Arama sonuçları

Bakan Özer: 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 99.86'ya çıktı

Bakan Özer: 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 99.86'ya çıktı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü ve Sanat Merkezi'nin açılışına katıldı.

Özer, Türkiye'nin son 20 yılda eğitimde devrimsel bir dönüşüme tanıklık ettiğini anlattı.  Çocuğunu eğitime devam ettirme şartıyla ailelere finansman desteği sağlandığına dikkati çeken Özer, şöyle konuştu:

"Burslar verildi. Taşımalı eğitimle, eğitime erişemeyen garibanlar, ücretsiz şekilde taşıma ve eğitim kapsamında okullarına kavuştu, ücretsiz yemekler verilmeye başlandı ilk kez. Bundan önce ücretsiz yemek diye bir şey yoktu. 1,8 milyon öğrenci ücretsiz yemek yiyordu, 6 Şubat itibarıyla bunu 5 milyona çıkarttık. Okul öncesi eğitimdeki tüm çocuklarımıza, tüm yavrularımıza ücretsiz olarak yemek veriyoruz. Bu sosyal politikaların bugünkü maliyeti, son 20 yıldaki sosyal politikaların maliyeti 525 milyar lira. Peki netice ne oldu? Netice şu oldu. 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'den yüzde 99,86'ya çıktı. Ortaöğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 44'ten yüzde 99,17'ye çıktı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14'lerden yüzde 47'lere çıktı. Yani son 20 yıl bu ülkenin beşeri sermayesini en bereketli şekilde kullandığı döneme tekabül etti. Ortaöğretimdeki kızların okullaşma oranı yüzde 39'lardan yüzde 99'a yükseldi."

Özer, halk eğitim merkezlerinin deprem bölgesindeki vatandaşların, kadınların özellikle ihtiyaç duyduğu giysilerin üretilmesinde aktif olarak çalıştığını belirtti.

KÜLTÜREL VE SANATSAL FAALİYETLER

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Samsun'un turizm, sanayi, ticaret ve üretim merkezi olmasının yanı sıra kültür merkezi yolunda da emin adımlarla ilerlediğine vurgu yaptı.

Samsun'un Karadeniz'in en büyük şehri olduğunun altını çizen Muş, "Bir taraftan sanayiyi, üretimi, turizmi, tarımı güçlendiriyorken, bir taraftan kültürel ve sanatsal faaliyetleri de güçlendireceğiz" dedi.

29-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş