Arama sonuçları

AYT puanları nasıl hesaplanacak?

AYT puanları nasıl hesaplanacak?

 

AYT puanları nasıl hesaplanacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanları ile lisans programları tercih ediliyor. Bu yıl lisans programlarını tercih etmek için gereken baraj 180’den 170 puana düşürüldü.

AYT sonucunda öğrencilerin Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ) ve Eşit Ağırlık (EA) puanları hesaplanacak. Aynı şekilde YKS’nin üçüncü oturumu olan ve 5 dilde yapılacak Yabancı Dil Testi (YDT) ağırlıklandırılmış AYT puanlarının hesaplanmasında ÖSYM şu yolu izleyecek:

AYT PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?

-Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacak.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacak.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacak.

Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacak.

TYT PUANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

2 milyon 437 bin 119 adayın başvurduğu YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanları ile ön lisans bölümleri tercih ediliyor.

Adayların TYT puanlarının hesaplanabilmesi için Temel Matematik veya Türkçe testlerinden birinden 0.5 ham puan almaları yani yarım net çıkarmaları gerekiyor. Bu koşulu yerine getiremeyen adayların ağırlıklı TYT (A-TYT) puanlar hesaplanmayacak. A Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2.5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacak.

 

 

 

 

 

28-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş