Arama sonuçları

Atanamayan öğretmenler sorunu nasıl çözülecek?

Atanamayan öğretmenler sorunu nasıl çözülecek?

Atanmayan öğretmenlerin sayıları yüz binleri bulmasına rağmen YÖK hâlâ on binlerce kontenjan açıyor. Her yıl 50 bin mezun daha atanmayan öğretmen ordusuna katılırken öğretmenler iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, ataması yapılmayan öğretmen Fedai Altun’un inşaatta çalışırken hayatını kaybetmesi bu sorunu tekrar ülke gündemine getirdi.

MEZUN OLUYORLAR AMA

Her yıl on binlerce üniversite öğrencisi eğitim fakültelerinden mezun olurken iktidarın plansız şekilde açtığı eğitim fakülteleri bu sorunu daha da büyütüyor.

İktidarın ‘her ile üniversite’ politikası çerçevesinde açtığı üniversiteler diğer bölümlerde olduğu gibi öğretmenlere de ciddi zarar veriyor. Ülkede 96’sı eğitim fakültesi, 14’ü teknik eğitim fakültesi olmak üzere toplam 110 öğretmen yetiştiren fakülte bulunuyor. Bu fakültelerden her yıl 45 bine yakın öğretmen adayı mezun oluyor. Hali hazırda sayıları 800 bine yaklaşan ataması yapılmayan öğretmenlere bu kişilerin yanı sıra başka fakültelerde okuyup pedagojik formasyon alanlar da ekleniyor.

Dolayısıyla her yıl en az 50 bin kişi ataması yapılmayan öğretmenlere dahil oluyor. Buna rağmen MEB son zamanlarda sürekli olarak her yıl yalnızca 20 bin öğretmen ataması yapıyor. Bununla birlikte MEB’deki öğretmen açığı da bu sayının yanına yaklaşamıyor. 100 bini aşkın öğretmen açığı da ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısından oldukça az. MEB ve YÖK’ün arasındaki bu uyumsuzluktan da öğretmenler etkileniyor. Eğitim Sen’in geçen yıllarda hazırladığı bir rapora göre ise ataması yapılmayan öğretmen sayısı 2023’te 1 milyonu bulacak.

YA İŞSİZ KALIYORLAR YA DA BAŞKA SEKTÖRDELER

Öğretmen adayları üniversitede yalnızca bu mesleği yapabilecek eğitimi aldıkları için atamaları yapılmayınca ciddi sıkıntılar yaşıyor. Küçük de olsa bir kısmı özel okullarda çalışma şansı elde etse de onlar da ciddi mobbing altında. Önemli sayıdaki ataması yapılmayan öğretmense ya işsiz kalıyor ya da başka işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor. Bütün bunlara rağmen YÖK eğitim fakültelerine ciddi sayıda kontenjan açmaya da devam ediyor. YÖK 2021 YKS’den sonra sadece kamuda eğitim fakültelerine 35 bin 685 kişilik kontenjan açtı. Vakıf üniversiteleri ve Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler de dahil edildiğinde YÖK’ün açtığı kontenjan 40 bin 878’i buluyor. Üstelik bu kadar kontenjan açılmasına rağmen geçen yıl MEB’e bağlı okullarda okuyan öğrenci sayısı ise düştü. MEB’in verilerine göre 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayısı önceki yıla göre tam 156 bin azaldı.

FEDAİ ALTUN İLK DEĞİL

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren öğretmenlerin öykülerini bir araya getirdi. Öğretmenlerin isimleri şöyle:

• Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Saffet Karamustafa.
• Öğretmen İker B. Kayacan.
• Öğretmen Hüseyin Göncü.
• Öğretmen Selahattin Baz.
• Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Süleyman Avcı.
• Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hasan Songur.
• Öğretmen Mikail Cengiz

Her yıl mezun olan öğretmen adayı: 50 bin
Eğitim fakültelerinde açılan kontenjan: 40 bin
Ülkedeki eğitim fakültesi sayısı: 110
Ataması yapılmayan öğretmen: 800 bin

15-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş