Arama sonuçları

Bakan Özer: 2000’li yıllara kadar iki gençten biri liseye gidemiyordu

Bakan Özer: 2000’li yıllara kadar iki gençten biri liseye gidemiyordu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 19 yılın eğitimde demokratikleşmenin, toplumsal taleplere de cevap vermenin dönemi olduğunu belirtti.  Özer, Valilikte katıldığı İl Eğitim Değerlendirme toplantısının ardından Isparta Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftar programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Bakan Özer, burada yaptığı konuşmada, Isparta'daki 250 milyonluk eğitim yatırımlarını 660 milyona çıkardıklarını söyledi. Özer, geçmişle kıyaslandığı zaman bu kadar kısa sürede hemen hemen bütün alanlarda sorunların çözüldüğü bir döneme ülkenin şahitlik etmediğini dile getirerek, "2000'li yıllarda ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44'ler seviyesindeyken bugün yüzde 90'ları aşmış durumdadır" dedi.

 

İKİ GENÇTEN BİRİ LİSEYE GİDEMİYORDU

2000'li yıllarda her 2 gençten birinin liseye gidemezken bugün hemen hemen tüm gençlerin lisede eğitim alabildiğini vurgulayan Özer, şöyle dedi: "Okul öncesinde 2000'li yıllardan önce okullaşma oranları yüzde 14'ler seviyesindeydi. Yani 100 çocuğumuzdan sadece 14 çocuğumuz bu eğitimi alabilirken bugün bu oran yüzde 90'lara çıktı. Yüksek öğretimdeki net okullaşma oranları da yüzde 14'lerden yüzde 45'lere ulaştı."

Özer, hükümetlerinin en büyük bütçeyi her zaman Milli Eğitim Bakanlığı’na vererek vatandaşların çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için her türlü fedakarlığı gösterdiğine dikkati çekerek, bunu yaparken Türkiye'nin 81 iline 922 ilçesine hiçbir ayrım yapılmadığını, en ücra köşeye bu yatırımların ulaştırıldığını anlattı.

KIZ ÇOCUKLARININ SORUNLARI NİHAYETE ERDİ

Bu yatırımlardan en fazla memnun olan ve yararlanan gelir seviyesi düşük vatandaşlarla ile kız çocukları olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu:

"Hatırlayın kız çocuklarının eğitime erişimini artırmayla ilgili dünya kadar kampanyalar yapıldı. Kız çocuklarının eğitime erişimiyle ilgili tüm sorunlar bu 19 yıl içinde nihayete erdi. Son 19 yıl, eğitimde demokratikleşmenin, toplumsal taleplere cevap vermenin dönemi oldu. Bu ülkedeki din öğretimini ve mesleki eğitimi yıkmak için 1999'da uygulamaya sokulan katsayı uygulamasıyla gençlerin yüksek öğretime erişimleri kısıtlandı. Bundan hem din eğitimi zarar gördü hem de işgücü piyasamız inanılmaz maliyetler ödedi. Bu hasar da bu dönemde tamir edildi. Yine hatırlayın kız çocuklarımız başörtüsünden dolayı eğitimlerini alamaz haldelerdi. Yurt dışına eğitim almak için ülkelerini terk ederek zorluklar içinde diğer ülkelerde eğitim imkanı arıyorlardı. Bugün kadına şiddetle ilgili konuşanları görüyoruz ki dün eğitim hakkı elinden alındığı için yurt dışına giden başörtülü kadınlarımız, kızlarımız hiçbir şey söylemediler. Daha gidecek çok yolumuz var. İnşallah birlik beraberlik içinde ülkemiz bu kutlu yürüyüşünü devam ettirecektir."

GELECEK BU GÜNLERDEN ÇOK DAHA İYİ OLACAK

Özer, savaşlar, gerginlikler, göçlerin olduğu, enerji krizlerinden gıda tedarik zincirine kadar küresel ölçekte devasa problemlerin yaşandığı bir dönemden geçildiğine değinerek bugün birlik beraberlik içinde oldukları zaman sorunları el birliğiyle aşacaklarını ifade etti.

Gelecekte bugünlere baktıkları zaman kimlerin nasıl bir tavır aldığı, kimlerin devletinin, milletinin yanında yer aldığını, kimlerin dış güçlerle işbirliği yaparak Türkiye'nin büyümesini engellediklerinin görüleceğini aktaran Özer, şunları kaydetti:

"Gelecek bu günlerden çok daha iyi olacak. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kutlu yürüyüşüne devam edecektir. Tüm vatandaşlarımızla birlikte elbirliği yaparak ülkemizi sadece güçlü bir ülke değil, aynı zamanda bölgede iddia sahibi bir ülke, dünyada sözü dinlenir bir ülke olması için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Zor zamanlar yiğit insanlara talep eder. Bu günler zor zamanlar, elbette sıkıntılar var, problemler var. Bizler yiğit kadınlar, yiğit erkekler olarak ülkemizi çok daha güçlü noktalara taşımak için çok çalışmaya, vazgeçmemeye ve geleceğe hep umut ve ümitle bakmaya devam edeceğiz. Umudumuzu kaybedersek asıl kaybı o zaman yaşayacağız. Her güne yeni bir gün olarak bakıp, her gün mevcudu daha iyi noktaya taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

Bakan Özer, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'i makamında ziyaret ettikten sonra kentten ayrıldı.

 

30-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş