Arama sonuçları

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başladı

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başladı

Avrasya Üniversiteler Birliğinin (Eurasian Universities Union - EURAS) öncülüğünde düzenlenen "EURIE 2017- Avrasya Yükseköğretim Zirvesi" İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayındaki açılış töreniyle başladı. 

Törende açılış konuşmalarını EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz ve KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova yaptı.

EURAS Genel Başkanı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet-i Başkanı Dr. Mustafa Aydın bu yıl ikincisi düzenlenen zirve hakkında “Zirve dünyanın üçüncü büyük eğitim zirvesidir. Çin'den Rusya'ya, ABD'den İngiltere'ye kadar pek çok ülkeden temsilciler aramızda yer alıyor. Eğitim zamana ve günün şartlarına göre değişim gösteriyor. Bu tür etkinlikler, bilginin paylaşımı ve tecrübenin aktarımı açısından önem arz ediyor. Zirve bu anlayışla ortaya çıkmıştır. Bu coğrafyada yer alan üniversitelerin, bilgi ve tecrübe paylaşımı için çaba gösterilecektir" dedi.

‘TÜM ÜNİVERSİTELERİN ULUSLARARASILAŞMASI KAÇINILMAZ’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal ise Türkiye'de yükseköğretim sisteminde 7 milyonu aşan öğrenci olduğunu, nicelikten öte artık niteliğin öncelendiği bir yükseköğretime doğru gidişatın olduğunu söyledi. YÖK çalışmaları hakkında da bilgi veren Mandal, tüm üniversitelerin artık uluslararasılaşmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da rekabetin yüksek olduğu küresel eğitim alanında iddialı olunması gerektiğine dikkati çekerek, çıtayı çok daha yükseklere taşımak gerektiğini söyledi.

‘ORTAK PROGRAMLAR YAPALIM’

Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz da Türkiye’de öncelikli gündemin eğitim olduğunu belirterek “Daha önemli bir konumuz yok. Öyle ki merkezi bütçede en fazla payı bu yıl eğitime ayırdık. 2002’de bütçeden eğitime ayrılan pay yüzde 10’ken bu yıl bütçenin yüzde 20’si eğitime ayrıldı. Eğitimde kaliteyi artırmak istiyoruz. Derslik başına, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını düşürmek istiyoruz” dedi.  Son rakamlara göre Türkiye’de 183 üniversitede 7 milyon öğrenci olduğunu hatırlatan Yılmaz,  53 ülkeden yükseköğretim alanında yetkililerin yer aldığı Avrasya Yükseköğretim Zirvesinde tüm ülkeleri her alanda işbirliğine, öğrenci, akademisyen değişim programları hazırlamaya davet etti ve yükseköğretimde işbirliğinin artırılmasına yönelik “Ortak programlar yapalım” dedi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova ise KKTC’de yükseköğretime önem verildiğini belirterek ülkede 15 üniversitede 93 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi. 2009 yılında 40 bin olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl 83 bin olduğunu da ifade eden Berova sözlerine şöyle devam etti. “Uzun yıllar KKTC’ye ambargolar uygulandı. Ancak Türkiye’nin desteğiyle yükseköğretimde bu ambargoları aştık. Biz ülkemizde üniversitelerimizin kalitesini artırmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Gündemi uluslararasılaşma olan zirvede bütün üniversiteleri işbirliğine davet ediyorum.”

Üç gün sürecek zirvede yükseköğretim konusundaki gelişmeler ele alınacak, katılımcılara bu alandaki faaliyetler ve oluşan fırsatlar hakkında bilgi verilecek. 53 ülkeden 2 binin üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve eğitim sektöründen birçok uzmanın katıldığı zirvede, panel, seminerler ve fuar gerçekleştirilecek.

22-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş