Arama sonuçları

Bakan Karaismailoğlu: Dijital çağ ışık hızıyla ilerliyor

Bakan Karaismailoğlu: Dijital çağ ışık hızıyla ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin "Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu-DIGIATHON 2022 Yarışması”nın, Türkiye’deki dijital dönüşümde şeffaflık, takip edilebilirlik ve uygulanabilirlik kapasitesini artırmak açısından oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Karaismailoğlu, “Genç yazılımcı kardeşlerimizin bilgi, birikim ve potansiyellerinin bu konuda değerlendirilmesini takdirle ve heyecanla karşılıyoruz."

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından düzenlenen "Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu-DIGIATHON 2022 Yarışması"nın açılışında yaptığı konuşmada, bu programda bulunmaktan heyecan ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, Türkiye’nin dijital dönüşümüne önemli katkılar sağlayacak bu heyecan verici organizasyonun düzenlenmesinde, emeği geçen tüm kamu ve özel sektör temsilcilerine teşekkürlerini iletti.

IŞIK HIZIYLA İLERLİYOR

Dijital çağın adeta ışık hızıyla ilerlediğini, neredeyse her 10 yılda sıçramalara şahit olduklarını ifade eden Karaismailoğlu, şöyle dedi: “Sektörün literatürü durmaksızın güncelleniyor; her geçen gün blokzincir, metaverse, NFT, kripto para, dijital ikizler gibi kavramlara bir yenisi eklenmekte. Bu hızlı değişim, üretme, istihdam etme, ticaret yapma ile kültür ve sanat üretme şekillerini de kökten değiştirmekte. Dolayısıyla bankacılık sisteminden lojistik ve tedarik zincirlerine, alışkanlıklarımıza kadar radikal değişim kaçınılmaz bir hal almakta. Ancak bu değişim ölçümleme yöntemlerinin gelişmesine ve böylece işlerimizi çok daha hızlı, verimli, düşük maliyetle ve sağlıklı bir şekilde yürütmemize de imkân sunmakta.”

LİDER ÜLKELER ARASINDA

Karaismailoğlu, Türkiye’nin AK Parti hükümetlerinin öncülük ettiği dijital dönüşüm alanında, dünyadaki lider ülkeler arasında olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Bu konumumuzu en iyi şekilde değerlendirerek, Türkiye’yi bilişim sektöründe tasarlayan, üreten, yön veren, katma değer oluşturan bir ülkeye dönüştürmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu husustaki en büyük avantajımız genç ve dinamik nüfusumuzdur, yerli ve millî üretim kabiliyetimizdir. Tam da bu noktada Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'mizin bu etkinliği, ülkemizdeki dijital dönüşümde şeffaflık, takip edilebilirlik ve uygulanabilirlik kapasitesini artırmak açısından oldukça anlamlıdır. Genç yazılımcı kardeşlerimizin bilgi, birikim ve potansiyellerinin bu konuda değerlendirilmesini takdirle ve heyecanla karşılıyoruz.”

Karaismailoğlu, son birkaç yılda Siber Vatan ve Uzay Vatan’da attıkları tarihi adımlara ilişkin şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Millî Uzay Programı’ ve ‘e-insan projemizi’ ilan etti, Türksat 5A ve Türksat5B haberleşme uydularımızı aynı yıl uzaya gönderdik, yerli ve millî haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın testlerinde önemli aşamaları geçtik. Uydumuzu, Cumhuriyetimizin 100. yılının son çeyreğinde uzaya gönderiyoruz. 5G haberleşme teknolojilerine geçiş için yoğun bir biçimde çalışmaktayız, eşzamanlı olarak 6G’nin çalışmalarını da hızla sürdürüyoruz. 

Dijital ortamdaki haberleşmeye ciddi bir hukuki altyapı hazırladık. Siz gençlerin umut ve heyecanlarını, bilim ve teknolojiye yoğunlaştırarak, TEKNOFEST’lerde zirveye taşıdık. Yerli ve millî elektrikli aracımız Togg’un seri üretimine başladık. Yerli ve milli trenimiz yakında raylarda olacak. Bilgi ve iletişim seferberliği ile özellikle savunma sanayisi başta olmak üzere her alanda, yerli ve millî projelere imza atmaktayız.”

"TÜRKİYE YÜZYILI'NDA METAVERSEDEN BLOKZİNCİRE KADAR HER ALANDA EN ÜST SEVİYEYE ÇIKACAĞIZ"

Karaismailoğlu, bilimsel zeminde değerlendirip, devlet aklı ile planladıkları haberleşme yatırımlarının, yarının ihtiyaç duyulan her türlü adımı kamu-özel iş birliği ile hayata geçirdiklerini bildirdi.

İnsan kaynağı yetiştirmek amacıyla 5G ve Ötesi Ortak Lisansüstü Destekleme Programı’nı devreye aldıklarını ifade eden Karaismailoğlu, “Gelecekteki projelerimiz için yerli ve millî hassasiyetle hayata geçireceğimiz 5G bizim için elzem bir konudur. 5G teknolojisiyle aynı zamanda yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla temelli bir büyüme sürecimizi güçlü bir biçimde destekleyeceğiz” dedi.

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 28 Ekim 2022’de tüm dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı’nın, bilimin, dijitalin, iletişimin, üretimin, verimliliğin, kalkınmanın, değerler ve barışın yüzyılı olacağını dile getirdi.

“Bizim yüzyılımız istikrarın, huzurun, haklının, değerlerin, istikbalin ve barışın yüzyılı olacak” diyen Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Yüzyılı’nda metaverseden blokzincire kadar her alanda en üst seviyeye çıkacağız. Ülkemizde insanımızın hayat kalitesini artırmaya yönelik çalışmalara desteğimiz artarak devam edecek. Ülkemizle diğer ülkeler arasındaki iletişim, hızlı, sürekli ve daha şeffaf hâle gelecek. Yerli ve millî, yenilikçi ve yeşil üretim ekonomisi anlayışıyla, millî teknoloji hamlemizin desteğiyle, her alanda dünyadaki rekabet gücümüzü artırmaya devam edeceğiz. Ülkemizi Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası arenada, yolcu, yük, enerji ve bilişimde önemli bir merkeze dönüştürmekteyiz.

Siber Vatan ve dijital âleme yönelik adımlarımız, bu süreçlerde yerli ve millî yazılım, donanım kullanımı, hedefimize ulaşmamızda kritik başarı faktörlerimizden biridir. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin ulaşım ve iletişim modları için 183 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Yatırımlarımızla millî gelirimize 520 milyar dolardan fazla, istihdama 18 milyon katkı, üretim sistemine 1 trilyon 79 milyar dolarlık olumlu etki oluşturduk. "

 

12-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş