Arama sonuçları

Askeri lise mezununa hukuk ve tıp yok

Askeri lise mezununa hukuk ve tıp yok

OHAL kapsamında kapatılan askeri liselerden 2016 yılında mezun olan öğrenciler için girdikleri Askeri Lise Mezunları İçin Üniversiteye Geçiş Sınavı (ALÜGS) sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri için tercih işlemleri başladı. Bu öğrencilerin 24 tercih hakkı var.   

HER BÖLÜME 3 KONTENJAN
Devlet üniversitelerini tercih edecek bu öğrenciler aralarında mühendislikler ile sosyoloj, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler olmak üzere 14 bölüm seçebilecekler. Ancak her üniversitede bu bölümler için yalnızca 3’er kontenjan bulunuyor. Bu yüzden tercihlerinde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu bölümleri de öğrenciler sayısal (SAY) ve eşit ağırlık (EA) puanlarına göre tercih edecek. Bu öğrenciler için üniversitelerde hukuk ya da tıp programlarını seçmeleri mümkün değil. Çünkü tıp ve hukuk tercih edilecek bölümler arasında yer almıyor. 
Adaylar ise “Neden tıp ve hukuk seçemiyoruz?” diye soruyor. Bu soruyu yönelttiğimiz YÖK yetkililerinden ise şu yanıt geldi: Bu programlar harp okulluna devam hakkı olan programlar ve özel durumları dikkate alınarak belirlendi. Tıp ve hukuk isteyenler ÖSYS’ye girecekler. Bu özel sistemli farklı bir sınav.” 

YATAY GEÇİŞ HAKLARI OLACAK MI?
Öğrencilerin merak ettiği bir başka nokta ise yatay geçiş haklarının olup olmayacağı. Programlar ya da üniversiteler arasında diğer öğrencilere açık olan yatay geçiş yönetmeliğinin bu öğrencileri kapsayıp kapmayacağına ilişkin sorumuza yanıt alamadık. Bu öğrenciler önümüzdeki yıl programlarını değiştirmek istediklerinde ÖSYS’ye mi girecekler, yoksa bu puanlarla başka üniversitelere geçiş yapabilecekler mi? YÖK’ün bu soruya yanıt vermesi bekleniyor. 

BANDO LİSESİ MEZUNLARINA 27 ÜNİVERSİTE
Bando Lisesi mezunları ise 27 üniversite Say-SÖZ ve EA puanlarını kullanacaklar. Bu puanlardan en yüksek olanlarına göre yerleştirmeleri yapılacak. Ancak 3 kontenjan durumu onlar için de geçerli. Bu yüzden tercihlerinde bu kontenjan sınırlamasını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bu programlara yerleşen öğrencilere üniversiteler tarafından ayrıca özel yetenek sınavları yapılmayacak. 

AÇIK ÖĞRETİM PROGRAMLARI
Sosyoloji, işletme gibi açık öğretim programları da bu adayların tercih edebilecekleri programlar arasında yer alıyor. Tablo 1-‘de yer alan bu programlara yerleştirmelerde adayların SAY, SÖZ, EA puanlarının en yüksek olanları kullanılacak. Açıköğretim programlarında kontenjan sınırlaması yok. Bu programda dersler internete dayalı olarak Açıköğretim yöntemi ile yürütülecek. Ayrıca kayıtlarda internet üzerinden online olarak yapılacaktır. Programa kayıt yaptıran öğrencilerin internete erişimli bir kişisel bilgisayarı kullanma olanağına sahip olmaları gerekmektedir. Bu programa kayıt yaptıran öğrencilerden e-kitap vb. Materyal hizmetleri karşılığında her öğretim döneminde Öğrenci Katkı Payı ücretine ilave olarak ücret alınır. Her eğitim-öğretim yılında öğrencilerin ödeyecekleri dönemlik materyal hizmeti ücreti 325 TL.  Programın Güz ve Bahar Dönem Sonu Sınavları İstanbul Üniversitesi’nin kampuslarında yapılacak. 

KOŞULLARINI MUTLAKA OKUYUN
Programların yanlarında sayılarla ifade edilen koşulları mutlaka tercihlerinizi yapmadan önce okuyun. Çünkü bazı programlarda yaş, boy,sağlık raporu gibi özel şartlar yer alıyor. 

TERCİHLER 20 EYLÜL SAAT 23.59’DA BİTECEK 
Tercihler, ÖSYM'nin resmi sitesi http://www.osym.gov.tr adresinden elektronik ortamda 2016-ALÜGS Kılavuzu’nda yer alan yükseköğretim programlarından yapılacak. Tercih işlemleri, 20 Eylül saat 23.59’da sona erecek. Bu süre içerisinde tercihlerinizde değişiklik yapabileceksiniz. Tercihlerde değişiklik yapılabecek ama tercih iptali yapamayacaksınız. 

YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yerleştirme işlemi, adayların ALÜGS puanları, tercihleri ve YÖK tarafından belirlenen yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Programın koşullarını karşılamadığı için yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara kontenjan harici yerleştirilebilecek. 

EK YERLEŞTİRME YOK
Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılmayacak. Sınav sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların kayıt hakları 2016-2017 öğretim yılı için geçerli olacak. Bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracak.

HANGİ BÖLÜMLERİ TERCİH EDEBİLECEKLER?
1-Bilgisayar Mühendisliği
2-Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
3-Elektrik- Elektronik Mühendisliği
4-Endüstri Mühendisliği
5-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
6-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
7-Harita Mühendisliği
8-İşletme
9-İnşaat Mühendisliği
10-Kamu Yönetimi
11-Makine Mühendisliği
12-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
13-Sosyoloji
14-Uluslararası İlişkiler

 

10-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş