Arama sonuçları

Aziz Sancar’ın öğrencilere 8 altın öğüdü ne oldu?

Aziz Sancar’ın öğrencilere 8 altın öğüdü ne oldu?

Türkiye’de geçtiğimiz ay tam anlamıyla bir Aziz Sancar fırtınası esti! Aldığı 2015 Yılı Nobel Kimya Ödülü'nün madalya ve sertifikasını Anıtkabir’e takdim etmek için Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Aziz Sancar, Mayıs ayı boyunca birçok etkinliğe katıldı, ziyaretlerde bulundu, projelere destek verdi, yüzlerce öğrenciyle buluştu. Yaptığı her konuşma, verdiği her mesaj belleklere kazındı.     

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yaşam öyküsü bile aslında hepimize ders verecek mücadelelerle dolu. “Azim”, “sabır” ve “çok çalışma” gibi öğütler veren Sancar, kendi yaşamında da bu öğütleri uygulayarak Mardin’in Savur İlçesi’nde başlayıp Nobel Ödülü’nün alınmasına kadar giden bir başarının mimarı olmuş. Örneğin, ABD’deki öğrencilik yıllarında parası olmadığı için çok çalıştığı laboratuarda yatıp kalkmış. Hatta duşunu bile altı ay yaşadığı bu laboratuarda yangın hortumuyla almış. 

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Yılı Nobel Kimya Ödülü'nü Alan Prof. Dr. Sancar ile buluştuğumuz bir kahvaltıda anlattıklarından ve Türkiye ziyareti süresince verdiği önemli mesajlardan bir derleme yaptık.

İşte Sancar’ın sadece gençlerin değil hepimizin kulağına küpe olması gereken mesajlarından satır başları:

• BİLİM İÇİN 30 YIL BEKLEMEMELİYİZ: Türkiye, bilim ve teknikte dünyada herkesle yarışmalı. Bunun gerçekleşmesi için 25-30 yıl beklememeliyiz. ABD ve Avrupa’nın bilimde ulaştığı seviyeye gelmemiz için bilimle uğraşan çocukları desteklememiz şart.
 
• SINAVLAR BELİRLEYİCİ DEĞİL: KPSS, YGS gibi sınavların başarıda belirleyici olduğuna inanmıyorum. Bu konuda elimde bilimsel bir araştırma yok. Ancak üniversite giriş sınavına hiç test kitabı çözmeden girdim ve yüksek puan aldım. Çünkü çok çalışıyordum, başarı da çok çalışmakla olur.
 
• İNSANLIĞIN ÖLÇÜSÜ NOBEL DEĞİL: Bana göre Nobel’i almaktan daha önemli şeyler var: Kişinin ailesi, insanlık ve ülkesine hizmet etmesi! İnsanlığın ölçüsü Nobel’i almak değildir. Ailemiz, insanlık ve ülkemize hizmet ettiğimizde görevimizi yapmış oluruz. İster ayakkabı boyacısı, ister öğretmen isterseniz de Nobel almış olun,  işinizi iyi yapıyorsanız ülkenin başarısı bununla ölçülür. Bunu yaptığımızda başarı da kendiliğinden gelecektir.
 
• BİLİM ALIŞKANLIK OLMALI: Bilimi çocuk yaşlarda işlemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. İslam dünyasının son 500 yılda bilime katkı yapamadığını görüyoruz. Bunu aşıp düzeltmemiz lazım. Dünya nüfusunun yüzde 0.2’lik kısmını oluşturan Yahudi kardeşlerimiz bilim ödüllerinin yüzde 20’sini aldı. Onlar bu ödülleri bizlerden daha zeki oldukları için almadı. Başından beri bilime, bilimsel eğitime önem verdikleri için aldılar.
 
• NOBEL İÇİN ARAŞTIRMA YAPMADIM: Çocuklarımıza bilim kültürünü aşılamamız lazım.  Bunu yaparsak, Türkiye’den de Nobel ödülü alan bilim adamı sayısını 15-20 kişiye çıkarabiliriz. İnşallah bizden sonraki nesiller bunu yapar. O zaman karşımızda Nobelli olarak sadece Aziz Sancar’ı değil, daha fazla insanı göreceğiz. Çocuklarımızı iyi yetiştirirsek Nobel kendiliğinden gelir. Nobeller çoğalınca da şimdiki gibi çok önemli bir konu olmaktan çıkabilir. Nobel çok önemli bir ölçü değildir. Ben araştırmalarımı Nobel almak için yapmadım. Önemli olan bilimi geliştirip, gelenek haline getirmektir. İnsanlığın bilim birikimine katılıp, buna katkı yapmalıyız.

GENÇLERE NOBEL’LİK 8 ALTIN ÖNERİ

1- Politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var, çok çalışın, bilim yapın. Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Bu, vatan borcudur.
 
2- Kibirli olmayın kibirli olmak Allah'a yakışır, insana yakışmaz. Elinizden geldiği kadar mütevazı olmaya çalışın.
 
3- Başarı, zeka kadar çalışmakla elde edilir. Sebat lazım, inat etmek lazım ve çalışmak lazım.
 
4- Üzerinde çalışacağınız bir konu belirleyin, literatür de okuyun, gerektiği kadar öğrenin.
 
5- Okumanın yanı sıra  düşünmek için de kendinize zaman ayırın. 
 
6- Eğitim ya da araştırma için yurtdışına çıkın, ama sonrasında kesinlikle ülkenize dönün.
 
7- Dünya ile yarışmak istiyorsanız temel bilime ağırlık verin.
 
8- Başarılı olmak Nobel almak değil, ailenize, ülkenize ve insanlığa hizmet etmektir.

Bu röportaj Zeynep Razaki tarafından pervinkaplan.com için yapılmıştır.

info@pervinkaplan.com

pervinkaplanblog@gmail.com

11-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş