,  aşıların bu varyantta etkili olup olmadığına ilişkin şöyle dedi: “Olasılıkla aşılar bu varyantta etkili. Özellikle mRNa aşıları. Ama ne kadar etkili olacağı bir takım çalışmalardan sonra daha net belli olacak.”

Ertuğrul, yeni varyantın hastalık tablosunda bir değişiklik yaratıp yaratmadığı konusunda henüz bilgilerin yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: “Genetik analizlerde yani virüsün genom analizi yapıldığında, mutasyon geçiren bölgelerde örneğin insanlarda bağışık yanıttan kaçabileceği gösterilmiş durumda. Klinik tabloya bunun nasıl yansıyacağı yapılacak çalışmalarla daha net bir biçimde ortaya konacak.”

29-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş